Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Champagne - skörden 2019 - DinVinguide Champagne skörden 2019
Skriven av Fredrik Schelin

Champagne – skörden 2019

Hösten är på plats i Champagnedistriktet och vingårdarna har sina vackra höstfärger. Vinmakarna har pressat alla druvor sedan ett tag tillbaka och druvjuicen ligger nu och jäser till stilla vin. Hur kan vi då förvänta oss att vinerna för årgång 2019 är i Champagne?

DinVinguide.se har varit i Champagne under skörden 2019. Vi har sedan dess också rest tillbaka för att prova juicen när den har legat på tank och fat under någon månad eller två. Nu börjar jobbet med att prova årets kvalitet för alla vinmakare. Detta pågår varje dag nu fram till april då man blandar sina viner för att lagras i källarna. Det man kan se så här långt är en skörd av så pass hög kvalitet att man deklarerar årgången, vilket inte görs varje år. Nu återstår det att vänta och se hur årgången 2019 utvecklar sig i framtiden. Som man säger den som lever får se, och hav tålamod.

Vad är årgångschampagne?

Vissa år när skörden ger extra hög kvalitet producerar man årgångschampagne eller millésimé på franska. Vinerna skall lagras minst tre år, många väljer ofta att låta den lagras längre än så. Flera hus producerar även prestigechampagne dessa år.

Årgångs-champagne var historiskt den första utvecklingen från standardchampagne. Förr producerade man årgångschampagne max ett par gånger per decennium. Det är väldigt viktigt att vara påläst med vilka årgångar som klarar av att lagras. Eftersom årets väder speglas i vinet.

Remi Veriver, Palmer & Co

Året har inte varit helt lätt överallt men i våra vingårdar har vi haft en fantastisk kvalitet. 2019 tror jag blir precis som 2018 ett år för pinot noir. Men det återstår att se, nästa vecka börjar vi prova de stilla vinerna på riktigt och detta jobb pågår ända fram till april då vi skapar de slutgiltiga blandade vinerna. Sedan får vi vänta igen tills vi har slutresultatet. Men det känns väldigt bra. Och vi kommer troligen deklarera en årgång 2019.

 

Olivier Piazza, Champagne Beaumont des Crayères

Tack vare ett utomordentligt väder under skörden kunde vi invänta mognad. Vi pressade druvorna vid en optimal mognad från början till slutet av skörden 2019.

9 september började skörden med magnifika pinot meunier druvor, följt av vacker chardonnay och slutligen mycket bra pinot noir. I Mardeuil avslutade vi med den sista skörden torsdag 19 september. Rimlig avkastning i våra vingårdar och de svala kvällarna i september bevarade en god koncentration och en behaglig friskhet trots ett anmärkningsvärt bra sockerinnehåll. De första provsmakningarna av juicen tyder på en fantastisk årgång 2019!

Charles-Henry, Champagne Vve Fourny & Fils berättar om skörden 2019

Champagne skörden 2019

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer