Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vitt vin
Skriven av Magnus Reuterdahl

10 vita kring 100-lappen

10 vita kring 100-lappen. Vad får du för vin för cirkus en 100-lapp idag? DinVinguide.se har botaniserat i bolagets fasta sortimentet och hittat många riktigt bra och charmiga viner som ger guldkant under gråa höstdagar. Idag tittar vi på vita viner.

Hösten är här, på riktigt, och vardagen är åter. Det är en höst som åtminstone inledningsvis känns lite bister, inte bara vädermässigt utan också ekonomiskt. Utifrån det har vi försökt att hitta viner som kan ge guldkant utan att vi blir tvugna att dra åt svångremmen.

Min kollega Sofia Ander tipsade förra veckan om röda viner kring hundringen och idag tipsar jag om vita viner i samma priskategori. Oftast tycker jag det är lättare att hitta gulkorn i detta prisegment när jag tittar på röda viner, men jag blev positivt förvånad över hur mycket bra vitt jag hittade på bolagshyllorna kring hundringen.

svensk tricolour

De viner som jag valt ut finns på bolagshyllorna, men de finns kanske inte i alla butiker. Om de inte finns i just din butik så ska de gå att beställa dem dit, till samma pris. Vinerna jag provat ligger i prisspannet 80 till 120 kronor. Jag vill i sammanhanget också passa på att rekommendera dig att titta på våra listor i Dryckeslistan.se som vi uppdaterar varje vecka med nya tips.

I samband med att jag tittat på vinerna har jag också botaniserat i vår receptdatabas och hittat flera maträtter som passar bra till vinerna nedan, länkar till den hittar du under vinerna. Jag nämner också en del andra rätter som du kan hitta genom att söka själv bland våra recept.

Friska viner till fisk och skaldjur

Muscadet Sèvre et Maine sur lie, 2020Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2021, Loire, Frankrike, 89:-, Nr 2275, Systembolaget

När det kommer till skaldjursviner är en av de bästa matchningarna ett vin som heter muscadet sur lie. Det är viner som produceras i Loire, i Frankrike på druvan melon de bourgogne. Med sur lie menas att vinerna ligger på sin jästfällning, detta ger vinerna en liten rondör och brödighet. Vinerna utmärks dock framförallt av sin fräschör och syra.

Vinet är friskt, lite kargt och blygt i stilen, det är dock ett vin som vaknar till liv på allvar tillsammans med ostron och skaldjur. I detta vin hittar vi toner av vit persika, citron, grapefrukt och salinitet samt spår av tång. Här finns en inbyggd havston kantat av lite vitpeppar och blommiga örter.

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet, 2020Gérard Bertrand Picpoul de Pinet 2021, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 115:-, Nr 79175, Systembolaget

En annan druva som också fungerar synnerligen bra med skaldjur är picpoul. Detta vin kommer från sydvästra Frankrike och vinregionen Languedoc-Roussillon där det är lite varmare vilket ger ett vin med lite mer frukt och generositet.

Vinet är fruktigt, fräscht och mycket friskt. I smaken finns toner av citron och rivet citronskal, gröna äpplen och vita vinbär kantat av aromatiska örter. Avslutet är långt och friskt med smaker som minner om havet. Här finns också stänk av apelsinolja som bryter av med lite beska och ger vinet karaktär. Utmärkt till musslor och räkor.

Vitt vin Tyskland50° Riesling Trocken 2020, Rheingau, Tyskland, 99:-, Nr 5824, Systembolaget

Jag älskar riesling, särskilt torr sådan. Det är ett vin som ger en riktigt fin matchning till fisk och skaldjur men också till fläskkorvar och rätter på ljut kött. Detta vin kommer från Rheingau i Tyskland och är ett utmärkt exempel på torr riesling.

50° är en klassisk torr riesling med ung frukt och en pigg syra. I smaken finns grapefrukt, lime, citron och gula krusbär kantat av aromatisak örter. Avslutet är långt och fräscht och bär med sig lite kryddighet. Det är elegant, friskt och balanserat. Njut av det till kräftor, stekt fisk, schnitzel eller varför inte till friterad mat.

Smakrika, friska och aromatiska

Vitt vin GreklandKir-Yianni Assyrtiko 2021, Makedonien, Grekland, 99:-, Nr 2338, Systembolaget

Assyrtiko är en riktigt spännande grön druva från Grekland. Producenten Kir-Yianni håller till i den  norra delen av landet och är kanske mest känd för sina röda viner. De producerar dock också riktigt bra vita som detta härliga vin.

Detta är ett vin med en riktigt fin fruktighet och mycket fräschör. I smaken finns citron, lime, päron och exotiska frukter kantat av färska vilda örter. Vinet har bra struktur och härlig längd med en kryddig avslutning. Utmärkt till en Souvlaki gjord på fläskött eller kyckling.

Vitt vin ItalienCasal di Serra Classico Superiore Umani Ronchi 2021, Marche, Italien, 99:-, Nr 12419, Systembolaget

Vi svenskar älskar italienska viner, men vi dricker oftast rött. Missa inte att det ockås görs också riktigt bra vita viner såsom detta från Marche i östra Italien på en av mina gröna favoritdruvor från solens land, verdicchio. Vinet kommer från produceneten med det lite annorlunda namnet, Umani Ronchi.

Detta är ett smakrikt och utrycksfullt vin med fin fräschör. I smaken finns saftiga päron och äpplen samt en pinch av ananas och citron. Frukten backas upp upp av aromatiska örter med en lätt blomighet. Avslutet är långt och saliverande med en lätt mandelbitterhet och stänk av havssälta. Testa detta med en kantarelltoast eller risotton nedan!

Folklore Albariño 2020Folklore Albariño 2021, Rias Baixas, Spanien, 109:-, Nr 6263, Systembolaget

I nordvästra Spanien ligger vinområdet Rías Baixas i provinsen Galicien. Här dominerar den gröna druvan albariño. Det är för övrigt samma druva som i Portugal kallas alvarinho. Druvan ger riktigt charmiga viner med fin fruktighet och en spelande syra.

Detta är ett flörtigt och fräscht vin med en härlig energi. I smaken finns citrusfrukter, vita stenfrukter och en liten touch av ananas. Avslutet är långt och friskt med en liten ton av salinitet samt inslag av nyrivet limeskal. Testa att njuta det med en het och mustig paella eller pasta med citronkyckling.

Smakrikt och elegant

Vitt vin SydafrikaSimonsig Chardonnay 2020, Stellenbosch, Sydafrika, 98:-, Nr 2032, Systembolaget

Det görs mycket bra vin i Sydafrika och de senaste åren känns det som många där har höjt sin nivå lite extra.  Det man framförallt har gjort är att lyfta fram det rena och fräscha i vinerna. Simonsig i Stellenbosch är en producent jag gärna återkommer till.

Detta vin är ungt, fräscht och smakrikt. I smaken finns tropisk frukt, gula äpplen och solmogna citrusfrukter. Det har en bra syra, lätt kryddiga fat som ger struktur och liten smörighet. Avslutet är fylligt och fräscht! Testa denna med en kycklinggryta eller klassikern höns i curry.

Vitt vin SpanienTorres Gran Viña Sol chardonnay 2021, Katalonien, Spanien, 99:-, Nr 2459, Systembolaget

Torres är en producent som gjort viner i Katalonien under etiketten Torres sedan år 1870. Oavsett om det handlar om stora komplicerade viner eller enklare viner i större kvantiteter finns här alltid en känsla av hantverk och perfektion. Detta vin är gjort på 100 procent chardonnay.

Vinet har en ren frukt och bra struktur. I smaken finns citrusfrukter, friska päron, persika, nätmelon och färska örter samt en ton av jasmin. Frukten kantas av mjuka ekfatstoner som ger mer struktur än smak men lämnar en liten kryddighet och en uns av vanilj. Avslutet är långt och lite kryddigt med en liten beska i avslutet som bryter av. Utmärkt till grillad kyckling eller fisk.

Entre-Deux-Mers BordeauxChâteau Bonnet Blanc 2021, Bordeaux, Frankrike, 99:-, Nr 4151, Systembolaget

Vit bordeaux är lite av en bortglömd pärla, som är väl värd att upptäckas eller återupptäckas. Vinerna är i regel utmärkta matviner och passar till många olika maträtter och stilar. Detta vin kommer från området Entre-Deux-Mers, det vill säga området mellan floderna. Detta är ett område som inte får lika mycket uppmärksamhet som de mer kända i Bordeaux, här görs dock ofta riktigt bra viner till bra priser.

Château Bonnet är en utmärkt startpunkt för att prova vit bordeaux och ett vin med mycket smak och en krispig precis syra. I smaken finns gröna äpplen, gråpäron, citron och passionsfrukt samt mer aromatiska toner av fläder och gula krusbär. Det är strukturerat och elegant med fin energi. Prova det till en Bouillabaisse, en fiskgratäng eller ugnsgrillad fläskkarré med medlhavsörter.

Vitt vin PortugalRegalia Arinto Reserva 2020, Lisboa, Portugal, 119:-, Nr 2425, Systembolaget

Regalia Arinto Reserva  produceras av Casa Vila Verde på druvan arinto i regionen Lisboa. Regionen är en av de mest intressanta i Portugal för tillfället med många unga vinmakare som är med utvecklar vinlandet Portugal och arinto är en härlig druva som ger mycket fräschör och karaktär till vinerna.

Vinet är druvtypiskt med en hög syra och massor med fräschör samt stänk av det närbelägna havet. I smaken finns gula friska stenfrukter, solmogen grapefrukt, citron och rivet limeskal. Smakrikt, fräscht och elegant! Prova med en av Portugals paradrätter, Piri piri kyckling!

10 vita kring 100-lappen

Tripp trapp trull, koka kittelen full, här kommer 10 goda vita viner att förtära. Den raden blev något av ett mischmasch av barndomens rim och visor men den säger vad jag vill. Här är tio viner som ger guldkant på såväl vardag som fest utan att svångremmen behöver dras ihop alltför hårt.

Skål

Magnus Reuterdahl

10 vita kring 100-lappen – Magnus Reuterdahl

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen.

I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat- och dryckesvärlden med oss.

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl

Magnus Reuterdahl har skrivit om vin sedan 2006 och skrivit för DinVinguide.se sedan 2012. Han skriver gärna om viner från Bourgogne, Bordeaux, Portugal, Centraleuropa och Georgien samt om baijiu.

Läs mer om Magnus

Läs mer