- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Barolo och Barbaresco årgångarna 2015 och 2016
Barolo och Barbaresco årgångarna 2015 och 2016

Barolo och Barbaresco
Det är en fantastisk föreställning varje år med Nebbiolo Prima. Den nya årgången som släpps till marknaden provas av en tapper skara vinjournalister. Jag har personligen genomfört de senaste tolv årliga provningarna. Jag vet att det är en grannlaga uppgift. Somliga av oss kallar det, “Tannin Maraton”. Det är nya viner som provas och tanninerna har ännu inte tämjts till det eleganta rekvisit, de är i mogen Barolo och Barbaresco. Jag provade totalt under en vecka mellan 700 till 800 olika viner. Då inkluderas även andra viner som inte bara gjorts på druvan nebbiolo. Ni som regelbundet läser DinVinguide.se vet att Barolo och Barbaresco är gjorda på den erkänt svårodlade druvan nebbiolo.
Några baroloviner som särskilt imponerade var följande;
Comm.G.B. Burlotto från Verduno. En av regionens mindre kända vinhus som idag är en av de allra bästa producenterna. Lätta och eleganta finstämda viner generellt. Långt ifrån hårt ekfatslagrad koncentrerad Barolo. Rådet är köp allt du kommer över. Detta är nästa generation av kultodlare av Barolo. Vinerna är mycket prisvärda idag.
Giacomo Grimaldi från Barolo. En ny bekantskap imponerade under vår blindprovning av årgång 2015. Vinet har finstämd frukt mogna tanniner och en omedelbar öppen charm. Vinmakaren är gift med Enrica Scavino, vinadel från Castiglione Falletto (Paolo Scavino). Dock skiljer vinstilarna sig åt. En ny odlare att hålla utkik efter.
En vinmakare som imponerar mer och mer på mig under senare år är Albino Rocca från Barbaresco. Idag har man nedtonat ekfatslagringen och husets fina frukt och elegans får mer spelrum. Huset har flera växtlägen med sina olika crus. Jag föll för husets Ronchi. Observera att bilden nedan visar årgång 2015 på etiketten.
Jag önskar alla en trevlig resa bland några av världens absoluta bästa viner, Barolo och Barbaresco.
Anders Levander
DinVinguide.se