Svenska flaggan
Champagne Taittinger – Comtes de Champagne
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne Taittinger – Comtes de Champagne

Champagne Taittinger är det tredje äldsta ännu verksamma champagnehuset.

Tänk dig att du står i solen på en terrass och blickar ut över ett makalöst vackert landskap, himlen är klarblå och solen värmer i ansiktet. I din hand håller du ett glas fyllt med en gyllene lätt rosa dryck som porlar, du sippar på drycken och smaklökarna formligen jublar av de mjuka bubblorna. Ända upp i näsan möts du av den härligt lättsamma bärigheten som påminner om det där perfekta smultronstället du satt i när du var liten med munnen full av färska svenska solmogna smultron. Sedan följs smaken av en generös frukt, mineralton och balanserad citrusfrukt.

Vinet fortsätter, efter att du inmundigat det, att påminna sig i lager efter lager av smaker. Det här är ett av mina första möten med en av världens bästa champagner – Comtes de Champagne rosé – och det, mina vänner, är prestigevinet hos champagnehuset Taittinger.

Bild från DinVinGuide

Champagnehuset Taittinger grundades som Fourneaux et Cie maison de Champagne 1734. Pierre-Charles Taittingers kärlek till champagnehuset startade under första världskriget. Pierre-Charles blev skadad och förlagd till Château de Marquetterie under general Joffre. Efter kriget blev Pierre-Charles kvar och arbetade som champagnegrossist i området. Pierre-Charles köpte sedermera champagnehuset 1931 och Marquetterie året efter. Namnet byttes till ets Taittinger Mailly & Cie. Pierre-Charles flyttade verksamheten från Mailly till staden Reims.

Men det var under Claude Taittinger som verkade i hela 45 år, 1960 till 2005. Under denna period drevs firman framåt  och gav sin champagne världsrykte. År 2005 såldes Groupe Taittinger till investmentbolaget Starwood (lyxhotell, resorts etc) men bara ett år senare köpte Pierre-Emmanuel Taittinger (med god hjälp av Crédit Agricole) tillbaka firman som han nu driver tillsammans med sonen Clovis och dottern Vitalie.

Husets prestigechampagne, la Cuvée Prestige, heter ”Comtes de Champagne” och ”Comtes de Champagne Rosé”.
Taittinger är det tredje äldsta ännu verksamma champagnehuset i området Champagne och vinerna finns representerade i 145 olika länder. Produktionen uppgår till 5,5 miljoner flaskor champagne per år.

Bild från DinVinGuide

Taittinger Brut Réserve

SB 7422, Pris 385 kr
Härligt frisk och inte att förglömma extremt prisvärd champagne i en vacker ljusgul färg.
Vinet uppvisar unga toner där chardonnay dominerar. Jag hittar en fruktig smak med inslag av brödighet, mineraler, gröna äpplen, och balanserad syra i avslutningen. Den här skulle jag vilja lagra i källaren trots att det inte är en årgångschampagne. Mitt råd är att köpa flera flaskor signera år i botten och lägg i källaren. Upprepa flera år i följd, sedan kan du efter några år ta upp och njuta av mognaden i ett mer utvecklat vin.

Taittinger Prélude Brut grand Cru

SB 88082, Pris 499 kr
En ljusgul champagne som är härligt blommig. Vinet uppvisar en viss brödighet med inslag av nötter. Vinet är ett aromatiskt med mineraltoner, gröna äpplen, citrusfrukter, tropisk frukt och i avslutet ett floralt inslag.

Taittinger Prestige Rosé Brut

SB 7898, Pris 469 kr
Taittinger Prestige Rosé Brut har en perfekt laxrosa färg. Jag finner inslag av mogna röda bär, vildhallon, jordgubbar och rostat bröd. I avslutet dyker det upp en härlig ton av blodgrape som balanserar upp vinet.

Taittinger Brut Millésimé 2008

SB 7871, Pris 489 kr
Ett krispigt friskt vin i ljusgul färg med inslag av gröna äpplen, kexchoklad, mineraltoner och härlig citrus. I avslutet kommer det fram aningen sur lie och honung som balanseras av syran och mineraltonerna i vinet. Detta är vinet att lagra, 2008 nämns som århundradets årgång och det stämmer. Så mitt råd köp, lägg i källaren och glöm bort det. Så småningom blir du belönad med en makalös upplevelse.

Taittinger Nocturne

SB 7597, Pris 399 kr
Taittinger Nocturne sec är en blend av 35 olika crus och årgångar. Vinet lagras i minst fyra år innan degorgering, därefter tillsätts en dosage på 17 gram socker/liter. Här lyfts smakerna av dosagen med röda äpplen, rostat bröd, kakao med viss nötighet. Vinet och sötman balanseras upp av den härliga citrussyran och mineraltonen.

Les Folies de la Marquetterie

SB 81232, Pris 520 kr
Ett fylligt vin med djup guldgul färg. Vinet visar mogna frukttoner där nektariner, aprikoser och svenska äpplen tar överhanden. I eftersmaken finner jag även inslag av vanilj, rostat bröd och välintegrerat fat.

Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2006

SB 75978, Pris 1 350 kr
Näsan fylls av vita florala inslag, viss brödighet och inbjudande minrealitet. Moussen och texturen är elegant och mjukt balanserad. Det är ett relativt ungt vin som kommer vinna på att lagras. Trots ungdomen finns en frisk och fyllig smak av gröna svenska äpplen, mineraltoner, citrus, brödighet och en viss nötighet i avslutningen.

Comtes de Champagne Rosé Brut 2006

SB 77735, Pris 1 800 kr
Comtes rosé har en vacker rosa färg med fyllig doft som når näsan från vinets blommighet och härliga mogna röda sommarbär. Munnen fylls och smeks av den välintegrerade moussen. En rund smak med nästintill perfektion, där svenska sommarvarma smultron möts med vildhallon och solmogna jordgubbar. Denna explosion av röda bär möts fint av den lätt rostade brödtonen och i slutet öppnas hela tiden nya lager av smaker där det mest framträdande är blodgrape, mineraltoner med balanserad syra.

Foto: Raphael Cameron

Bild från DinVinGuide
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer