- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Evas matskola- gör din egen pasta. Basta!
Evas matskola- gör din egen pasta. Basta!


Pasta
Göra egen pasta är inte svårt men kräver lite träning och tålamod. De två viktigaste ingredienserna för en lyckad pasta är tid och kärlek! Den bästa hemmagjorda pastadegen görs på durumvetemjöl som knådas tillsammans med ägg. Degen kräver lite omsorg men det är väl värt mödan. Få saker smakar så gott som hemmagjord pasta med sås eller andra tillbehör.
Durumvetet är en hårdare vetesort med högre proteinhalt än vanligt vetemjöl vilket gör att framför allt konsistensen blir så där seg och elastisk som man vill ha den. Den har högre glutenhalt och ger därför en fastare deg som håller ihop bra. Det är dock inte så bra mjöl till kakor, vilka bakas av vanligt vete för att INTE bli sega. Durumvetemjöl ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, att tänka på vid hemlagad pasta. Ta lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.

RECEPT

Är du lycklig ägare av en pastamaskin? Kör pastan igenom som “plattor” tills den är lagom tjock för den pasta du ska göra.
Kör loss och utnyttja de finesser som finns.
Glöm inte att torka pastan efter!

VINTIPS TILL DIN HEMLAGADE PASTA- RÖTT VIN
2015 Villa Antinori, Toscana, Italien, Artikelnummer 2300, 150:-
Detta är en all-time-favourite för mig. Ett enormt fruktdrivet, strukturerat och smakrikt vin på både den lokala druvan sangiovese(60%) men även de fylligare cabernet sauvignon(15%) merlot(15%) och syrah(5%). Vinet bjuder rostad ekfatkaraktär, syrliga körsbär, mörka plommon, vinbärslikör, hallonbalsamico, färska tobaksblad, timjan, pinjenötter, mörk choklad och mocka. Njut runt 16 grader till pasta med lagrad ost och fänkålssalami eller pasta med fläskfilé, pinjenötter, peccorino, basilika och rosmarin.
2016 Mandrarossa Cavadiserpe, Terre Siciliane, Sicilien, Italien, Artikelnummer 73761, 169:-

-Bucati – spiralformade rör
-Cannelloni – till rör hoprullade större stycken av utkavlad pasta, fyllda med till exempel köttfärs
-Farfalle (fjäril) – fyrkantiga pastabitar hopklämda i mitten till veckad, fjärilsartad form.
-Fettuccine bandpasta eller bandspagetti. Långa som spaghetti men platta till formen, motsvarande nudlar. Ordet förekommer mest i Italiens norra delar.
-Fusilli (spiraler) – korta och formade som enkel- eller dubbelspiral.
-Gnocchi (“benknotor”) – ovala pastaklimpar gjorda med potatis eller mannagryn (semolina) i degen som påminner om kroppkakor eller knödel. Även små knubbiga snäckor av vanlig pastadeg.
-Lasagne – vita eller gröna pastaplattor att tillaga rätten med samma namn.
-Maccheroni/maccaroni: Makaroner. Korta eller långa rör; de korta kan vara lätt krökta.
-Paglia e fieno (halm och hö) – en blandning av gulvit och grön spaghetti.
-Papardelle – bred tagliatelle.
-Penne – rör, grova som fingrar, snett avskurna; penne = fjäderpenna.
-Penne rigate – räfflade penne.
-Ravioli – små kuddar fyllda med köttfärsstuvning och tomatsås.
-Spaghetti – långa trådar.
-Strozzapreti – “präststrypare”. Korta tvinnade smala plattor.
-Tagliatelle – samma som fettucine; ordet förekommer mest i södra Italien.
-Tajarin – extra äggrik tagliatelle; ordet är piemontesiska för tagliatelle och äts speciellt tillsammans med vit tryffel.
-Tortellini – små pastahattar, fyllda med ingredienser som ost, spenat eller kött.
-Tortelloni – detsamma som tortellini, men större.

