- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Unik provning av gammal champagne
Unik provning av gammal champagne

Unik provning av gammal champagne
För tre år sedan genomförde jag en väldigt lyckad provning under temat ”Champagneprovning – 1900-talets bästa årgångar”. Jag har nämligen under åren haft lyckan och turen att få prova många gamla årgångar från just Champagne. Men idén om har funnits länge att det vore kul att skapa en provning där man går igenom åtminstone några av dessa gamla skönheter, under ett och samma tillfälle. Sagt och gjort 2019 genomfördes den första provningen som du kan läsa om här. Nu efter pandemin var det dags igen för en unik provning av gammal champagne. Detta genomfördes hos Magnusson Fine Wine på Grevgatan i Stockholm. Johan Magnusson har en förträfflig lagringskällare med tillhörande provningsrum som kan bokas för privat bruk. Jag bjöd in lite personer som älskar och uppskattar champagne, några att dela denna upplevelse med. För vad är väl ett gott vin utan trevligt sällskap?
En mogen champagne är inte samma sak som en gammal champagne!
Jag tror att oavsett om man gillar äldre vin eller ej så kan alla relatera till att när man öppnar en flaska vin med ålder, öppnas historia. Att få vara med om att öppna ett vin som har lagts i källaren innan första världskriget samma år som Titanic byggdes. Jag minns som igår ett av dessa tillfällen då en vinmakare i Champagne öppnade en flaska som hans farfar hade producerat. Årgången var 1944. Föreställ dig bara hur det var då med tyska soldater i vingårdarna. Distriktet var under ockupation. Vinmakarens farfar jobbade i sin vingård och lyckas skapa en årgång som läggs i källaren för lagring. Här stod vi över 70 år senare med hans barnbarn och öppnar flaskan som både poppar och upplevs som pigg och ung. Vilken upplevelse, att få vara med om när vinet öppnas. Jag kan berätta att jag hade gåshud över hela kroppen!
Årgångschampagne

De år när skörden visar på extra hög kvalitet produceras årgångschampagne. Vinerna skall lagras minst tre år på andra jäsningen i flaska för att få deklareras som en årgångschampagne. Många väljer dock att låta vinet lagras längre än så. Vissa hus och odlare väljer även att producera sin prestigechampagne dessa år. Årgångschampagne var historiskt den första utvecklingen utifrån standardchampagne. Förr producerades årgångschampagne endast ett par gånger per decennium. Idag har vissa hus som vana att producera varje år. Trots att vinmakare och producenter menar att det endast produceras årgångschampagne ”bra år”. Vilka årgångar är riktigt bra och vilka klarar av att lagras? Det är viktigt att vara påläst när man köper en årgångschampagne för att lagra.
1928 PERRIER-JOUËT BRUT
I smaken är det syran som är uttalat distinkt. Imponerande att ett vin med sådan ålder har fortfarande en så tydlig syra. Det bör nämnas att var buteljerat på halvflaska. Vilket imponerar än mer då halvflaskan som format mognar ännu fortare än vanlig butelj. Syran i smaken följs upp med toner av mjölkchoklad, röda bokna sommaräpplen, brända mandlar och en tydlig sherryton.
Vinet påverkas inte alls negativt av att stå upphällt i glaset. Sedermera röstades det fram som provningens vinnare.
95p
1947 CHARLES HEIDSIECK MILLÉSIME BRUT
94p
1949 POMMERY VINTAGE
92p
1959 TAITTINGER BRUT MILLÉSIME ROSÉ
91p
1976 BOLLINGER GRANDE ANNÉE
95p
1979 BOLLINGER RD
Tyvärr är vinet något oxiderat, men efter en stund i glaset öppnas det upp och visar sig från en bättre sida. Doften är generös med inslag av kanderade äpplen, rostade nötter och bränt socker. I munnen är vinet diskret och blygsamt till en början sedan visar det upp sig med inslag av torkade fikon, plommon, örter och intensiv syra.
90p
1989 VEUVE CLICQUOT CAVE PRIVÉE BRUT
91p
1996 DOM PÉRIGNON
Överlag är jag inte så förtjust i årgång 96, det är oftast bara en massa syra och avsaknad av frukt. Men detta vin är ett stort vin som fortfarande är en tonåring och bör få mogna i källaren säkert 20-30 år till.
95p
Distriktet Champagne
Unik provning av gammal champagne
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!