Svenska flaggan
Svamp och vin passar väldigt bra, om du väljer rätt!
Skriven av Fredrik Schelin

Svamp och vin

Nu är dags för den underbara hösten. Den första delen av hösten är magisk om du frågar mig. Hög, klar luft, vackra färger och en känsla av nystart. Allt börjar, startar upp och sätter igång på ett skönt och lustfyllt sätt. Svamp och vin passar väldigt bra, om du väljer rätt! Här får du några tips på svampvin.

Svamp och vin

Det är en fantastisk tid i våra svenska skogar nu. Det har fullkomligt exploderat av svamp. Jag har plockat en hel del olika svamp redan och det är absolut inte över ännu. Svampsäsongen är lång och härlig. Svamp och vin är en härlig kombination.

Det är svampår i år, skogen är full av denna fantastiska råvara. Och så bortskämda vi är i Sverige med allemansrätten att vi kan ge oss ut i skogarna och plocka hem denna fina råvara. Vad ska vi då göra av all svamp? Svamp går bra att frysa. Se bara till att steka eller koka den först! Skölj inte svampen, eftersom det vattnar ur smaken, utan borsta bara rena före att du förväller eller steker dem. Det har ju även regnat en del i år vilket knappast har undgått någon. Så svampen är rejält vattenfylld redan. Det går också fint att sylta svampen och servera som ett picklat tillbehör till maten hela året runt. Men bäst är svampen ändå som nyplockad och nystekt.

Jag älskar att plocka svamp med familjen. Jag har redan plockat en hel del. Kantareller, stensopp, svart trumpetsvamp, taggsvamp, blodriska och inte minst trattkantareller. Alla fantastiska matsvampar som bara längtar efter lite vin i glaset.

Här får du några tips på svampvin.

Domäne Wachau Riesling Smaragd Ried Loibenberg 2021

Nr 6021. Pris 219 kr
Läcker och maffig riesling från Österrike med solstänkt och glad frukt som aprikos, söt grape och kaffirlime. Nästa sipp bjuder på sprattlande mineraler, stenrök och struktur. Aptitretande och lyxigt till kantarelltoasten.   

La Désirée Chardonnay 2020

Nr 6321. Pris 105 kr
Chardonnay som stortrivs i franska Loiredalen, en plats som är mer vanlig för andra gröna druvor. La Désirée frestar med mineralrök, gula plommon, gröna äpplen och man vill ha svamptoast. Bums!

Cecchi Chianti Classico 2021

Nr 2842. Pris 169 kr
Ska du välja ett chiantivin ska det stå Classico på etiketten och det gör det här. Det finns mycket skräp som har beteckningen Chianti så se upp. Druvorna är sangiovese och cabernet sauvignon i en skön blandning. Smak av mörka körsbär och mörk choklad med en riktigt bra och livgivande syra. Ett mycket bra val för dig som gillar en äkta Chianti Classico. Friskt och långt avslut. Perfekt till svamppasta.

Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot 2022

Nr 2073. Pris 99 kr
Tätt och klassiskt på hederliga cabernet sauvignon, shiraz och merlot. Cassis, fruktigt, fylligt, plommon, lite tobak och friska örter i glaset, som kräver en mustig köttgryta med trattkantareller. Gott och mycket prisvärt vin.

Gérard Bertrand Corbières 2019

Nr 73422. Pris 129 kr
Mycket vin och härlig värme för pengen. Charmigt röpang som gottat till sig under solen i Languedoc. Fyll ett glas och njut av saftiga plommon, varm garrigue och skogsbär till en viltskav med svamp.

Chiara Condello 2018

Nr 91224. Pris 199 kr
Unga Chiara är mycket noggrann med sina druvor och använder bara naturlig jäst. För pengen får du ett verkligt elegant toppvin. Spara gärna vinet i källaren några år det tjänar både du och vinet på, men givetvis kan du även dricka det idag.  Fyndvin som passar dina italienska delikatesser och svamp

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

Bild från DinVinGuide

Svamp och vin

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer