Svenska flaggan
Älskade meunier - Champagne är inget utan dig!
Skriven av Fredrik Schelin

Älskade meunier – Champagne är inget utan dig!

Druvan meunier är en av de vanligaste i distriktet Champagne. Druvan meunier får sällan det erkännande den borde. Meunier är populär hos odlare då druvan blommar sent och mognar tidigt. Älskade meunier - Champagne är inget utan dig!

Älskade meunier – Champagne är inget utan dig!

De första vinstockarna i Champagne planterades av romarna. Arkeologiska fynd i form av gallo-romanska vinföremål kan dateras till tiden kring 50 e.Kr. Men det var först i slutet av 1600-talet som man började tillverka mousserande vin här. Champagne har omkring 35 000 hektar odlad vinmark. Druvorna som odlas i Champagne är pinot noir, chardonnay och meunier. För några år sedan fann man att meunier inte tillhör pinot-familjen genetiskt. De tre huvuddruvorna har i stort sett en tredjedel av odlingsarealen var och de står tillsammans för omkring 98 procent av den totala volymen druvor i champagnedistriktet. Fördelningen i odling av druvan meunier i respektive distrikt ser ut som följer.

Montagne de Reims

Underregionen är mest känd för sin odling av de blå druvorna pinot noir och meunier. Nio vingårdar är klassade med grand cru. Vingårdar och druvsorter: 8 417 hektar, varav 31% är meunier.

Vallée de la Marne

Området är mest känt för sin meunier, men här odlas även pinot noir och chardonnay. Två vingårdar är klassade med grand cru. Vingårdar och druvsorter: 12 138 hektar, varav 59% är meunier.

Côte des Blancs

Blanc betyder vit, och här odlar man nästan enbart chardonnay. Sex byar är klassade med grand cru. Vingårdar och druvsorter: 3 190 hektar, varav 1% är meunier.

Côte de Sézanne

Distriktet är en förlängning av Côte des Blancs med nästan enbart odling av chardonnay. Vingårdar och druvsorter: 2 447 hektar, varav 19% är meunier

Côte des Bar

Distriktet ligger på gränsen mellan Champagne och Bourgogne och är huvudregionen i Aube. Aube blev klassificerat som Champagne AOC så sent som 1927 och här finns det mer än 8 106 hektar vingårdar, varav 3% är meunier.

Visste du att vindruvor är världens mest odlade frukt?

Älskade meunier – Champagne är inget utan dig!

Älskade meunier - Champagne är inget utan dig!Namnet Meunier kommer från det franska ordet för mjölnare. Undersidan av bladen påminner om mjöl, detta gav druvsorten sitt namn. Till skillnad från chardonnay och pinot noir, Champagnes andra druvor, så trivs meunier rätt så bra i kyligare klimat. Druvan kallas numera enbart meunier då släktskapet med pinot inte längre stämmer enligt genetisk dna analys. På tyska kallas den müllerrebe eller schwarzriesling (men den är inte släkt med riesling), och har även många andra benämningar i olika vindistrikt. Förutom i Champagne används även druvan i Loire då till exempel i rosévin. I andra delar av världen förekommer den i olika typer av mousserande vin i till exempel Storbritannien, Kalifornien, Australien och Kanada.

Meunier knoppar senare och mognar tidigare än pinot noir vilket gör druvan mer produktiv. Pigmenten är även ljusare men syran är högre. Vad kan man förvänta sig av ett vin på meunier? Du kan förvänta dig en floral doft med rödbäriga inslag, rund smak med djup och energi. Beroende på växtplats är mineraliteten närvarande, och trots vad många ”tyckare”  tidigare har sagt kan man med rätt producent visst lagra champagne producerad på ren meunier. Jag har haft möjligheten att med Jérôme på Champagne Demière öppnat direkt från källaren 100-procentig meunier från både 1951 och 1970 som var helt fantastiska.

Här kommer några champagnetips på 100 % meunier

Beaumont des Crayères Fleur de Meunier Blanc de Noirs Brut Nature 2014

Bild från DinvinguideNr 83092. Pris 499 kr

Zéro dosage, 100% ”Coeur de Cuvée” Meunier årgång 2014
Härligt inbjudande på näsan med florala inslag och tydlig citrus.
Smaken är generös av röda bär, gula plommon och gula sultanrussin. I eftersmaken finns en tydlig nästan saltig mineralitet som ger vinet ett långt härligt avslut.

Joly Cuvée Brut 100% Meunier

Bild från DinvinguideNr 82217. Pris 349 kr

100 % meunier
Vinet har en något parfymerad och floral doft med rödbäriga inslag.
I smaken finns toner av röda bokna äpplen, blodcitrus, röda vinbär, krita och rostat bröd.

Egrég’or Cuvée Brut

Bild från DinvinguideEndast privatimport.

Generöst och inbjudande vin. Moussen är mjuk och behagligt munfyllande, frukten är äpplig med bäriga inslag och i avslutet finns mineralitet, torkad frukt och citruszest.

 

Champagne Alexis La Terre Mère

Bild från Dinvinguide100 % meunier från Troissy (Vallée de la Marne).
Vinifikation sker i ekfat och vinet får ligga på sin jäst i 30 månader.

Vinet är behagligt mjukt i sin textur med stor munfyllnad. Doften är elegant med inslag av citrusfrukter och vårblomster. Smaken har toner av grapefrukt, solvarma äpplen, mineraler och kryddor.

Bild från DinVinGuide
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer