Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Fredriks bubblor - möt våren i Champagne
Skriven av Fredrik Schelin

Fredriks bubblor – möt våren i Champagne

Fredriks bubblor - möt våren i Champagne på egen hand eller tillsammans med mig!

Fredriks bubblor – möt våren i Champagne

Nu börjar det bli dags att möta våren i Europa. Men hur kul är det att åka ännu en gång till Paris, London eller Barcelona? Varför inte unna dig en resa till det mest omtalade mousserande vindistriktet, Champagne. Champagne lämpar sig utmärkt som utflyktsmål. Att möta våren en weekend i detta vackra distrikt kan vara något av de trevligaste utflykter jag vet. Om man tar det tidiga morgonflyget från Sverige till Paris och sedan tar sig därifrån med hyrbil kan man inta lunchen i Champagne samma dag.

Det finns såklart snabbtåg från flygplatsen för den som föredrar detta direkt till Epernay eller Reims. Men då är man något begränsad med att ta sig runt i Champagnedistriktet. De flesta små odlarna ute på landsbygden når man bara genom bil.
Epernay eller Reims är bra utgångspunkter för vinturer i Champagne. Fördelen med att bo här framför att bo ute bland vinrankorna är att det finns ett bra utbud av restauranger och barer. Att sitta med ett glas bubbel på en uteservering på Avenue de Champagne eller inne i centrala Reims framför katedralen är ett perfekt sätt att möta våren på.

Är det första gången du är i området rekommenderar jag Route Touristique du Champagne. Den är 60 mil lång och tar dig förbi 80 intressanta stopp. Man guidas genom de finaste byarna de bästa vinfälten och de bästa tillverkarna. På små vingårdar behöver du inte boka besöket i förväg utan det går bra att bara knacka på. Men på de riktigt stora husen har man oftast ett besökscenter som erbjuder guidade turer. Det bör påpekas att många av de mer kända husen i mellanstorlek öppnar inte för obokade besök. Det kan vara väldigt bra att styra upp ett par besök innan resan oftast räcker det med att skicka ett mejl.Viktigt är att se till att du har gott om tid vid varje besök det finns inget värre än att behöva avbryta besöket när vinbonden har börjat bekanta sig med dig för att du måste åka till nästa ställe. Det är oftast då efter en stund som besöket kan bli riktigt intressant.

Eller så hänger du med mig och Ekmans Buss på en exklusiv resa till Champagne nu under senvåren. Vi tar oss med buss ner till Champagne i Frankrike. På resan följer jag med som ciceron. Vad är det som gör champagne så speciellt? Hur ska du välja bland allt som finns? Följ med oss och få kunskap om detta det mest kända distriktet bland mousserande vin.

Boka resan här!

För dig som inte kan eller vill resa iväg så bjuder vi här på ett par bubbliga vårtips.

 

Fredriks bubblor - möt våren i ChampagneNICOLAS FEUILLATTE Blanc de Blancs Collection Vintage 2012
Nr: 7592 / Pris: 329kr

Öppen och redo att drickas redan från start. Fruktigt och friskt med toner av röda äpplen, grapefrukt och citrussaftig syra. Den är lite fylligare i stilen nu med årgång 2012.

 

 

Fredriks bubblor - möt våren i ChampagneDIEBOLT-VALLOIS PRESTIGE
Nr: 7723 / Pris: 389kr

Torrt friskt vin med eleganta florala inslag. Toner av brioche, äpplen, nötter samt smörighet. Lång eftersmak med inslag av grapefrukt.

 

Fredriks bubblor - möt våren i ChampagneCharles Heidsieck Brut Réserve
SB# 77522, Pris 459:-

Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mognad, här hittar jag toner av gula mogna äpplen, rostat bröd, mineralitet och balanserad citrus i avslutet.

Bild från DinVinGuide
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer