Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Krug Clos de Mesnil
Skriven av Fredrik Schelin

Blanc de Blancs

Blanc de Blancs - översätts ungefär vitt från vita.

Det är vanligt förekommande runt om i världen att man använder ordet champagne för att beskriva mousserande vin.
Men det är endast vin från distriktet champagne som har framställts enligt champagnemetoden som får lov att kallas champagne.
Namnet är ursprungsskyddat.

Champagnemetoden innebär att man genomför en andra fermentering dvs en andra jäsning av vinet, på flaska. Det är detta som gör att det uppkommer kolsyra i vinet. Den andra jäsningen skall pågå i minst 15 månader.

Bild från DinVinGuide

Champagne är oftast producerad på en blandning av tre druvor.
Två av de tre är blå druvor, pinot noir och pinot meunier.
Sedan den gröna druvan chardonnay.
Pinot noir står för strukturen, pinot meunier bidrar med mjuka fruktiga och blommiga inslag medan chardonnay står för fruktighet, syra och elegans.

Arbane, petit meslier, pinot blanc och pinot gris är fyra andra druvor som numera är obetydliga i mängd men fortfarande godkända druvor i Champagne. Läs mer om druvorna här i vår druvguide.

Côte de Blancs är distriktet inom Champagne där man är mest känd för sin chardonnay. Det är här de flesta champagnehusen hämtar sina chardonnaydruvor.

Blanc de blancs är den typ av Champagne som är helt tillverkad på chardonnay, endast ”vita” det vi i Sverige vanligen kallar gröna vindruvor.
Benämningen kommer sig av att man i Champagne nyttjar såväl blå som gröna druvsorter. Champagne som enbart görs på gröna druvor, det vill säga enbart på chardonnaydruvor, betecknas därför Blanc de Blancs.

Bild från DinVinGuide
Vad är det då som gör champagne så speciellt?

 

Främst är det distriktets jordmån som består av tjocka lager kalk med mineraler. Kalken behåller vätska som gör att vinrankorna får jobba sig långt ner med rötterna i kalken för att nå vatten. När rötterna får kämpa så mycket blir det tåligare vinrankor vilket i sin tur ger en mer koncentrerad smak i druvorna. Sedan spelar såklart klimatet en stor roll i det hela. Svala vindar och mycket sol ger en lång mognadstid vilket resulterar i mer kraft i druvorna. Detta i kombination med bra vinmakeri och perfekt lagring gör att det produceras fantastiska viner i Champagne.

Fotograf: Raphael Cameron

Bild från DinVinGuide
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer