- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Semestertips. Smultronställen att njuta av!
Semestertips. Smultronställen att njuta av!
Semestertips. Smultronställen att njuta av!
För många betyder semesterresor vita stränder, pooler med klorerat vatten, iskalla exotiska drinkar och stekande sol i södra Europa, på Atlantens öar eller ännu längre bort. Jag åker gärna utomlands under semestern, men oavsett resmål så står smakerna i centrum. Jag tänkte därför lyfta på hatten för några smultronställen som jag besökt under våren och försommaren, som är utmärkta smakdestinationer.
Vi börjar i det mörka Småland. Det landskap jag själv kommer från. Allt är dock inte mörkt i Småland. Där finns också det bondska landskap som Astrid Lindgren hade som utgångspunkt för Emil i Lönneberga, med små gårdar med röda hus och vita knutar. Ett småbrutet landskap som en gång i tiden var fullt med torp och backstugor. Det finns gott om spår av detta i alla stenmurar, rösen och små åkrar och hagmarker. Idag är dock majoriteten av de kvavarande torpen oftast sommarstugor.
Småland är ett landskap som är vackert och ibland pittoreskt, men här finns fortfarande många aktiva jordbruk och många lokala matproducenter. Det finns också många smultronställen att stanna vid, ett sådant hittar vi i Gemla, mellan Växjö och Alvesta.
Villa Gransholm, Gemla, Kronoberg
Villa Gransholm är en gammal disponentsvilla utanför den lilla tätorten Gemla. Ett namn du kanske känner igen på grund av deras leksaksfabrik och böjträmöbler som produceras av Gemla Möbler.
Det finns dock andra anledningar att besöka detta lilla samhälle, bland annat Villa Gransholm som är idag ett hotell och en konferensanläggning. En oas som ligger i en lummig park och är ett charmigt och mysigt stopp som får dig tänka tillbaka på gamla svenska filmer som utspelas i herrgårds- eller bruksmiljöer.
Förutom att platsen är vacker och har en historia så har Villa Gransholm också en riktigt trevlig meny som fokuserar på det lokala. Till detta finns en kärnfull men bra vinlista och en hel del lokala ölsorter. Maten kan sägas vara traditionell i grunden, men med en modern touch.
När maten och vinet serveras i matsalen kan du känna dig som en disponent och på uteserveringen kan du inandas den småländska atmosfären. Mycket trevligt!
Semestertips. Smultronställen att njuta av!
Från Småland tar vi oss till Fårö. På den karga ön finns massor med naturupplevelser samt arvet efter Ingemar Bergman. Här finns också Stora Gåsemora gård.
Stora Gåsemora gård, Fårö
På Stora Gåsemora gård får du uppleva Fårös landskap och havet men också maten och vinet. Du kan bo i mindre rum eller i mer lägenhetsliknande avdelningar i en historiska miljö. Du kan välja att bo i en kvarn, i ett bulhus (ett skiftesverkshus i gotländsk stil), i 1700-tals hus eller lite mer modernt. Vill du bo nära havet finns också strandstugan precis vid stranden.
Soluppgången över havet och hedarna på ön är magnifik!
Naturupplevelser i all ära, det jag verkligen tog med mig var maten och vinlistan. Maten är modern, snygg och lokalproducerad. Den är gjord med hjärta där smakerna står i centrum. Matsalen är lite är lite mer modern i stilen, men även här finns kopplingar till gångna tider i matsalens storlek och bordens placering vilket för tankarna till storhushållens tid.
Vinlistan är kärnfull med olika stilar på viner utvalda med fingertoppskänsla. Givetvis finns här också lokala inslag i dryckerna med såväl Gotländska viner, öl och destillat. Hit kan du välja att komma för maten och dryckerna eller naturupplevelserna – eller varför inte för både ock!
En favorit som jag besökt flera gånger över åren är Färna Herrgård utanför Skinnskatteberg i Västmanland, Bergslagen.
Herrgården byggdes 1776 och har efterhand blivit ett hotell som kompletterats med ett spa, nya moderna rum. Här finns också Ferna Forge brewery och utmärkta Färna odlingar som gör mousserande och stilla drycker på svartavinbär och rabarber.
Färna Herrgård & Spa
Färna Herrgård & Spa är omgivet av Bergslagens skogar. Här finns vandringsleder i det omliggande naturreservatet samt fiskevatten och historiska miljöer att bekanta sig med. För mig är det dock köket och vinkällaren som är den stora magneten.
Är du sugen på vinupplevelser så kör de också utmärkta winemakers middagar med jämna mellanrum (håll koll via deras hemsida). Senast var det med den tyska producenten Weingut Leitz. Inga-Lena Eriksson är kock och sommelier och hon har en fantastisk känsla att skapa speciella middagar som passar vinerna perfekt och hjälper till att berätta deras historia.
Köket hos Färna fokuserar på det lokala och säsongens varor. Mycket kommer från Färna herrgård och annat plockas hem från närliggande producenter. Ett weekendpaket innehåller såväl afternoon tea, fredagsmiddag, frukost på lördagen, herrgårdslunch och en lördagssupé samt frukost på söndagen. Alla med massor av smakupplevelser. Utöver detta finns också möjligheter till picknickpaket och spapaket med mera, allt efter ditt önskemål.
Vinkällaren är riktigt bra och här finns såväl klassiska viner som mer moderna samt viner i naturvinsspåret. Med andra ord finns det något för alla. Även dina husdjur är välkomna, men kanske inte ned i vinkällaren!
Jag lovade också en resa till det soliga Italien med svensk touch.
Chianti Classico i Toscana är ett av de områden som mest motsvarar den romantiska bilden av Italiens vinlandskap med sina skogsbeklädda kullar, djupa dalar och medeltida byar. Det är också en region med riktigt bra viner och fantastisk mat.
För drygt 30-år sedan slog sig familjen Ruhne ned i Greve in Chianti och de bor där än idag.
Terreno i Chianti Classico
Idag drivs vingården Terreno av Sofia Ruhne. Gården är 110 hektar stor och omfattar cirka 20 hektar med vinodlingar, 3500 olivträd och olika andra odlingar. De har också en restaurang, ett vinotek och finfint boende i vingårdsmiljö.
Gården är i princip självförsörjande både när det kommer till odlingar och drift. Detta är något som du kommer märka i köket. Menyn ändras efter dagens förutsättningar och skörd. Till detta köper de givetvis in en del såsom kött och fisk med mera men allt är så lokalt som möjligt. Kocken Francesco Galli tillagar fantastisk mat och denna blir inte sämre av Terrenos viner till och att du får möjlighet att äta och dricka dem i en helt en fantastisk miljö.
När du sitter i uteserveringen och hör syrsorna, känner dofterna och värmen, då vet du att du är i Italien.
Det är något helt särskilt med att dricka viner i den miljö som är producerade i. Gå runt på gården och upplev vingårdarna och njut. Det är också en bonus att kunna ställa alla frågor du vill om viner från Chianti Classico i allmänhet och de från Terreno i synnerhet på svenska. Detta är ett stopp du ska planera in om du är på väg till Toscana.
Bonustips
Vill du prova viner från Terreno och få en touch av känslan på vingården. Terreno driver nämligen hotellet the Winery Hotel i Solna. Där finns en utmärkt restaurang och vinbar med de flesta av Terrenos viner och mycket annat bra från regionen.
Ett annat tips, om du styr vägarna norrut, är Köksbaren i Umeå. Det är en helt fantastisk restaurang i centrala Umeå. De har riktigt bra mat, en mycket bra och lång vinlista samt utmärkt service. Det är ett ställe som är värt att pricka in som ett helt eget resmål även om du inte tänkt åka till just Umeå.
Detta är några sköna smultronställen om du söker insperiation för resmål på din semester. Hoppas du får en underbar semester!
Salute
Magnsu Reuterdahl
Semestertips. Smultronställen att njuta av! Magnus Reuterdahl
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är två guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!