- Fredrik Schelin
Comfort food med vintips
Comfort food med vintips
Comfort food vad betyder det egentligen? Det är ett begrepp som brukar användas då man pratar om mat som kanske inte nödvändigtvis är den mest hälsosamma men som gör att man blir trygg och varm och inte minst mätt och belåten. Men mat som belönar och tröstar kan vi alla behöva ibland. Comfort food och passande vintips!
Comfort food med vintips
Det brukar talas om att mammas eller mormors mat är bäst, om inte det är comfort food då vet jag faktiskt inte vad som klassas som det! I Italien är matriarkatets mat religion. Under min uppväxt gjorde min mormor alltid en krämig grönsakssoppa i slutet på somrarna då ärtorna, morötterna och grönkålen var redo att skördas. Senare i livet har jag lärt mig att uppskatta soppa än mer. Nu såhär i senhösten är pumpan som bäst och en krämig pumpasoppa kan slå det mesta och ger en härlig varm känsla i kroppen. Det är väl comfort?Renskavsgryta är något som mamma ofta lagade hemma med rårörda lingon, gryta värmer och mättar fint även det. Denna rätt är även ett av de mest populära recept som jag skrivit för Köket.se. Mammas mat
klassas även för mig som comfort food. Sedan för att få ihop måltiden avslutas den oftast med något sött. Efter en krämig soppa och en gräddig gryta är det uppfriskande att avsluta med en lite kaka och inte en tung efterrätt. Men vad passar inte bättre än ett sött vin att doppa biscottin i? Perfekt avslut som du kan göra till söndagens familjemiddag!
Comfort food tre-rätters servering
Comfort food med vintips till pumpasoppa
Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen 2021
Nr 56639. Pris 79 kr
Klassisk grüner veltliner med pigga syror på trevlig halvflaska. Inslag av kryddig vitpeppar, mineralsälta, aprikos och grapefrukt. Skruva upp och servera till pumpasoppan.
Loimer Lenz Riesling 2021
Nr 4350. Pris 150 kr
Ekologiskt från Österrike i hållbar förpackning med pigga syror och friska örter. Päron, grön citrus, omogen melon och salta mineraler höjer soppans krämighet.
Pierre Peters Cuvée de Réserve
Nr 7350. Pris 419 kr
En klassiker i Systembolagets utbud av blanc de blanc. Vinmakaren Rodolphe Petérs tummar inte på kvaliteten. Vinet är torrt och krispigt med smak och doft av mineraler, ostronskal, citrus, gula äpplen, nybakad brioche och gräddig krita. Vinet älskar mat och det älskar jag. Ett val när du vill slå på stort.
Comfort food med vintips till renskavsgryta
Alain Jaume Côtes de Rhône Grand Veneur Organic Reserve 2020
Nr 72034. Pris 119 kr
Rhône är populärare än någonsin i Sverige och detta är välförtjänt tycker jag. Många fina och eleganta viner med rilmlig prislapp är skapade här. I detta vin spelar druvan grenache förstafiolen med gediget stöd av druvan syrah. Den ljusa färgen på vinet skvallrar om att grenache är i majoritet. Fruktig och inbjudande doft med syrlig rödfrukt. Ett utpräglat matvin som inte bara lever på kraft och koncentration utan finstämda aromer. Men tanninerna finns där som ryggrad vilket gör det så bra till mat. Ett allroundvin som passar väl till vinterns olika maträtter. Gott och prisvärt
Gemtree Organic Shiraz 2021
Nr 20033. Pris 119 kr
Saftiga skogsbär, mogna plommon, vilda örter, viol och nymald peppar – detta är en klockren, klassisk och kalasgod shiraz med en lika klockren prislapp!
Storia di Famiglia Chianti Classico 2019
Nr 73273. Pris 129 kr
Genuin och tidlös Chianti med allt på plats – röda friska bär, körsbärskärnor, saftiga plommon, ett uns kakao och ett skönt tanninrasp. Stor varning för fynd! Höstgryta och Chianti Classico är ett säkert par
Comfort food med vintips till biscotti
Gérard Bertrand Rivesaltes Ambré 2004
Nr 8381. Pris 115 kr
Ett sött måstevin till julens godis och ost. Från Rivesaltes i södra Frankrike kommer detta goda vin. Smakar som en gräddkola med lite flingsalt på. Långt avslut med sötma som balanseras upp av lite syra.
Brännland Iscider Ember Glögg
Nr 94300. Pris 189 kr
En svensk glögg baserat på äpplen. Äppligheten lyfter vinet med massiv och välintegrerad syra vilket behövs för att balansera sötman. Toner av fat, torkade äpplen, solvarm citrus, ingefära och kryddnejlika. Smarrig både varm som kall. Full pott Brännland!
Comfort food med vintips
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Fredrik Schelin
Fredrik Schelin
Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".
Läs mer om Fredrik