Svenska flaggan
Besök Sveriges vingårdar i sommar - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Besök Sveriges vingårdar i sommar

Besök Sveriges vingårdar i sommar - detta är bara början på den svenska vinresan!

Bild från DinvinguideVinlandet Sverige går att beskriva på flera sätt men ett är att vinerna är relativt svåra att finna om du inte letar efter dem. De flesta vinerna går antingen att beställa genom Systembolaget eller dricka på restaurang, några finns också på Systembolagets hyllor, dock oftast lokalt i närheten av där de produceras. Majoriteten återfinns dock i Systembolagets beställningssortiment, där de tyvärr inte är särskilt synliga för vanliga konsumenter. Har du inte redan upptäckt de svenska vinerna, så rekommenderar jag dig att prova.

Vinvägen Skåne är turistvägen mellan de svenska vingårdarna

Sommaren är här och många vill resa till en vingård. I bakvattnet av flygkaos varför inte besöka en svensk vingård i sommar istället? Kolla in Vinvägen Skåne på nätet. Den passerar förbi ett tjugotal skånska vingårdar som tar emot besökare. Vinlandet Sverige är att räkna med, inte bara för kvaliteten, utan även som en egen bransch som skapar sysselsättning. Det visar också att det trots svårigheter finns många som har engagemang och ett hjärta för dryck och dryckeskultur. Så fortsätt att kämpa och skapa smak- och vingårdsupplevelser på hemmaplan.

Två favoritvingårdsbesök

Ästad Vingård

Ästad 10, Tvååker
Ästad Vingård är en av Sveriges största vingårdar, mitt i vackra naturreservatet Åkulla Bokskogar. Här odlas ekologiska druvor vilka sedan skapar egna viner. På gården finns också restauranger, hotell, Sinnenas Spa och konferens. Restaurang ÄNG har tilldelats flera utmärkelser för sitt arbete. Sedan 2021 innehar ÄNG en stjärna i Guide Michelin, samt guidens gröna stjärna för sitt noggranna hållbarhetsarbete. Detta behölls precis i nya utgåvan för 2022. ÄNG är också KRAV-märkt med två stjärnor och har tilldelats två ringar av den hållbara matguiden 360° Eat Guide. I White Guide klassas ÄNG som ”Mästarklass”. Bara det är värt ett besök.

Kullabergs Vingård

Lyckerisvägen 52, Nyhamsläge
På Kullahalvön produceras en svensk motsvarighet till internationellt vin. Ett par av Kullabergs viner har till och med mottagit internationella utmärkelser. Vilket i sig gör det värt ett besök! Vinbaren Skänken har öppet hela sommaren. Här serveras mat och dryck. Vidare så arrangeras guidade vingårdsturer dagligen. Med guiden går man i vingården där de berättar mer om sina odlingar och hur det är att göra vin i Sverige. Därefter sker provsmakning av tre viner och ett destillat. Detta kostar blygsamma 395 kr per person och upplevelsen tar ca 1,5 h.  Efteråt får man gärna sitta kvar vid bordet om man önskar beställa något att äta från köket samt mer dryck.

Smaka Svenska Viner 2022

Den 6:e vinfestivalen på Skepparps Vingård går av stapeln 29-30 juli 2022.
Ett stort antal av Sveriges ledande vingårdar finns på plats. Cirka 40 olika viner finns för provsmakning. Sabreringstävling och ostronöppning sker i svensk festivalanda och den kända TV-kocken Tareq Taylor lagar festivaltallrik specialkomponerad till vinerna.

Bild från DinvinguideVingårdar som deltar:
Skepparps Vingård
Gute Vingård
Flädie Vingård
Kullabergs Vingård
Åhus Vingård
Österlenvin
Domän Sånana
Ivögården Mat & Vingård
Lottenlund Estate
Långmyre Vineri
Thora Vingård
Vejby Vingård

Kanske vill du prova ett glas svenskt vin?

Kanske vill du prova ett glas svenskt vin utan att resa eller köpa en hel flaska? Numera har du möjlighet att prova svenska viner på barer och restauranger året runt. Här följer några tips där vi vet att det finns svenskt vin, och ofta på glas.

Bar Central

Birger jarlsgatan 41, Stockholm

Swedish Wine Center

Anna Lindhs Plats 10, Malmö

Vinbodega Swedish Wine Center Gästgivaregården Skivarp

Skivarps Gästgivaregård, Landsvägen 32, Skivarp

Knystaforsen

Knystaforsen, Rydöforsvägen 4, Rydöbruk

Gastrologik

Artillerigatan 14, Stockholm

Lill-Lådan

Luntmakargatan 63, Stockholm

Solaris – The Nordic Wine Bar

Von Kraemers Allé 39, Uppsala

Facit Bar

Kungsgatan 63, Umeå

Bild från DinVinGuide

Besök Sveriges vingårdar i sommar

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer