Svenska flaggan
Sista chansen innan prishöjningen
Skriven av Fredrik Schelin

Sista chansen innan prishöjningen

Sista chansen att lägga vantarna på spännande viner innan prishöjningen 1 september

Sista chansen innan prishöjningen


Efter pandemin har det varit en strid ström av provningar för oss vinskribenter. Hur många viner som har provats och lanserats under första halvåret 2022 vet jag inte exakt. Men de har varit många, extra smakrika och väldigt bra detta år. Och de har varit fler än någonsin, tack vare lanseringsplanen med många tillfälliga släpp på vårt kära monopol. Inte undra på att det finns buteljer kvar på hyllorna till ditt sista-minuten-inköp. 

Idag ska vi alltså kika på vad som finns kvar.

En hel del visar det sig, av någon outgrundlig anledning. Eftersom det bara är några få dagar till nästa prishöjning på Systembolaget är det helt enkelt för kort om tid att använda sig av beställningssortimentet. Säkrast är att gå till butiken, som man gjorde förr i tiden, och köpa direkt på plats. Hur gammeldags som helst.  Jag har kikat igenom mina anteckningar, mina likes och Systembolagets saldo. Här är mina tips på de viner som fortfarande står kvar på hyllorna. De väntar på dig, på att bli lagrade ett tag eller kanske serveras direkt på matbordet. Några kan för all del hamna i vinkällaren också. Det bestämmer du. Bestäm dig i alla fall för att haffa några av dem innan de tar slut på riktigt.

Sista chansen innan prishöjningen – den börjar nu.

Cava Stars Organic 2020

Nr 72601. Pris 115 kr
Pigg och livlig cava med en ekologisk certifiering och uppfriskande smaker av gula äpplen, mogen citrus och krämiga bubblor. Finfin aperitif!

Palmer & Co Brut Reserve

Nr 7372. Pris 309 kr
En blend av alla tre druvor chardonnay, meunier och pinot noir.  35 % av vinet är reservvin.  Palmer & Co kan vara ett av bolagets bästa köp i sin prisklass. Fin generös brödighet med begynnande mognad blandas med en massiv syra och tydliga mineraler som nästan är saltiga. Vinet älskar mat.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne

Nr 7725. Pris 150 kr
Hög syra, hög sälta och högar med citrusfrukter! Sprakade och sprudlande bubblor fyllda med en fin nötig ton, nybakad croissant och gröna äpplen. Clotildes Crémant är en klass för sig.

Henriot Millésimé Brut 2012

Nr 77710. Pris 649 kr
En bejublad och god årgång från Champagne Henriot. Årgång 2012 är drickbar redan nu. Tillgänglig, god och generös. I smaken finns nötter, choklad, rostat bröd, solvarma gula äpplen, mjuka kritiga mineraler samt grapefrukt.

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

KWV Cathedral Cellar Sauvignon blanc 2021

Nr 2321. Pris 139 kr
Klassisk skolboks-sauvigon blanc, fina krispiga droppar med imponerande syra och djup. En smakfest med grapefrukt, passionsfrukt, vita vinbär, granny smith och eggande energi. Aptitretare i världsklass.

Château Coucheroy Blanc 2018

Nr 4136. Pris 159 kr
Stilig vit Bordeaux till sommarens  skaldjursfrossa. Rökig mineral, krispiga krusbär, vita vinbär, lätt kryddiga fat och solglada stenfrukter strömmar ur glaset som raskt fylls på.

La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon 2021

Nr 2882. Pris 99 kr
Uppiggande syror, passionsfrukt, gröna plommon och färska örter – La Gascogne kallar på våren och sommaren! Vi fyller vinglaset och njuter till fräscha sallader, rökt fisk och en ordentlig räkmacka.

La Petite Des Bertrands Rosé

Nr 51101. Pris 99 kr
Här var det flörtigt och fruktigt med toner av smultron, persika, nektarin och saftig vattenmelon. Skruva upp till solstrålarna på balkongen och gärna en sallad med räkor. En rosé för sensommaren!

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

Le Hurlevent Châteauneuf-du-Pape 2020

Nr 2291. Pris 249 kr
Fynd-Pape. Spänstigt och friskt från Rhonedalen. Här bjuds vi på vildhallon, saftiga skogsbär, smakrika örter, mineraler och fin energi. Här krävs mat gärna grillat eller inför höstens svamp och viltgrytor. Vinet för dig som gillar påvevinet utan kraftfull ekfatslagring.

Les Sorts Selecció 2019

Nr 70217. Pris 119 kr
Pålitlig från Montsant. Härligt generös fruktbomb med balans, sans och friska syror. Plommon, skogsbär, anis och vilda kryddor väller ur glaset. Dags att tända grillen.

Rubesco Lungarotti 2019

Nr 2942. Pris 109 kr
Jag slås av elegansen i vinet med sin fina och relativt höga syra. Skinande ren frukt med mineraler och läskande körsbär, plommon, röda vinbär och lockande syror i eftersmaken.
Prislappen är väldigt lockande den med!

Château Bouscassé 2017

Nr 2204. Pris 169 kr
En stadig, stabil och superb klassiker på bolagshyllan. Huvudrollen innehas av druvan tannat som tillsammans med cabernet sauvignon och cabernet franc bjuder på inslag av skogsbär, vilda örter, hallon, friska syror och häftig strävhet.
Biff med bea, ja tack!

Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide Bild från Dinvinguide

Bild från DinVinGuide

Sista chansen innan prishöjningen

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer