Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
carne de porco à alentejana
Skriven av Magnus Reuterdahl

Carne de Porco com Amêijoas à Alentejana, portugisisk husman

Alla grytor är inte långkok. Carne de Porco com Amêijoas à Alentejana är en fantastisk rätt som går snabbt att göra och har massor med smak. Det är portugisisk husman när det är som bäst och det är en surf and turf som skapades långt innan termen var påtänkt i Amerika.

Portugal är matmässigt mest känt för bacalhau, dvs rätter gjorda på saltad och torkad torsk eller kabeljo. Det är dock ett matland med många andra dimensioner. I Portugal finns fantastiska skaldjur och griskött som är minst lika bra som det spanska. Till det kommer solmogna grönsaker och ett land som älskar kryddor.

En favorit som jag håller ögonen efter då jag är i Portugal är rätten Carne de Porco com Amêijoas à Alentejana eller Carne de porco à Alentejana. Det är en rätt som har lite av varje från Portugals hörn, en portugisisk husman. Den kommer ursprungligen från Algarve och det sägs att namnet Alentejo lagts till för att visa att det är bra griskött i rätten. Grisköttet från Algarve sas smaka ungefär som bacalhau, då deras grisar i princip var uppväxta på fiskmjöl och fiskrester.

carne de porco à alentejana

Portugisisk husman: Carne de Porco com Amêijoas à Alentejana

Carne de Porco com Amêijoas à Alentejana är en portugisisk husman där havets smaker genom musslorna kombineras med ett marinerat och stekt fläskkött i en sås på tomater, lök och paprika. Det som ger den extra piffen i den är Pimenton de la vera la chinata, rostad rökt paprika pulver som borde finnas i varje kök. Det hela toppas med färsk citron och koriander.

Det är en ganska enkel rätt att göra men den kräver lite planering. Köttet ska marineras i minst 6 timmar, men för ett riktigt bra resultat så bör det marineras i upp mot ett dygn. Jag rekommenderar också att göra den på fläskkotlett istället för fläskfilé, som anges i många recept, då du får med lite extra fett!

Recept

Portugisisk husman: Carne de Porco com Amêijoas à Alentejana

Passar till:FläskköttGrytor/långkokHusmanHusmanskostm.fl.
Läs mer
carne de porco à alentejana

Vinet och Carne de Porco com Amêijoas à Alentejana

Det går inte att äta portugisisk mat utan att dricka portugisiskt vin till. Detta är en smakrik rätt och det går bra att kombinera med många smaker så här kan man köra vitt, rött eller rosé. Oavsett vilket så vill vi ha ett vin med syra, fin fruktighet och gärna lite aromatisk touch. Vi ska dock hålla oss borta från framalltför mycket tanniner och ekfat.

Vitt portugisiskt vin

Ribeiro Santo encruzado 2019, Dão, Portugal, 89:-, Nr 6875, Systembolaget

Encruzado är en grön druva som har sin hemvist i central Portugal, många av de bästa vinerna på druvan kommer från regionen Dão. Det är en av de druvor som många bedömer har högst potential av de gröna druvorna i detta område.

Detta är ett fräscht vitt vin med smak av gröna äpplen och persikor samt citron. Dessa smaker ackompanjeras av mandeltoner samt färska örter. I avslutet finns ett litet stänk av skalbeska och sälta som ger vinet extra fräschör. Ett riktigt bra matvin som passar till rätter med djup och hetta som denna eller till stekt och grillad fisk.

Vitt vin Portugal

Aphros loureiro 2019, Vinho Verde, Portugal, 129:-, Nr 3932, Systembolaget

I Vinho Verde dominerar två druvor, loureiro och alvarinho. Loureiro ger viner med lite mer syra och sälta och en hel del aromatiska toner.

Aphros gör en riktigt bra loureiro. I smaken finns en fin fruktighet med inslag av gula saftiga päron och äpplen kantat av krusbär och limefrukt. Syran är precis och i avslutet finns örter och havssälta. Detta är ett vin som passar bra grönsaker, färska örter och fläskkött. Det är med andra ord perfekt till Carne de Porco com Amêijoas à Alentejana.

Vitt vin Portugal

Soalheiro alvarinho 2019, Vinho Verde, Portugal, 135:-, Nr 74935, Systembolaget

Om du följt mig här på DinVinguide.se har du inte kunnat missa att jag älskar detta vin. Det är ett vin som är utmärkt som sällskapsvin men som också är ett riktigt vasst matvin. Alvarinho är en en riktigt bra druva.

Soalheiro alvariho är fruktigt med inslag av exotiska frukter, citrus och ljusa stenfrukter. Det har såväl en härlig fräschör som lite tyngt och struktur och i eftersmaken finns en liten spelande sötma. Det gör att detta vin passar utmärkt till hetare rätter som dagens tips.

Om du istället vill prova något rött vänder vi oss till Alentejo och producenten Fitapreta.

Rött vin Portugal

A Touriga Vai Nua 2019 Fitapreta vinhos, Alentejo, Portugal, 149:-, nr 95032, Systembolaget

Detta är ett oekat vin med en härlig fruktig ton och fin energi. Vinet kommer från Alentejo men gjort på en druva som mer förknippas med Douro, touriga nacional.

Frukten bygger på mörka bär såsom moreller, skogsbär och svarta vinbär. Det har en fin fräschör och ett långt avslut med inslag av peppar och aromatiska örter samt en hint av söt lakrits och stensälta. Då de andra vinerna plockar fram tomaterna, paprikan och musslorna plockar detta fram jordtonerna, rökigheten och fläskköttet. Kombinationen är härlig!

Om du lagar till din favoriträtt från en särskild plats, häller upp ett vin som passar samman, så är det bara att sluta ögonen. Ta en klunk och en tugga och drömma dig bort.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer