Svenska flaggan
Champagne bäst i test 2022 Champagnes guldålder Champagnedagen 2023
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne skördeuttag 2023

Champagne skördeuttag 2023. Varje år träffas odlare och producenter inom Comité Champagne i Epernay för att komma överens om villkoren för årets kommande skörd.

Champagne skördeuttag 2023

Den tillgängliga volymen för skörden 2023 har bestämts till 11 400 kg/ha, det är en minskning med 600 kg/ha jämfört med föregående år. Avkastningen 2022 var den högsta på över ett decennium, volymen för champagneskörden 2022 sattes till 12 000 kg per hektar. Det är den högsta nivån sedan årgång 2008, beslutet var en följd av den fortsatta försäljningstillväxten av champagne runt om i världen. Nu under år 2023 är trenden annorlunda, hittills i år har exporten minskat med 4,7% jämfört med 2022. En följd av de ekonomiska svårigheterna världen runt. Främst minskar försäljningen på hemmamarknaden där fransoserna har minskat sitt inköp av champagne med 6,3% jämfört med exporten som minskat 3,7%. Dessa resultat ska sättas i jämförelse med ett extraordinärt 2022 (vid förra året ökade försäljningen med nästan 14%). Vi verkade inte få nog av champagne förra året och många importörer upplevde svårighet att få flaskorna att räcka till över året. I år verkar det inte bli någon brist på champagne i bolagets hyllor inför jul och nyår.

Bild från DinVinGuide

Champagne skördeuttag 2023 kvalitet

Än så länge är vingårdarna i ett väldigt bra och enhetligt sanitärt tillstånd generellt över hela distriktet. Säsongen har än så länge varit utan dramatiska händelser. Små frostskador (1,5 %) och hagelskador (0,3 %) viket är i den lägre skalan av skador. Nu kan endast fortsatt regn vara anledning till oro. Druvklasarna är i god form och skörden, som för närvarande ser lovande ut, bör starta under de första tio dagarna i september.

Som det sägs, den som lever får se!

Champagne skördeuttag 2023 framtid

Champagnesektorn stärker sin motståndskraft. Klimatrisker, vinodlingar och vingårdarnas åldrande har påverkat skördarna i champagne, med en genomsnittlig minskning om 26 % i volym under de senaste tolv åren. Därför beslöts under årets möte att dra full nytta av de goda åren för att ytterligare förbättra branschens motståndskraft.

“Förra året introducerade Champagne ett nytt innovativt system “uppskjutande frigörande av reserven”, säger Maxime Toubart, vinodlarnas ordförande. I år höjdes den maximala reservnivån till 10 000 kg/ha istället för 8 000 kg/ha. INAO har gått med på att se över detta förslag som en prioritet för att göra det möjligt för vinodlarna att planera sin reserv för de kommande skördarna. Målet är att tillhandahålla medel så att man kan uppnå den tillgängliga avkastning som fastställs av Comité Champagne varje år. Detta för att säkerställa marknadsbalans i producerad volym flaskor. Målsättningen är att parera produktion med efterfrågan på champagne. Denna reserv skall inte blandas ihop med de så kallade reservvinerna som är en del av den normala blenden. Denna reserv är en sparad volym som ligger utanför skördeuttaget för produktion. Detta är en säkerhet, ungefär som att ha pengar på banken. Man kan se detta i ett perspektiv av EU kommisionens beslut att hjälpa med bidrag för destillering av bulkviner i Europa som beslutades i juni i  år. Se kommande artikel skriven av Anders Levander nästa vecka.

“För att fastställa den tillgängliga avkastningen för året har vinodlare och champagnehusen enats om en prognos för de kommande fyra åren för att ta hänsyn till både vårt förtroende för appellationen och en viss försiktighet med hänsyn till den globala ekonomiska situationen samt effekterna av inflationen”, säger David Chatillon, president för champagnehusen.

Bild från DinVinGuide

Champagne skördeuttag 2023

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer