Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Chardonnay världens mest populära druva
Skriven av Anders Levander

Chardonnay världens mest populära druva

Alla som är intresserade av vin har nog en uppfattning om druvan chardonnay och dess viner. Jag har under mina fyrtio år bland vinglasen upplevt många omsvängningar om och kring druvan chardonnay. Personligen älskar jag chardonnayviner. Allt från mineralisk knastertorr chablis till ekfatslagrad jänkarchard.

Chardonnay världens mest populära druva

Vi har väl alla som gillar och är intresserade av vin dragit skämtet om att jag inte alls vill dricka ett chardonnayvin men ge mig gärna ett glas chablis. Ja, ni har hört den förr jag vet. Ni har även sannolikt hört om eller har kanske till och med varit medlem i ABC skolan. ”Anything But Chardonnay”. Men jag tackar personligen absolut inte nej till ett glas sval chardonnay.

Ursprunget är med största sannolikhet Frankrike och DNA test har visat att chardonnay är en korsning mellan pinot noir och gouais blanc. Det är i framförallt de kända vinområdena Bourgogne och Champagne som gjort druvan berömd historiskt. Namn på orter som Meursault, Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Chablis och Le Mesnil får sannolikt varje vinälskares snålvatten att sippra flödigt i munnen.

Chardonnaydruvans populäritet beror troligtvis på dess mångfald och förmåga att anpassa sig efter sin växtplats, sin terroir. Det är lite märkligt då druvans grundaromen faktiskt inte är speciellt framträdande alls.Druvan tar lättvindigt till sig sin lokala och särpräglade terroir. Det därför vi vinprovare ibland går bet på att identifiera vilken druva det är i vinet. Det blir mer en provning av växtplatsen. Chardonnay odlas över hela världen och blandas ofta med allsköns olika druvtyper, vilket gör den svår att urskilja den i många viner. Druvan är inte särskilt aromatisk utan anpassar sig lätt till de lokala omständigheterna. I det yngre vinet är både doft och smak präglat av äpple och citrus. Då vinet mognat något, framträder en elegant och subtil nötighet, med en lätt smörighet. I det mycket mogna vinet kan en arom av både svamp och undervegetation ofta förnimmas. De flesta viner gjorda på druvan chardonnay, förutsatt att vinmakaren har kvalitetskrav, vinner nästan alltid på att lagras. Givetvis beror tiden för lagring på vinifikationen hos producenten och växtplatsens betingelser.

Chardonnaydruvan lämpar sig väl för både jäsning och lagring på ekfat. Faten av ek, förutsatt att de är av hög kvalitet och lagringen inte överdrivs onödigt mycket, ger oftast ytterligare en dimension till vinet. Denna ekfatslagring överdrevs å det grövsta av vissa vinhus under 1980- och 90 talen. Många vinkonsumenter blev trötta på att vinerna doftade terpentin och smakade ohyvlad ekplanka. ABC-skolan var en motreaktion på alltför ekfatshanterade viner. ABC-skolan uppstod i framförallt i USA och blev rätt känd även i Europa. Jag bör dock framhålla att det finns många viner av mycket hög klass och gjorda på chardonnay som inte ens sett ekfat på vykort. Chardonnaydruvan behöver med andra ord inte ekfatslagras för att uppnå hög kvalité. Jag gillar både oekad och ekfatslagrad chablis exempelvis.

Chardonnay odlad i Champagne och Chablis har många likheter förutom bubblorna

Champagne och Chablis

I det fantastiska Champagne är chardonnaydruvan ofta grunden till vinet. Övervägande delen av vinerna från Champagne är blandade med de tre druvtyperna chardonnay, pinot noir och menuier. Men det är ingen tvekan om att det är chardonnay som spelar första fiolen. Champagnevin som endast är producerad på chardonnay kallas, Blanc de Blanc. Det är märkligt att druvan klarar av detta relativt kalla klimat i Champagne samtidigt som den klarar av betydligt mer soliga och varma betingelser på andra växtplatser. Chardonnay är en druva som passar många olika typer av jordmån och klimat. Men bäst trivs den dock i kalkrika jordar som i exempelvis Champagne, Chablis och Bourgogne anser jag.

Chablis är mycket populärt i Sverige. Vårt kök passar utmärkt till chablisvinets syrliga och mineraliska stil. Jordmånen är kalkrik i Chablis och jorden är blandad med lerjord. Här trivs chardonnay alldeles utmärkt. Denna knastertorra stil med hög syra är ett chablisvins adelsmärke. Då chablisvinet uppnår lite mer mognad övergår den äppliga och citrusfyllda aromerna i en mer fyllig rund arom med bivax och svamp. Chardonnay visar i  Chablis hela sin repertoar. I de ännu mer lerhaltiga jordmånen söderut i Bourgogne blir vinerna lite fetare och har mer nötaromer. Jämför gärna en chablis med ett vin från exempelvis Meursault och se både likheter och skillnader. Det är sånt vi vinprovare går igång på.

Kalkrik lerblandad jordmån är perfekt för chardonnaydruvan

Champagne, Chablis och kanske något annat

I sommar blir det härliga tillfällen till att dricka viner gjorda på druvan chardonnay. Nedan ger vi lite tips på viner som kommer stå på mitt bord i sommar. Men jag vill även tipsa om chardonnayviner som kommer från andra platser som Sydafrika och USA. Jag har valt mina personliga favoriter som inte är alltför dyra förutom min älsklingschampagne från årgång 2008.

Petit Chablis William Fèvre 2018

Nr 72294. Pris 199 kr

Domaine William Fèvre tillhör vineliten i Chablis. Vinmakaren Didier Seguir lämnar inget åt slumpen. Han är en sann perfektionist. Inget undermåligt släpps över bron…Årgången 2018 var en räddning för hela Chablis med sin normala skörd efter många år av tråkigheter och små eller minimala skördar. Detta vin visar vad en Petit Chablis kan ge. Ett rent och vackert vin med Portlandian känsla. En underbar kamrat till en räkmacka med dill. Eller till dina gratinerade ostron. Jag tar ibland bara ett glas solo och tänker på livet, en lyx som inte kostar mer än en tvåhunka.

Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs 2018

Nr 2484. Pris 219 kr

Här har jag valt ett vin lite mer söderut från Chablis. Ett vin från det berömda Bourgogne som absolut inte kostar en förmögenhet trots sin adress. Årgången 2018 har fin syra och livgivande energi med mineralisk sälta. En av de bäst prissatta vita bourgognerna i det fasta sortimentet fylld med lättrostade hasselnötter, vit persika, aprikos, grillad citron och maxade mineraler. Ett säkert val om du gillar vit bourgogne som inte kostar en förmögenhet men levererar. Ett vin som även växer till med komplexitet i vinkällaren om du har tålamod att spara.

Org de Rac Chardonnay 2020

Nr 2930. Pris 99 kr

Va, väljer han ett chardonnayvin från Sydafrika??? Det gör jag, då jag både gillar vinlandet och vilken kvalitet man kan få. En riktigt bra chardonnay för under hundringen. Org de Rac är ett välgjort vin från Sydafrika på en av de mest älskade druvsorterna i världen, chardonnay. Lätt ekfatston med charmerande friskhet. Perfekt till sommarens grilläventyr vare sig det är fågel, kött eller fisk som ligger på gallret.
Ett vin som smakar mer än det kostar.

Irony Chardonnay 2018

Nr 72401. Pris 139 kr

Kanske en överraskning för många att jag väljer en jänkarchard som har sett ekfat. Smaken är rund och smörig på ett smakrikt sätt. Givetvis är stilen lite smått otrendig men med en krämig mild smak. Jag finner aromer av mocca, rostade fat och tropisk frukt. Även detta vin är en fin kompanjon för grillmästaren i sommar. Ett vin som passar till fågel, kött och fisk. Välj vad du vill grilla vinet har du ju redan i kylen eller hur.

Jag älskar Blanc de Blanc från Champagne, vinernas Rolls Royce

Taittinger Comtes de Champagne Grands Crus Blanc de Blancs 2008

Nr 92267. Pris 1795 kr

Nu har jag sparat pengarna på prisvärda viner men faller nu till föga för ett av mina favoritviner i prestige segmentet. Jag är oerhört svag för Bland de Blanc. Ett bubbel bara gjord på chardonnaydruvan. Årgången är den berömda 2008 som redan idag benämns som en klassiker. Jag tar med provningsanteckningar från när Fredrik Schelin och jag provade detta vin.

Näsan fylls av vita blommor, elegant brödighet, brynt smör, honung och inbjudande citrusfrukter. Moussen och texturen är elegant och mjukt balanserad. Sedan förra gången vinet provades har det öppnats rejält och avnjuts fint i en större kupa redan nu. Men har mer att ge om fem till tio år till. Trots ungdomen finns en frisk och fyllig smak av svenska höstpäron, vit tropisk frukt, mineraler, citrusfrukter, brödighet och en viss nötighet i avslutet. Detta vin vinner mycket på att luftas. Servera gärna champagnen i en lite större glaskupa. Ge vinet lite tid att andas och få temperatur. Klassisk klasschampagne.

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Millésimé Diebolt-Vallois 2012

Nr 95376. Pris 455 kr

Jag älskar vinerna från denna fina familjefirma i Cramant. Det har faktiskt blivit min familjs favorit under senare tid. Vinet är torrt friskt med elegans och lite blommiga inslag. Aromerna är fyllda av frisk mogen citrus och gröna äpplen. Efterhand får vinet ett mer nötaktigt inslag med långt avslut. Jäsningen sker på ståltank men i den slutliga blenden används reservviner från tre äldre årgångar som lagrats i ekfat. En riktig favorit i min vinkällare som passar till mesta i matväg. Jag luftar vinet rejält så det får sin rättmätiga komplexitet, det förtjänar det.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer