- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Bella Italia Umbrien
Bella Italia Umbrien
Umbrien har en vackert landskap, spännande viner och en underbar matkultur
Bella Italia Umbrien
Umbrien är tyvärr lite okänt för många svenskar. Det är synd då denna region har allt av vad som är bäst med Italien, tycker jag. Det enda som saknas är havet och det är därför jag själv bor i det angränsande regionen Marche som ligger vid Adriatiska kusten. I övrigt är Umbrien och Marche rätt snarlika.
Vad är det som är så speciellt med Umbrien då, en region som ibland kallas Italiens gröna hjärta? Jo, det är faktiskt en hel del saker, små som stora. Men det jag gillar allra bäst är människorna i Umbrien. Kanske lite blyga och reserverade inledningsvis men under den något karga ytan finns ett varmt hjärta och en nyfikenhet på besökaren. Denna känsla av att vara välkommen är fantastisk och ger mersmak och du vill lära mer om området. Umbrien ligger mitt i Italien, inklämt mellan Toscana, Lazio och Marche. Det ha ett kuperat och vackert landskap. Historiskt är regionen mycket präglad av Påvestaten och den starka kyrkan, vilket syns väl i de gamla städernas arkitektur. Innan romarna kom till Umbrien var Etruskerna här med sin spännande kultur, men det är mer än 2000 år sedan. Städer som Perugia, Assisi och Orvieto är fantastiska och väl värda ett besök. Umbrien har ett stort kulturarv på många olika sätt. Arkitektur, gastronomi, konst och hantverk. Namnet Italiens gröna hjärta kommer från att det faktiskt är mycket grönt här och jordbruk är en viktig näringsgren med spannmål, oliver och vin som viktiga grödor. Om ni är på besök missa inte regionens fantastiska olivolja. Bättre och billigare än de mer kända oljorna från grannregionerna, läs Toscana.
Men nu till det som denna artikel ska handla om, vinet. Umbrien har en fantastisk vinvärld, men som lever lite i skuggan av exempelvis Toscanas Chianti Classico och Brunello, tyvärr. Först och främst vill jag säga att man får en hel del kvalitet för pengarna när man väljer ett umbriskt vin. Det kan kanske ta lite tid att lära sig vinernas särart och de speciella druvtyper man använder. Druvan sagrantino är sannolikt den mest kända, och den skapar kraftfulla och tanninrika viner. Många har kanske lite svårt att älska dessa viner omedelbart. Det är helt enkelt mycket av allt – färg, syra, smak och tanniner. Historiskt (på 1980-90 talet) var man mer ute efter kraft och koncentration. Detta har förändrats, vilket är mycket bra tycker jag och så kallade Parkerviner är inte populära längre. Vinvärldens preferenser har ändrats från koncentration och kraft till balans och elegans. Detta nya synsätt för sagrantinoviner finns att finna hos en del bra producenter som Caprai, Lungarotti och Antonelli. Tyvärr finns det fortfarande kvar några producenter som gillar det mer storvulna, så undvik dessa.
Vidare så är jag personligen mycket imponerad av de vita vinerna som har gjort stora kvalitetsframsteg under de senare fem till tio åren. Detta gäller även vita viner i Italien generellt. Den stora revolutionen för de röda vinerna kom för cirka tjugo år sedan och nu är det de vita vinernas tur att vissa framfötterna. Dock har de svenska konsumenterna inte riktigt hängt med i utvecklingen och upptäckt detta ännu. Så en uppmaning är att även prova de vita vinerna från Italien generellt, men även specifikt från just Umbrien. Trebbiano Spoletino har nu en hype och gillas av många, men glöm inte druvan grechetto som är lite av en umbrisk skatt på den vita sidan. Personligen föredrar jag ett vin gjort på grechetto framför trebbiano spoletino, men båda har hög kvalitet.
Druva
Sagrantino
Druva
Grechetto
Tveka inte att besöka Umbrien om ni är vinintresserade och gillar god mat och gammal klassisk arkitektur - det är värt det
Arnaldo Caprai
Ett av de mest kända vinhusen i Umbrien och framförallt när det gäller Montefalcos stolthet, sagrantino, är Arnaldo Caprai. Familjen tjänade pengar i textilindustrin som var en bas för nästa äventyr, nu i vinets värld. Arnaldo Caprai drivs idag av Marco Caprai, som är en föregångsman vad gäller viner gjorda på sagrantino. Jag har följt Caprai under många år och till och med provat vin med Marcos fader Arnaldo för många år sedan. Men det är sonen Marco som gjort huset stort och framgångsrikt. Marco har varit framsynt och utvecklat kvaliteten och elegansen utan att vara rädd för nyheter eller spännande tekniker.
