Svenska flaggan
Anders Levén kock
Skriven av Fredrik Schelin

Grillvin vad är det?

Grillvin - vin som passar grillad mat eller vin till den som grillar?
Vi på DinVinguide.se reder ut det här under juli månad.

”Grillvin” kan betyda både vin i glaset för den som grillar och vin i marinaden eller såsen, men i detta fall betyder det vilket vin man väljer till den grillade maten.
När man ska välja vin till mat måste man tänka på flera saker än bara huvudråvaran.
Först får man kika på vad man ska grilla och då även på vilket sätt man ska grilla.
Exempelvis graden av rödhet på köttet vilket kräver olika tanninstruktur i vinet man väljer. Sedan måste man, vilket många ofta glömmer, även tänka på tillbehören.
Här nedan har jag listat lite smak-nycklar du kan ta med dig när du ska välja dryck till den grillade maten.

Som grillvin till kocken rekommenderar jag något i glaset som är kallt och bubblar:)

Feta fiskar som röding, lax, och så vidare, kräver lite fylligare val av vin så varför inte en ekad chardonnay?
Lättare fiskar som flundra och torsk kan med glädje avnjutas till Sauvignon Blanc eller Riesling som är lite friskare.
Äter man marulk eller havskatt som är fiskarnas prestigeval och påminner mer om kött i konsistensen kan man med lätthet hoppa över till den röda sidan som lite lättare Bourgogner eller Pinot Noir.

Bild från DinVinGuide

Till grillade skaldjur tycker jag alltid att det passar bäst med ett vitt vin som innehåller lite frisk citrus, mineraler och även havs/skaldjurstoner. Detta finner man oftast i viner från Mosel, Alsace och Nya Zeeland där man hittar frisk citrus och mineralkaraktär, och vissa odlar även på gamla ostronbankar, det vill säga gammal havsbotten vilket ger härliga inslag av ostron och havssälta.

Bild från DinVinGuide

Fågel

Här har vi en mittemellanrätt som inte är lika självklar, varför det är utifrån tillbehören och såsen vi får bestämma vin. Det funkar lika bra med ett kraftigare vitt vin, som ett lättare eller medellätt rödvin. Så varför inte en fylligare snustorr rosé?
Jag tycker till skillnad från många vinskribenter att rosévin passar utmärkt till mat. Jag älskar rosé, men akta dig för de billiga på hyllan. Ta de från 90 kronor och uppåt.

 

Fläskkött – härlig fläskkarré, den populäraste grillbiten alla tider. Gärna ekologisk och gårdsbetecknad, långmarinerad och hastigt grillad två minuter på vardera sidan på hög värme. Åh så gott!
Här vill i alla fall jag ha ett medelfylligt rödvin, gärna en Syrah, eller Shiraz som druvan också heter. Den har med sin fruktighet och pepparton all chans att matcha maten i detta fall.

 

Bild från DinVinGuide

Nötkött/lamm/vilt oftast ska detta kött serveras ordentligt blodigt, och så vill ju även jag äta det. Då har det mer köttsaft och det behövs ordentligt med tanniner. Och det finns ju många olika rödviner som har kraftiga tanniner.
Bordeaux, Barolo, Priorat, nya världen med Penfolds Grange, Cheval des Andes, för att nämna några.

Bild från DinVinGuide

Grönsaker – att para vin med vegetarisk mat kan vara minst sagt avskräckande då det finns så otroligt lite information om hur man går till väga, och den information som finns är ofta mer förvirrande än hjälpsam.

Sanningen är att det inte nödvändigtvis behöver vara särskilt svårt. I grund och botten gäller samma regler för vegetariskt som för kötträtter; strävhet, fyllighet, fruktsyra och sötma spelar lika stor roll när man parar vin med vegetarisk mat som med kött.

Den största skillnaden är att grönsaker ofta har en mycket mer komplex smak, vilket gör det svårare att matcha med vin och när det gäller vegetariskt är det lätt att fokusera på “fel” smaker.

????????????????????????????????Man ska man fokusera på vad som är framträdande i rätten och matcha vinet med den smaken snarare än att försöka matcha vinet med huvudingredienserna.
Jag tror att vi alla har varit med om besvikelsen över hur en underbar grönsaks-rätt matchat med ett vin ger en bitter och metallisk smak som  förstör hela måltiden.

Den metalliska smaken beror på att grönsakerna och ingredienserna som användes innehåller umami (även kallat natriumglutamat).

– Glutamat används ofta i asiatisk mat som smakförstärkare, och det finns även hög koncentration av umami i bl.a. tomat och broccoli.

Viner som överlag passar bra till denna mat trots umamin är Riesling och Gewürstraminer med restsötma.

Se Anders Levéns grill-tips i filmen här

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer