Svenska flaggan
Bäst i test mousserande vin
Skriven av Fredrik Schelin

Bäst i test mousserande vin

Redaktionen på DinVinguide.se och vår systersite DryckesListan.se har provat igenom marknadens utbud av mousserande viner. Våra utvalda viner kommer presenteras i flera artiklar på båda plattformarna, så håll ögonen öppna och följ oss. Bäst i test.

Svenska folket har i många år njutit av mousserande vin i mängder. Även från områden som inte producerar champagne.
Svenskarna älskar sin champagne och vi köper mycket av denna – den ädlaste drycken bland mousserande viner.
Vi har samtidigt en faiblesse för mousserande vin från andra delar av världen tex Cava, Cap Classique, Prosecco, Crémant m.fl.
Här har vi samlat en kort beskrivning av några populära mousserande viner. Längre ner i artikeln kommer DinVinguides utvalda Crémant.

Cap Classique

är mousserande vin från Sydafrika, och då från vindistriktet runt Kapstaden. Méthode Cap Classique innebär att man precis som champagnemetoden låter bubblorna skapas genom en andra fermentering på flaska. Sedan 1992 har man producerat mousserande vin under varumärket Cap Classique.

Cava

är till volym räknat världens mest exporterade mousserande vin. Cava tillverkas likt Champagne enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska, men till skillnad från champagne så behöver inte Cava komma från ett specifikt distrikt.

Crémant

är Frankrikes benämningen för ett mousserande vin som lyder likt champagne under landets vinlagar. Det krävs bland annat att druvorna skördas för hand. Det krävs också att den andra fermenteringen sker i flaska likt champagnemetoden och att Crémant lagras i minst ett år.

Prosecco

är ett vitt mousserande vin med ursprung Veneto i norra Italien. Druvsorten är glera och bubblorna uppkommer genom en andra jäsning på ståltank. Namnet Prosecco var tidigare synonymt med den gröna druvsorten som skapade vinet. Detta ändrades  2009 då druvsorten bytte namn till glera.

Bild från DinVinGuide
Redaktionens utvalda franska Crémant-viner

Crémant de Bourgogne Brut Tradition

vincent-brut-cremant-de-bourgogne-700x462SB# 77116, Pris 158:-
Inbjudande fyllig generös doft med inslag av sur lie, bergamott och vita rosor.
Smaken fylls av vit persika, lite sötma och grapebeska. Vinet ligger kvar i munnen med en behaglig mousse. Och i det långa avslutet finns det fina aromer av mineraler och citrus.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne

clotilde-davenne-brut-extra-cremant-de-bourgogne-700x464SB# 7725, Pris 139:-
Mjuk textur med fina och eleganta bubblor som man möts av så fort man får vinet i munnen. Smaken har flera lager av krita, mineraler, salt, frisk frukt med inslag av lime. I avslutet finns viss fethet som påminner om gräddighet blandat med citrus.

Langlois Crémant de Loire Brut

langlois-brut-cremant-de-loire-700x467SB# 7404, Pris 139:-
Vinet bjuder på en brödig och druvig känsla med inbjudande och okomplicerad syra. Vi hittar fullt med vita stenfrukter, gråpäron och citrus. Moussen slår an direkt och är fyllig.

Bouvet Ladubay Brut Crémant de Loire Blanc De Blancs

bouvet-ladubay-cremant-de-loire-700x465SB# 76532, Pris 137:-
Ett elegant vin med stenig och bentorr känsla. Vi hittar väldigt hög syra som passar så bra till mat och saliven rinner till. I smaken finns också balanserade inslag av citrus och mineraler. Avslutet är torrt med gräsig örtighet.

Bild från DinVinGuide
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer