Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Blandade sommarbubbel! - DinVinguide
Skriven av Magnus Reuterdahl

Blandade sommarbubbel!

Kommer ni ihåg blandbanden? Kassettband med egen blandning av musik man älskade för tillfället, band man ofta gav bort till vänner och bekanta. Detta är min version av ett blandband anno 2022. Blandade sommarbubbel! Bland mina tips hittar du kanske ditt sommarbubbel att minnas sommaren 2022 med.

Under våren har ett visst fokus hos mig legat på Bordeaux och roséviner från Tyskland, Österrike, Spanien & Portugal, Sydafrika och Sydamerika. Utöver detta har jag dock provat en hel del annat, bland annat en massa fantastiska bubbel.

Idag har jag samlat ihop några av mina nya bubbelfavoriter. De flesta av dem hittar du i beställningssortimentet eller i utvalda butiker. Då midsommar bara ligger några veckor bort i tiden är det med andra ord hög tid att börja planera för sommarens första stora fest.

Här kommer en handfull med grymma tips på sommarbubbel. De är lätta, fräscha och läskande viner som passar i perfekt i vår- och sommarsolen, på verandan eller stranden.

Blandade sommarbubbel – rosé

Jag älskar champagne (vem gör inte det?), men det är långt ifrån det enda bubblet jag dricker. Det finns bubbel för alla tillfällen! Mousserande viner produceras i de flesta länder, i många olika stilar och av  många olika druvor. Det är kul tycker jag att att många vinmakare arbetar med att skapa mer regionstypiska mousserande viner idag. Viner med egen karaktär och personlighet.

I flera av vinerna leks det med inhemska druvor och i vissa regioner har nya klassificeringar skapats. Häng med, prova, njut och ha kul!

Vi börjar med ett partybubbel! Dignitat organic rosé brut är en cava, dvs ett mousserande vin från Spanien. Vinet är gjort på lika delar trepat, garnatxa (grenache) och monastrell och framställt med traditionell metod.

Mousserande vin rosé CavaDignitat Organic Rosé Brut, Penedès, Katalonien, Spanien, 135:-, Nr 77276, Systembolaget beställningssortimentet

Detta är ett fruktigt och fräscht mousserande vin i en flörtig och charmig stil. Det är ungt och har en hög syra. Vinet är fyllt av små fina bubblor och en krämig mousse. I smaken finns hallon, smultron, blodapelsin, äpplen och stenfrukter. Avslutet är långt, elegant och har en fin fruktig mjukhet.

För många är Cava synonymt med spanskt bubbel. Det finns dock fler stilar. Corpinnat är en förhållandevis ny klassificering för mousserande vin från Katalonien. År 2015 bröt sig ett antal producenter ut från DO Cava för att skapa viner som tydligare var mer terroirdrivna och som arbetar för höja kvaliteten på sina viner. Sedan ett par år tillbaka börjar vi se resultatet av detta arbete och Llopart är en av fanbärarna.

Mousserande vin SpanienLlopart Rosé Brut Reserva Corpinnat 2019, Corpinat, Pendes, Katalonien, Spanien, 239:-, Nr 97016, Systembolaget

Llopart rosé är gjord på 60% monastrell, 20% garnacha och 20% pinot noir. Vinet är framställt med traditionell metod.

Detta är ett mousserande rosévin med flera dimensioner, elegans och komplexitet. Det är smakrikt och fräscht, det har djup och elegans. Vinet har en fin mousse och spänstiga bubblor. I smaken finns smultron, hallon, blodgrape, fräsch, somrig, fin brödighet, fin längd. Eftersmaken är lång och bär med sig örtighet, ljusa blommor och stensälta.

Detta är ett utmärkt vin till paellan.

Efter partyt & paellan går vi till ett bubbel som passar utmärkt till ostron & skaldjur med ett bubbel från England.

Mousserande vin rosé England

Hambledon Classic Cuvée Rosé, England, Storbritannien, 499:-, Nr 73152, Systembolaget beställningssortimentet

Hambleton rosé är gjort på 90% chardonnay och 10% pinot noir. Vingårdarna finns i Windmill Down, nära Hambledon i Hampshire. Vinet är gjort med traditionell metod.

Hambledon Classic Cuvée Rosé är mycket friskt, har fina små bubblor och krämig mousse. I smaken finns citron, blodapelsin, röda vinbär, hallon och vita stenfrukter. Vinet har en rak syra och fräschören byggs på av en kalkig stensälta som verkligen drar igång saliveringen. Vinet har en lång eftersmak med lite briochtoner och toner av blommiga örter.

Detta är ungt, elegant, friskt med tydliga havstoner. Njut av det till ostron och eller en skaldjursplatå.

Blandade sommarbubbel – pet nat

Alla bubblor görs inte med tradtionell metod och alla sommarbubbel är inte rosa. Sedan några år tillbaka ser vi fler och fler flaskor gjorda på metoden pétillant naturel (pet nat) också kallat méthode ancestrale. Du kan känna igen flaskorna genom att de har en kronkapsyl.

Mousserande vin PortugalMarcio Lopes Pequenos Rebentos Ancestral Pét Nat 2021, Vinho Verde, Portugal, 239:-, Nr 57037, Systembolaget beställningssortimentet.

Marcio Lopes Pequenos Rebentos Ancestral pét nat är gjort på druvan loureiro, det är ofiltrerat och kommer från Ponte Lima i Vinho Verde, i norra Portugal.

Vinet har en hög syra. I smaken finns en känsla av nypressad jos med toner av cantaloupe- och nätmelon, grapefrukt, ananas, päron samt aromatiska örter. Vinet är ofiltrerat vilket ger vinet lite textur och här finns också ett lätt inslag av jästighet. Eftersmaken är frisk och bär med sig stänk av havstoner som bygger på fräschören än mer.

Detta är ett riktigt härligt sommarvin med fin energi som sätter färg på festen. Det passar utmärkt till skaldjur.

Mousserande rosé Tyskland

Piu Piu pet nat rosé, Mosel, Tyskland, 259:-, Nr 75173, Systembolaget beställningssortimentet

Piu Piu pet nat Hefetrüb pearlwein rosé är ett Tysk-Portugisiskt samarbete mellan vinmakarna Philipp Kettern och Dirk & Daniel Niepoort. Vinet är gjort på spätburgunder (pinot noir) i Moseldalen.

Piu Piu rosé är fräscht, smakrikt och fylligt med en lätt mousse. I smaken finns toner av nyplockade jordgubbar, kantat av hallon och smultron samt örter. Här finns också en tydlig jästighet som ger kropp men också textur till vinet. Avslutet bär med sig en lätt skalbeska och kryddighet. Detta är ett såväl annorlunda som gott bubbel, det är smakrikt, fräscht med en liten naturvinsvibb i den mer moderna rena skolan.

Ett läckert vin som fungerar fint till grillade rotfrukter, fågel och lite kryddigare rätter.

Sommarbubbel

Jag dricker mycket rosé under sommaren, stilla såväl som bubbel. Sanning att säga är en stor del av mitt intag bubbel. Detta är fem viner i olika stil för olika tillfällen som har det gemensamt att de funnit ett stadigt hem i min vinkällare.

Skål!

Magnus Reuterdahl

Blandade sommarbubbel! Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer