- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Sangiovese – druvan som talar italienska
Sangiovese – druvan som talar italienska
Sangiovese – druvan som talar italienska
När man talar om sangiovese kan jag inte undvika att ta upp druvans långa spännande historia. Det finns uppgifter om att etruskerna, i vad vi idag kallar Italien, odlade denna druva. Det var till och med före romarna, på 500-talet fKr. Man kan ju fundera på vad som hände i Sverige då? Det var då slutet av bronsåldern i Sverige. Men det är först år 1590 vi hittar det första skriftliga omnämnandet i Italien. Etruskerna härskade framförallt i mellersta Italien och det är fortfarande där druvan odlas framförallt idag. I Toscana, Emilia Romagna, Marche och i Umbrien. Italienarna är mycket stolta över sin druva och det var faktiskt sangiovese som gjorde italienskt vin berömt för femtio år sedan. Då viner från framförallt Toscana som blev populära på en exportmarknad. I en andra våg blev ju som bekant även de internationella blå druvorna cabernet sauvignon och merlot budbärare av en ny typ av toskanska viner, de sk. Supertuscan vinerna som vann stora framgångar. Men idag det är sangiovese som regerar åter igen. Smaka och tänk på namn som Brunello och Chianti det sjunger ju om namnen och sången är utan tvekan sangioveses lov.
Strukturen på viner gjorda på sangiovese är framförallt tanninrika friska syrliga viner med typiska körsbär- och plommonaromer. Ibland med lite tobak och svart te i smakpaletten. Sangiovese fungerar mycket väl tillsammans med andra druvtyper. Många gånger vill vinmakaren tämja den syrliga och tanninrika stilen med inblandning av andra druvor. Ofta ser vi olika typer av druvblandningar och då framförallt för de yngre instegsvinerna. Druvmusten är påtagligt ljus men förleds inte av det. Sangiovesevin är inte lätt och banalt utan biter ifrån rejält även i sin ungdom. Förr i tiden var man mån att lagra vinerna för att tämja syran och taninerna. Idag är man skickligare i hantverket i vinkällarna på att göra de yngre vinerna mer tilltalande i unga år. En ung frisk sangiovese utan prestationer eller krav på långlagring är en perfekt följeslagare till din antipasto eller spagettin.
Druva
Sangiovese
Sangiovese – druvan som talar italienska
Jag har personligen ett starkt och intensivt förhållande till just sangiovese. I min nya hemregion Marche på Italiens östkust är druvan relativt vanlig och används gärna i blandningar. Det är ofta mer enkla viner för lunchpastan eller kvällens pizza som jag plockar fram lokal sangiovese. För de lite tyngre anrättningarna så är det Marches massiva blå stolthet, druvan montepulciano som gäller. Men för dig som gillar lite lättare viner är sangiovese perfekt.
Jag vistas även ofta i grannregionen Emilia Romagna med all sin härliga gastronomiska tradition. Vad många inte känner till att området har haft en liten vinrevolution under de senaste tio åren. Druvan i fokus är en variant, sangiovese di romagna. Terroiren är något annorlunda än i det mer kända Toscana och vinerna har en mildare och något mer nedtonad karaktär. Jag gillar både typerna men jag vill slå ett slag för sangiovese di romagna då druvan är relativt okänt i Sverige, tyvärr. De flesta känner ju väl till storheterna som Chianti, Brunello och Vino Nobile eller hur.
Förra veckan provade jag viner från Umbrien som ligger mitt i mellan regionerna Marche, Emilia Romagna och Toscana. Här är det framförallt druvan sagrantino som är mest känd med sina kraftfulla fullmatade viner, men man gör även underbara viner på sangiovese. Tro mig, jag provade viner från vinfirman Lungarotti som var riktigt bra.
Druva
Sangiovese di Romagna
Toscana
Toscana är huvudregionen för druvan sangiovese, det är inget tu tal om detta. Det finns en uppsjö av fantastiska viner här. Priserna varierar en hel del och bygger inte endast på kvalitet utan även givetvis berömmelse. Amerikaner har en förkärlek för Brunello di Montalcino. Den rätt oansenliga orten i södra delen av Toscana som förser världen med härliga viner med sin typiska stil. Brunello är ingen egen klon men en variant som ger plommondoftande brunröda viner som utvecklas fantastiskt med lagring. Men vinerna är minsann inte oansenliga som sin ursprungsstad utan komplexa och smakrika. Dock ibland lite dyra tycker jag. Jag har valt ut en bra Brunello på Systembolaget och två charmiga Chianti som tips från Toscana. Inte de dyraste utan viner som talar sitt typiska språk för sin speciella terroir.
Brunello di Montalcino Col d’Orcia 2016
Ett finfint vin från det berömda vinmekkat Montalcino i Toscana. Färgen är vackert rödbrun med en begynnande mognad. Doften är frisk och fylld av plommon, körsbär med en touch av bittermandel. Smaken är friskt syrlig med markerade men avrundade tanniner. Det känns som att dricka sammet med en härligt bärig stil. Det är ett elegant vin med fin balans. Detta vin kommer utvecklas vidare trots att det har fem år på nacken. Men jag har inte tålamod utan öppnar min flaska redan idag. Perfekt till det grillade köttet i sommar.
Terreno Chianti Classico 2018
Svenskägt vinhus i klassiska Toscana. Familjen Rhune har producerat vin på Terreno i trettio år nu och det är den talangfulla dottern Sofia som är boss nuförtiden. Idag är vinerna charmfulla med en elegant stil. Årgången är livfull och bättre än den lite varmare årgång 2017 tycker jag. Aromer av örter som timjan, rosmarin och pinje i sällskap av röda körsbär och körsbärskärnor samt en nyans av ceder och eleganta tanniner. Ett välgjort hantverk från klassiska Chianti. Ett perfekt vin en ljummen sommarkväll till din pasta eller pizza.
Chianti Riserva Organic Cecchi 2015
Friska körsbär i doften. Vinet har en lätthet med lätt elegans. Vinhuset har verkligen spottat upp sig under senare år. Stora investeringar har gjorts för kvaliteten i både vinkällare och vingårdar. Smak av bittermandel och körsbärskärnor. Bra avslut med den typiska körsbärsaromen, men något kort eftersmak som dock inte stör min måltid. Det är ett vin som ändå vinner i längden. Ett gott och ekologiskt vin som är klart prisvärt. Ett vin som alla borde ha i sin vinkällare att servera till allt från pizza till lasagne. Årgången 2015 var riktigt trevlig i Toscana och Chianti och gör vinet drickvänligt. Bara att öppna och dricka idag.
Emilia Romagna
Emilia Romagna är en underbar region om man gillar mat. Tänk bara parmaskinka, parmesan, mortadella och culatello. Jag har genom åren haft helt makalösa matupplevelser här. Då är det inte bara på de omskrivna lyxiga restaurangerna utan framförallt på mindre ställen som ligger lite avsides eller ute i landsbygden. Det var så jag även upptäckte vinerna med sin variant av druvan, sangiovese di romagna. Vinerna är lite billigare än sina kusiner från Toscana men absolut inte sämre. Stilen är lite mildare och drickvänligare tidigare i sin utveckling. Jag är framförallt fascinerad av vinmakningen som Chiara Condello har utvecklat. Trots sina unga år agerar hon med både auktoritet och finess i vinkällaren. Brava Chiara.
Chiara Condello 2018
Detta rena och eleganta vin gjort på sangiovese di romagna är skapat av en av de nya riktigt stora stjärnorna i Italien idag. Unga Chiara är mycket noggrann med sina druvor och använder bara naturlig jäst. För pengen får du ett verkligt elegant toppvin. Spara gärna vinet i källaren något år det tjänar både du och vinet på, men givetvis kan du även dricka det idag. Jag älskar detta vin tillsammans med det italienska köket men passar lika bra till de svenska köttbullarna.
Umbrien
Umbrien är relativt okänt för många svenskar märker jag när jag talar om regionens vinskatt. Umbrien ligger mitt i Italien utan kontakt med havet. Inklämt mellan mer kända regioner som Toscana och Emilia Romagna. Men jag uppmanar alla som gillar det genuina Italien att resa hit. Umbrien har mycket av det genuina och är inte förstört av massturism. Druvan sagrantino är mer känd för rödvinerna men jag har fått upp ögonen för hur man här i Umbrien hanterar druvan sangiovese.
Rubesco Lungarotti 2018
Jag hade en underbar personlig provning på zoom med Chiara Lungarotti härförleden. Denna provning gav verkligen mersmak för druvan sangiovese gjord på umbriskt vis. Chiara som är utbildad oenolog och agronom tog över efter sin far och har med säker hand lotsat firman vidare. Vad jag framförallt gillar med hennes viner är balansen och elegansen trots att regionen har både mycket sol och en tradition av mer rustika koncentrerade viner. Chiara står för det mer eleganta och finstämda i sin tolkning av sangiovese a la Umbria. Vinet har fått en tiondel colorino i musten resten är sangiovese. Ett mycket drickvänligt vin som passar mycket väl för mig i sommar till grillen utomhus men även inomhus de regniga dagarna när pastakastrullen står på spisen. Rubesco är elegant, gott och prisvärt. Ett solklart vinval till min vinkällare.