Annorlunda viner – roliga upplevelser

Ibland vill vi ha något nytt och annorlunda. Vi vill inte uppfattas fyrkantiga, grå och trista. När det kommer till vin vill jag dock inte ha något unikt till varje pris, det ska vara gott också.

Annons:

Systembolaget har många viner men det är inte så många som sticker ut. Det finns många viner som är rätt lika varandra i smak och stil. Det beror givetvis på oss som konsumenter. Hittar vi något gott håller vi oss gärna till detta och gör vi utsvängningar är de ofta lite försiktiga. Detta gäller inte alla, många vinnördar och vinskribenter älskar det nya och udda. Ibland kanske för mycket!

När vi ser något nytt kastar vi oss över det. Det kan vara ett vin från ett ovanligt land, en udda region eller på en ovanlig druva. Allt är dock inte guld som glittrar. Vi är nog många som ångrat mer än ett köp. Å andra sidan så tycker jag det är kul att prova ett vin och även om vinet inte blev en favorit. Trots smaken kan det fortfarande lära mig något om druvan eller området det kommer från, om inte annat att hålla mig borta. Det är dock roligare om vinet är gott såväl som intressant.

Det finns viner som har ett uttryck som inte är likt alla andra. På senare tid har jag provat och druckit några sådana viner, viner som fick mig att tänka till mer än en gång. Det är dock vin som är annorlunda på olika sätt.

Tre annorlunda viner, på tre olika sätt

Låt oss börja med ett vin som görs av en känd producent, i en känd stil men som ändå är annorlunda. Louis Roederer är en av de mest kända champagne-producenterna, bland annat på grund av vinet Cristal. De flesta av deras champagner är blender av olika slag, som i regel har en relativt stor andel pinot noir. Deras Blanc de Blancs är därför lite udda då det är gjort på 100% chardonnay. Ursprungligen gjordes det endast för eget bruk, det har dock producerats kommersiellt i många år nu. Vinet görs på druvor från grand cru vingårdar i byn Avize. Nyligen var jag med och provade åtta årgångar av detta vin varav årgång 2011 släpps den 7 december. Ett litet släpp med ett ”stort” antal flaskor, hela 150 stycken. För några år sedan var den siffran 24 stycken. Jag säger häng på låset!

Annorlunda viner

Louis Roederer brut blancs de blanc 2011, Champagne, Frankrike, 749:-, Nr 97003, släpps den 7 december, Systembolaget

Detta är ett ungt, fräscht vin som behöver syre och lite ”värme”. Nu menar jag inte att den ska bli varmt men med ett par grader upp och lite syre så vaknar det till liv. När frukten väl tittar tittar fram kommer också charmen. Det här är ett elegant, stramt vin med en precis syra. I smaken finns citrusfrukter, gröna äpplen samt en lätt nötighet och en kalkig stensälta. Det är ett vin som jag sannolikt inte skulle plocka som Roederer blint, men som kvalitetsmässigt definitivt levererar utifrån husets renommé. Riktigt bra och med ett par års lagring blir det ännu bättre.

Nu är detta kanske inte tillräckligt udda för er som söker det ovanliga i form av viner på druvor du inte hört talas om eller smakat. På vinmässan Stockholm food & wine fanns det två montrar som serverade georgiska viner. Jag har skrivit om Georgien förr och det är ett spännande vinland. Vissa av vinerna går att hitta via beställningssortimentet. För många är Georgien liktydigt med orange vin, men där görs också många röda viner, i såväl qvevri (amfora) som på mer konventionellt sätt. En producent som gör riktigt bra viner är Telavi Wine Cellar Marani. De bästa görs under namnet Satrapezo.

Telavi Wine Cellar Marani är en stor vinproducent sett till kvantitet, men de jobbar med kvalitet. Satrapezo saperavi görs i qvevri och ekfat, det är med andra ord blandning av georgiska och västerländska metoder. Saperavi är en blå druva så detta är ett rött vin. Vinerna är spontanjästa i qveri under cirka en månad. Därefter överförs vinet till ekfat för lagring i 24 månader, varefter de lagras på flaska i ytterligare sex månader innan de säljs. Vinerna är ofiltrerade.

Annorlunda viner

Satrapezo Saperavi 2015, Kakheti, Georgien, 340:-, Nr 74131, Beställningssortimentet

Detta är ett ungt fruktigt vin med snyggt integrerade ekfat. Smaken domineras av mörka bär och frukter som mörka körsbär, svarta vinbär, björnbär samt mogna plommon. Vinet har en fin rondör, silkiga lite sandiga tanniner, en tydlig kryddighet med inslag av ekfastkryddor, peppar och örter. I avslutet finns toner av kaffe, fänkål och en liten skalbeska. Det är fortfarande i yngsta laget men det är såväl charmigt som riktigt gott. Med lite ålder kommer det få lite mer djup och komplexitet. Just nu passar det utmärkt till rött kött, vilt eller mustiga grytor.

Vill du prova ett oranget georgiskt vin rekommenderas deras Satrapezo 10 kvevri, som dock är slutsåld i Sverige för tillfället. Rekommenderas med varm hand!

Jag avslutar med en udda druva från Europa, vinhão. En blå druva från Vinho Verde i norra Portugal. Området är idag mest känt för sina vita ”gröna” viner på druvorna alvarinho och loureiro. Vinhão är en druva som främst produceras för lokal produktion. När jag åkt runt i Vinho Verde är det ett vin som producenterna ofta inte ens vill visa upp. Man får lirka med dem, jag tycker det är synd, för det är en druva som ger riktigt goda och intressanta viner. De må vara rustika men de har massor med charm och om du får det till grillad gris så kommer du definitivt förstå varför jag gillar dem.

Det är inte ovanligt att de har låg alkoholhalt, mellan 10-12,5 %. De har ofta lite av den där frizzigheten som ofta finns i de vita vinerna från området. Det kommer från att vinet antingen buteljeras innan all Co2 från jäsningen försvunnit eller genom att det tillsätts lite Co2 innan flaskan försluts. Det är dock inte på något sätt mousserande!

Annorlunda viner

Aphros Vinhão 2017, Vinho Verde, Portugal, 159:-, Nr 90140 Systembolaget

Vinet är rustikt och fyllt med energi. Det har en bra syra syrlig mörk primörfrukt med inslag av skogsbär, hallon och lite syrliga körsbär. Eftersmaken är inte jättelång men kommer med örter och en stensälta som får munnen att salivera. Det är okomplicerat, rakt på och riktigt gott. Det fungerar bra till ljust kött med fett och sälta, som grillad gris, kyckling eller kallskuret och hårdost.

Det finns fortfarande några flaskor kvar, får du inte tag i dem så är det bara att invänta nästa årgång.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar