Svenska flaggan
Vardag La Corte del Pozzo
Skriven av Magnus Reuterdahl

5 viner som lyser upp min vardag

Vardagen knackar åter på din port. Semesterns lata dagar är förbi. Nu står hen där och pockar på din uppmärksamhet och med sina tunga bojor och hotar med arbetsplatsens monotoni. Det finns dock ljus i mörkret, som skär igenom arbetsdagens grå massa, något att längta hem till såsom höstens grytor och goda viner. Här kommer 5 viner som lyser upp min vardag.

Hösten är på gång, med sjumilakliv. Har du märkt att du behöver tända ljuset på kvällen igen. På morgonen måste du fundera om du behöver en jacka eller en extra tröja? Ännu är det dock varmt ute och vi har förhoppningsvis fortfarande många fina ljumma kvällar att se fram emot.

Vardagen har dock börjat göra sig gällande. En del återgår till arbetet, andra till skolan och några bara till vardagens lunk. Personligen tycker jag att det är ganska skönt! Rutinerna kommer på plats igen. Nu kan vi börja laga mat på allvar igen, fram med grytor och kastruller, värm upp ugnen, här ska göras grytor, stekar och gräddiga såser. Salladen blir åter en side-dish.

Det är också ganska gott att sjunka ned i soffan eller fåtöljen efter en lång dag på jobbet. Ta ett glas vin, öppna upp en bok eller titta på en film. Känna hur man slappnar av och njuter av bara en helt vanlig vardag.

5 viner som lyser upp min vardag

På en vardag dricker jag oftast bra viner som levererar till ett lagom pris men som ändå har något extra. Det är viner som jag allt som oftast har hemma och som funkar till mycket. Detta är fem viner som är perfekta att ha hemma under sensommaren och hösten, de funkar bra under vardagen då de är förhållandevis billiga men tillräckligt bra och personliga för att ge fina vinupplevelser.

Du behöver alltid ha minst ett bubbel i kylen!

Bild från Dinvinguide

Clotilde Davenne crémant de Bourgogne brut extra, Bourgogne, Frankrike, 149:-, Nr 7725, Systembolaget

Kanske det bästa bubblet i champagnestil producerat utanför Champagne. Det är rent och fräscht, har fin mousse med många små bubblor. I smaken finns en fin fruktighet och vinet har bra häng. Korka upp, blunda och njut. Här finns elegans och komplexitet, här finns ett något som får din hjärna att säga nu är det dags njuta. Gör det, mer än gång i veckan! Vinet fungerar till det mesta.

Skaldjursvin. Utmärkt till kräftorna, till musslorna eller till räkfrossan

Vardag

Muscadet de Sèvre et Maine 2016 Domaine de la Bournaire, Loire, Frankrike, 109:-, Nr 5799, Systembolaget

Muscadet sur lie är skaldjursvinet nummer 1. Det finns andra stilar av vin som också är bra skaldjursviner, men muscadet knäcker de flesta. Här finns rena havstoner, skarp syra och lite runda jästtoner som får skaldjuren att bli smakligare och sätter igång saliveringen. Pressa lite citron över skaldjuren och drick en klunk, sedan är det bara att njuta! Ett som vin är bättre med mat än som rent sällskapsvin.

Vitt vin till stekt fisk, fiskgryta eller ugnsbakad fisk

Vardag

Aphros Loureiro 2018, Vinho Verde, Portugal, 129:-, Nr 3932, Systembolaget

Det här fruktigt, aromatiskt och har lite kropp samt massor med fräschör. I Portugal älskar de bacalao (typ lutfisk). Med ett vin så bra som detta kan jag förlåta dem för det. Det passar utmärkt till fisk i de flesta former. Så när du kommer hem från fisketuren eller fiskdisken, korka upp en flaska av det här!

Rött vin till pizza, chark och ost

Vardag

La Corte del Pozzo 2018, Bardolino, Italien, 89:-, Nr 2340, Systembolaget

I Bardolino vid Gardasjön i Italien hittar du lätta fräsch röda viner med härlig frisk ton av röda bär. Många har också en liten flörtig blommig ton och en liten hint av kärnbeska vilket ger vinerna karaktär. Detta är ett perfekt pizzavin, det passar också bra till lite kallskuret eller en enklare pasta. Det är enkelt, rakt, no bullshit wine. Vinet är helt enkelt bara gott och läskande – behöver man något mer? Det är gjort på samma druvor som amarone eller ripasso, dvs corvina. Vinerna är dock i regel en blend med ytterligare några druvor. Drick gärna lite svalt!

Mustigt rött till grytorna

Bild från Dinvinguide

Dom Rafael 2017 Herdade do Mouchão, Alentejo, Portugal, 119:-, Nr 2229, Systembolaget

Jag har skrivit om det här vinet förut och jag tänker fortsätta. För mig visar detta vin potentialen i Alentejo. Det är mörkt, det är djupt och det är smakrikt, men också elegant och komplext. Det har dimensioner, personlighet och är välgjort. Ett perfekt vin till nästan alla varianter av rött nötkött, till svamp och rostade rotfrukter. Detta är ett vin som kommer förgylla din höst, och det är riktigt gott!

Ni som känner mig vet att jag också gillar något sött eller fortifierat. Se det som vuxengodis, istället för lite smågodis kan ett litet glas portvin, madeira, sherry eller muscat stilla mitt godisbegär. Om de vinerna får du leta runt här på DinVingudie.se, vi har skrivit om dem många gånger.

Skål för vardagen!

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer