- Magnus Reuterdahl
Bourgogne-skolan Chablis, Auxerrois & Châtillonnais
Bourgogne-skolan Chablis, Auxerrois & Châtillonnais
Bourgogne-skolan Chablis, Auxerrois & Châtillonnais. Välkommen till de norra delarna av Bourgogne. I Chablis görs strålande vita viner på chardonnay. I Auxerrois görs flera olika typer av viner, några med lite ovanliga druvor och i Châtillonnais görs det framför allt bubbel. Häng med!
Vi fortsätter Bourgogne-skolan med Chablis, Auxerrois & Châtillonnais, det vill säga de nordligaste delarna av Bourgogne. Chablis är ett av de mer kända områdena och ett område som länge varit populärt här i Sverige. Auxerrois och Châtillonnais är kanske mer okända, även om det finns delar av Auxerrois som nog många känner till, till exempel byarna Irancy och Saint-Bris. Bägge bland annat kända på grund av grund av vilka druvor de använder och för sina charmiga viner. Irancy är en av få områden där druvan césar odlas och får användas och Saint-Bris är den enda appellation i Bourgogne där sauvignion blanc är tillåten. I Châtillonnais görs det framför allt bubbel.
När det kommer till Chablis har min kollega Anders Levander faktiskt skrivit en hel skola som bara fokuserar på det området, uppdelad i sju delar, den hittar du här. I skolan finns också också andra artiklar som vi på DinVinguide.se har skrivit om Chablis. Just därför kommer jag bara att ta upp Chablis lite översiktligt här, men det är där denna lektion börjar.
Chablis
Vi börjar som sagt i Chablis. Det är ett område där det produceras strålande vita viner på druvan chardonnay. Vinerna är vanligen mycket torra, har hög syra och är synnerligen lämpade för långtidslagring. Det kan med fog kallas för elegansens högborg.
Vita viner från Chablis skiljer sig från majoriteten av vita viner från andra delar av Bourgogne , framför allt för att de normalt inte har så mycket ekfatskaraktär.
I Chablis finns hela sju grand cru områden. De är Blanchots, Bougros, Grenouilles, Les Clos, Preuses, Valmur och Vaudésir. Dessa lägen ligger inom ett cirka 105 hektar stort område precis intill staden Chablis. Utöver dessa finns också ett åttonde läge som anses vara av grand cru kvalitet, det är dock inte officiellt erkänt som ett sådant, La Moutonne. Det är en historisk vingård som tillhörde munkarna före franska revolutionen och som till största delen ligger inom La Moutonne Vaudésir, samt till mindre del inom Les Preuses.
När du är i Chablis, stirra dig inte blind på grand cru, det finns mer att upptäcka. Här finns också 40 premier cru lägen, AOC Chablis och viner från som kallas Petit Chablis. I alla delar finns stora vinupplevelser att finna. Läs mer om dem i Anders Levanders Chablis-skola.
Låt mig dock bara viska namnet Francois Raveneau… det blir nämligen inte mycket bättre än så…
Auxerrois
Kring Chablis finns flera områden, små satelliter. Tillsammans kallas dessa för Auxerrois. Det är områden där man gör viner som skiljer sig från de i Chablis. Vissa är enklare, andra riktigt bra och vissa har blivit kända på egna meriter och gör riktigt bra viner år efter år. Sammantaget finns det i Auxerrois omkring 1000 hektar med vingårdar.
Kring floden Yonne, väster om Chablis ligger St-Bris, Irancy, Bourgogne-Côtes-d’Auxerre, Bourgogne-Chitry och Bourgogne-Coulanges-la-Vineuse. Öster om Chablis finns Bourgogne-Tonnerre och Bourgogne-Epineuil. Pratar man om bägge områdena används namnet Tonnerrois. Norrut ligger Jovinien vid staden Joingy, där hittar vi Bourgogne-Côte-de-Jacques och söderut hittar vi Vézelay.
Tre appellationer är så kallade by (village)-appellationer och generellt skulle jag säga att de är de mest intressanta. Dessa heter Irancy, St-Bris och Vézelay. Det finns dock bra producenter även i de andra områdena men här kräver det lite mer efterforskningar för att skilja agnarna från vetet.
St-Bris
Appellationen omfattar drygt 160 hektar med vingårdar. Här görs bara vitt vin på druvan sauvignon blanc. Saint-Bris är faktiskt det enda distriktet som har rätt att odla och göra vin på sauvignon blanc i Bourgogne. Appellationen godkändes år 2003. Tidigare gjordes vin under namnet Sauvignon de Saint-Bris.
Trots att det är en by-appellation så omfattar den fem byar: Saint-Bris-le-Vineux, Chitry, Irancy, Vincelottes och Quenne.
Vingårdarna ligger kring Yonne. Jordmånen utgörs av olika kalstenstyper såsom portlandian och kimmeridge. De bästa vingårdarna är vanligen exponerade mor norr.
En producent som vi ofta hittar på bolaget är Clotilde Davenne som gör strålande viner från detta omårde.
Irancy
Appellationen omfattar drygt 190 hektar med vingårdar. Här görs bara rött vin på druvorna pinot noir och césar. Appellationen godkändes år 1999. Irancy ligger cirka 15 kilometer söder om Auxerre på den högra stranden av Yonne.
Trots att det är en by-appellation så omfattar den tre byar: Irancy, Cravant och Vincelottes.
Jordmånen utgörs av kimmeridge med inslag av brun kalkstensjord och märgel. Vingårdarna ligger på ca 130-250 meters höjd och exponerar vanligen mot syd eller sydväst.
