Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Fredriks bubblor - Champagne Charlie
Skriven av Fredrik Schelin

Fredriks bubblor – Champagne Charlie

Charles Heidsieck prioriterar kvalitet istället för kvantitet.

Fredriks bubblor – Champagne Charlie

Charles Heidsieck avstår vissa år från att producera årgångsvin, även om det är bra årgångar. Anledningen är att man behåller dessa årgångar som reservvin att blenda i sin Brut Réserve. Charles Heidsieck Brut Réserve består nämligen av så mycket som 40 procent reservvin. Charles Heidsieck är fortfarande ett relativt okänt champagnehus hos den stora massan. Detta trots att husets Brut Réserve hör till den absoluta toppen av non vintage-champagner från Champagne.

Charles Heidsiecks källare/kalkstensgrottor har givits status som världsarv av Unesco. Källarna byggdes av romarna för över 2 000 år sedan. Bilden nedan är från en av källarna vilken även har fått stå som förlaga för husets vackra flaskdesign.

Charles Heidsieck Brut Réserve

Charles Heidsieck Brut RéserveSB# 77522
Pris 459:-

Man brukar säga att varje champagnehus bästa vin är deras non vintage-champagne. Jag tycker att Charles Heidsieck Brut Réserve är en av de bästa standard-champagnerna på marknaden idag. Vinhuset tillför alltid vinet 40 procent med reservviner med en ålder på fem till femton år. Detta gör att man ofta kallar vinet en multi-vintage hellre än en non-vintage champagne. Man låter även vinet vila länge i källarna på sin jäst under andrajäsningen vilket ger en betydligt fylligare stil. Det vinet som finns ute på hyllorna just nu har basårgång 2012 vilket är betydligt äldre än de flesta andra viner som står på samma hylla på Bolaget.

Frisk och fyllig smak med begynnande mognad, solvarma röda äpplen, rostat bröd, brioche, rostade nötter, mineralitet och citrus.

Vinet gör sig utmärkt till mat och funkar till såväl skaldjuren som till grillad kyckling.Här nedan bjuder DinVinguide.se på ett kycklingrecept som vi tycker passar perfekt till vinet.

Charles Heidsieck Brut Réserve framställs av 40% pinot noir, 40% chardonnay och 20% pinot meunier. 60 olika cuvéer ingår i vinet. Basåret består av en tredjedel i lika proportioner mellan druvsorterna. Reservvinet utgör 40% av vinet med lika delar pinot noir och chardonnay. Reservvinet har en genomsnittsålder på 10 år med cuvéer som har en ålder på 5 till 15 år. På detta sätt uppnår man en komplexitet och djup som är svår att hitta i många andra viner från området.

Fredriks bubblor – Champagne Charlie – husets historia

Heidsiecks historia börjar med Florens Louis son till en luthersk pastor från Westfalen. Florens flyttar till Reims på 1770-talet och kommer då i kontakt med vin. Han är ingen vinmakare, men han har andra talanger  och arbetar hårt. 1785 grundar han Maison Heidsieck Cie som är ursprunget till alla de olika Heidsieck-hus vi finner i Champagne.

Charles Camille Heidsieck, brorsonson till Florens Louis (1822-1893), vinhandlare och grundade firman Charles Heidsieck år 1851. Charles är kanske mest känd för att han vara först med att exportera Champagne till USA och blev under sin vistelse där känd som ”Champagne Charlie”. Under det amerikanska inbördeskriget fängslades Heidsieck misstänkt för att vara spion för den franska regeringen. Hans fängslande utlöste en internationell incident mellan Frankrike och USA som blev känt som The Heidsieck Incident.

COL2_IMG01Året 1852, besökte Charles Heidsieck USA för första gången. Han såg snabbt potentialen för den amerikanska marknaden och anställde en agent på plats för att underlätta sin importförsäljning. Massimport av champagnen möttes med rykande åtgång och rekordförsäljning. När Heidsieck återvände fem år senare blev han mottagen i New York City med pompa och ståt med många bankettmottagningar till hans ära.

År 1861, mottogs nyheten att USAs inbördeskrig hade brutit ut. Med mer än hälften av företagets tillgångar bundna i obetalda konton i USA, lämnade Heidsieck snabbt Reims och satte segel mot USA. Vid sin ankomst, fick han veta av sin agent att en ny lag antagits av kongressen. Syftet var att frikänna nordbor från att behöva ge stöd för bomull som köpts från södern. Samma lag befriade även agenten från att betala sin skuld till Heidsieck.

Fredriks bubblor - Champagne CharlieUtan annan lösning gav sig Charles Heidsieck av mot New Orleans för att söka återbetalning direkt av köpmännen som hade beställt champagnen. Heidsieck var tvungen att resa i hemlighet in i södern mitt under brinnande krig utan att bli upptäckt av armén. Vid ankomst i april 1862 till New Orleans fann han att staden var nära konkurs och oförmögen att betala sina skulder. Men man hade ett lager fullt av bomull som det var hög efterfrågan på i Europa på grund av den brist som orsakats av kriget. Heidsieck accepterade snabbt denna bomull som betalning och försökte smuggla ut bomullen med hjälp av två blockadlöpare. Trots att fartygen tog olika vägar i hopp om att åtminstone ett skulle ta sig förbi blockaden, så togs de tillfånga och all last förstördes.
Heidsieck åkte till New Orleans och försökte hyra en båt till Mexiko eller Kuba i hopp om att ta sig tillbaka till Europa. För att underlätta sin passage gav den franska konsuln i Mobile honom diplomatpost med en begäran om att leverera några dokument till konsulatet i New Orleans. Framme i New Orleans den 5 maj 1862 fann han att staden hade fallit och belägrats av unionens styrkor. Han blev omedelbart gripen vid sin ankomst av General Benjamin F. Butler
I diplomatposten som Heidsieck bar fanns dokument från franska textiltillverkare om att leverera  uniformer till sydstatsarmén. Trots att Heidsieck bedyrade sin oskuld och okunskap om dokumenten, åtalades han för spioneri och fängslades i Fort Jackson, Louisiana.

Charles Heidsiecks fängslande orsakade en diplomatisk incident mellan den franska och amerikanska regeringen som blev känd som ”The Heidsieck Incident”. Fletalet gånger försökte franska diplomater och även Napoleon III kontakta president Abraham Lincoln för att få Charles frigiven.
Hans frigivning beviljades slutligen den 16 november 1862. Vid den här tiden var hans hälsa bräcklig och hans företag var satt i konkurs samtidigt som hans fru varit tvungen att sälja av familjens egendom för att betala av skulder. Heidsieck återvände till Frankrike, demoraliserad och nedbruten

I början av 1863, blev Charles Heidsieck kontaktad av en amerikansk missionär med ett brev från USA. Brevet var från brodern till Heidsiecks tidigare agent i New York. Mannen skämdes för hur hans bror lurat Heidsieck ur sina skyldigheter och erbjöd honom en stor del land i Colorado som ett slags medel för återbetalning. Det visade sig att det var en tredjedel av marken i en liten by som kallades Denver. Denver blommade snart ut och blev en av de största och rikaste städerna i den amerikanska västern. Under några år kunde Heidsieck sälja av marken och betala av alla sina skulder. Med överskottet som var en liten förmögenhet kunde han att återuppta sin verksamhet och tämligen snabbt återupprätta det som var ett av Champagnes främsta hus.
1989 spelade en fransk-kanadensisk TV-produktion in filmen Champagne Charlie där han spelas av Hugh Grant. (filmen finns att se i sin helhet på Youtube.)

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer