- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Det nya Chianti – Terreno, Cecchi
Det nya Chianti – Terreno, Cecchi

Det nya Chianti – Terreno, Cecchi
Ja, det händer idag en hel del i Chianti och det är faktiskt på tiden. Tyvärr stod det stilla länge efter de stora framgångarna. Kvaliteten förbättrades inte utan istället litade man länge på sitt framgångsrika namn. Samtidigt hände det oerhört mycket i resten av vinvärlden. Relativt blev området därför sämre och inte lika framstående som tidigare. Man var helt enkelt inte lika unik. Många andra vinländer knackade på porten till den vintörstande världsmarknaden. Vinvärlden är oerhört konkurrensutsatt. Många vill vara med och snart knackar även Kina på porten med sina viner….
Men det är svårt att kopiera Toscanas sangioveseviner, vilket är tur, eller hur…Chianti Classico-området har en unik terroir som det heter. Vinerna har en särpräglad smak och doft.

Den tappade konkurrenskraften uppmärksammades av vissa producenter, vilka då satte igång ett kvalitetsjobb. Inte alla förstod, men vår “svenska” vinproducent Terreno i Greve in Chianti förstod var det var på väg. Familjen Ruhne har gjort stora framsteg under senare år och gör idag rena och typiska viner från Chianti. Sofia Ruhne, som är ansvarig och vinmakare, förstod tidigt och har arbetat intensivt med sin kvalitetsförbättring.
En annan producent som DinVinguide.se besökte i juni i år är Checchi. Ja, jag vet att det kanske inte har varit det historiskt varit mest intressanta vinvalet från Chianti, men jag blev nu positivt överraskad över vinhusets strävanden. Vidare gladde vinhuset och dess familj Cecchi med sin öppenhet om att förbättra och utveckla vinerna. Det lät trovärdigt och vinerna jag provade hade bra kvalité vilket bådar gott för framtiden. Man är ännu ingalunda framme, men en fin bit på väg tycker jag. Det var mycket intressant att lyssna till hur tankarna gick hos familjen. På bilden Miria Bracali chefsvinmakare på Cecchi.

Ett av husets toppviner är det relativt nya Coevo som inte var en bomb a la Parkers “Super Tuscans”

På tal om röd chianti så provade jag ett riktigt gott vitt vin från San Gimignano. En Cecchi
Ett torrt vin med fruktiga aromer av honungsmelon, krusbär och citrus. Friskt och gott till sommarens mat. Italien har gjort stora framsteg under senare år för de vita vinerna.
Terreno Chianti Classico 2016
Ekologiskt
100% sangiovese
Familjen Ruhne kom till Toscana för trettio år sedan. Chianti och Greve in Chianti såg då mycket annorlunda ut och mycket har hänt. Bland annat har kvaliteten för husets viner förbättrats avsevärt. Detta är ett riktigt matvin som passar till mycket. Syra och nätta tanniner är ledordet. Körsbär och röda bär är temat. Ett fint prisvärt vin med fin syrlighet och fina lite sandiga tanniner som inte stör. Sofia Ruhne vet vad hon gör i sin kvalitetsambition.


Det nya Chianti – Terreno, Cecchi
Glöm alla de snipiga och trista chianti classico-viner ni drucket genom tiderna. Glöm bastflaskorna med billigt plonk. Det har hänt en hel del i Chianti under de senaste åren.
Glad sommar.
Anders Levander