Här görs riktigt bra röda viner på pinot noir med såväl karaktär som mycket fräschör och en snygg rustik elegans.
Vézelay
Appellationen omfattar drygt 70 hektar med vingårdar. Här görs bara vitt vin på druvan chardonnay. Appellationen godkändes år 2011.
Trots att det är en by-appellation så omfattar den sedan 2017 fyra byar: Vézelay, Asquins, Saint-Père och Tharoiseau.
Vingårdarna ligger på bägge sidor av floden Cure, ett biflöde från Yonne. De exponeras vanligen mot söder eller sydöst och ligger på 190-330 meter över havet. Jordmånen utgörs av märgel och kalksten.
Bourgogne-Chitry
Appellationen ligger kring byn Chitry-le-Fort och omfattar knappt 80 hektar med vingårdar. De har rätt att använda namnet sedan år 1993. Området ligger cirka 13 km sydöst om Auxerre om omfattar den högra sidan av Yonne.
Här produceras vita, röda och roséviner, vanligen på chardonnay eller pinot noir beroende på stil av vin.
Vingårdarna är oftast exponerad mot nord, nordväst eller sydöst och ligger på 195-300 meter över havet. Jordmånen består ofta kalksten eller märgel.
Bourgogne-Côte-de-Jacques
Vinodlarna inom appellation har haft rätt att använda namnet sedan 1987. Det är den minsta appellation inom Auxerrois och har blott 13 hektar med vingårdar. Det är också den som längts norr ut.
Majoriteten av vingårdarna är planterade med pinot noir och pinot gris och mindre än en hektar är planterade med chardonnay eller pinot blanc. Vingårdarna ligger i sluttningar av Côte Saint-Jacques på Yonnes högra sida, nära staden Joigny.
Bourgogne-Côtes-d’Auxerre
Detta är den regionala appellation för Auxerrois, den används främst i kommunerna Augy, Saint-Bris-le-Vineux, Auxerre, Vaux, Quenne, Vincelottes och Champs-sur-Yonne. Sedan år 1993 har de också möjlighet att lägga till sitt kommunnamn till Bourgogne-Côtes-d’Auxerre. Appellationen omfattar drygt 240 hektar med vingårdar.
Här produceras röda viner och rosé på pinot noir och vita viner på chardonnay. Odlingsområdet omfattar bägge sidor av floden Yonne.
Bourgogne-Coulanges-la-Vineuse
Appellationen omfattar cirka 120 hektar med vingårdar inom sju kommuner: Coulanges-la-Vineuse, Charentenay, Migé, Mouffy, Jussy, Escolive-Sainte-Camille, Val-de-Mercy. Appellationsnamnet får användas sedan 1993.
I Coulanges-la-Vineuse produceras främst rött vin och rosé, men också en del vitt. Röda och roséviner görs främst på pinot noir. Vinerna är vanligen lätta och fräscha i stilen. Vita viner görs främst på chardonnay.
Bourgogne-Epineuil
Appellationen omfattar drygt 70 hektar med vingårdar. De har rätt att använda namnet sedan år 1993. Inom appellation görs röda viner på pinot noir och rosé på pinot noir och/eller pinot gris.
Appellation gäller för alla nio kommuner inom Tonnerrois.
Jordmånen likar de som finns i Chablis med inslag av kimmeridge, dvs en kalkrik lerblandad jord.
Bourgogne-Tonnerre
Appellationen omfattar knappt 60 hektar med vingårdar. Området definierades år 2006 och omfattas av sex kommuner inom Tonnerrois. Här görs bara vita viner på druvan chardonnay.
Vingårdarna ligger på bägge sidor om floden Armançon, ett biflöde till Yonne. Vanligen är de riktade mot sydöst på cirka 200-300 meter över havet. Jordmånen utgörs av kalkstenriska jordar med kimmeridge och portlandian.
Châtillonnais
Châtillonnais är ett mindre distrikt som ligger för sig själv cirka 70 kilometer nordväst om staden Dijon mot gränsen till Champagne. Området som sådant räknas dock till Côte d’Or trots avståndet. I Châtillonnais finns idag omkring 250 hektar med vingårdar fördelat på 22 byar.
Byarna är Molesme, Villedieu, Griselles, Marcenay, Larrey, Poinçon-lès-Larrey, Gomméville, Noiron-sur-Seine, Bouix, Pothières, Charrey-sur-Seine, Villers-Patras, Vix, Montliot-et-Courcelles, Chaumont-le-bois, Obtrée, Vannaire, Belan-sur-Ource, Mosson, Thoires, Brion-sur-Ource och Bissey-la-Côte.
Châtillonnais är mest känt för att en stor del av produktionen av mousserande viner i Bourgogne kommer från denna del av regionen.
År 1975 lanserades beteckningen ”crémant” i Frankrike. Mousserande vin från Bourgogne kallas således för Crémant de Bourgogne, om de görs med traditionell metod. I Châtillonnais har det dock producerats bubbel mycket längre än så, åtminstone sedan 1820-talet.
Vingårdarna ligger främst i sluttningar som exponeras mot söder eller sydöst. Jordmånen är vanligen märgel eller blandningar av lerjordar med olika inslag av kalksten.
Tillåtna druvor är pinot noir, pinot gris, pinot blanc, gamay, aligoté, melon och sacy.
Med detta så knäpper jag upp lite bubbel – santé!
Magnus Reuterdahl
Bourgogne-skolan appellationerna
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Magnus Reuterdahl
Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.
Läs mer om Magnus