Utvecklingen gäller framförallt viner gjorda på druvan sagrantino där Marco är Montefalcos kung. Exempelvis vill Marco skapa mjukare och mer fruktdrivna viner. Den tuffa druvan sagrantino behöver en varsam hand och tuktas något för att få fram mer frukt och elegans. En ny metod som används är att fylla druvorna i ekfat som kyls ner för en första jäsning och mascerering i dessa förslutna ekfat. Jag var på plats och såg denna hantering tillsammans med Marco Caprai i slutet på oktober i år (2024). Det var mycket spännande att se hur denna mycket arbetsintensiva hantering gick till i verkligheten. Först sorteras sagrantinidruvorna noggrant på två olika sorteringsbord innan de kyls ner och läggs i franska ekfat för en kall jäsning och mascerering. Tunnorna placeras sedan i kylda containers. Målsättningen är att vinerna ska få mer elegant frukt och mindre tuffa tanniner. Detta förfaringssätt har gjort underverk för vinerna. Frukten och elegansen med finess är numera i förarsätet för Caprais viner. Tanninerna är mildare och mer söta i sin struktur. Givetvis finns det fortfarande en markerad ryggrad av tanniner och en kraftfullhet men nu har vinerna mer balans och finstämd frukt i stilen. Jag gillar personligen den nya stilen på vinerna och denna arbetsintensiva metod har givit fina resultat. Jag känner detta framförallt i vinet Valdimaggio.
Förutom de mer kända röda vinerna gjorde de vita vinerna stort intryck på mig vid provningen i oktober i år. Caprais vita viner är värda att upptäckas och framförallt de gjorda på druvan grechetto. Men även husets vita vin gjort på trebbiano spoletino gjorde stor succé på Systembolaget när man släppte 3 000 buteljer som snabbt sålde slut. Vi väntar på nästa årgång och hoppas Systembolaget köper in fler denna gång.
Arnaldo Caprai är mästare på att skapa eleganta sagrantinoviner
Valdimaggio
Montefalco Sagrantino Arnaldo-Caprai, 2019 nummer 75457
Detta är min favorit bland Arnaldo Caprais röda viner. Vinet är gjort på 100 procent sagrantino. Vinet får 24 månaders lagring på franska fat, barrique. Därefter nästan ett års flasklagring innan vinerna når marknaden. Den nya metoden med en kall jäsning och masceration på slutna ekfat visar här sig på ett mycket positivt sätt. Doften är fylld av kryddighet och tydliga ekfatsaromer. Mörka söta körsbär och björnbär är det som först kommer i mitt sinne. Trots att det är ett kraftfullt vin är det samtidigt elegant med en nästan burgundisk finess. Avslutet är långt och i bra harmoni. Hög syra och markerad rödfrukt i eftersmaken. Ett perfekt vintervin till allt från den fina köttbiten till höstens och vinterns köttgrytor. Vinet klarar lätt tio år i vinkällaren för dig som gillar mer sekundära fruktaromer. Bästa rödvinet från Caprai tycker jag trots att husets 25 Anni är mer känt och omskrivet.
Grecante
Grecante är min personliga favorit på den vita sidan från vinhuset Arnaldo Caprai. Vinet är gjort på 100 procent grechetto som är Umbriens stolta druva med anor från Grekland. Vinet har endast lagrats på ståltank innan det buteljeras. Grecante är både friskt och komplext på det sättet som ett bra vitvin skall vara. Aromerna är fylld av livlig frukt som gula persikor och en släng av exotisk frukt. Mineralisk kalk och sälta tillsammans med blommighet tänk fresiablommor fulländar det hela. Ett vin som passar till många maträtter och vid många tillfällen. Perfekt till stekt fisk eller en gryta gjord på kyckling eller varför inte bara som ett glas före maten. Du behöver inte vara rädd att spara vinet något eller några år för då får du lite extra komplexitet i aromerna. Ett vin jag gärna har i min vinkällare.
Familjen Lungarotti satte Umbrien på världens vinkarta
Lungarotti
Man kan säga att familjen Lungarotti satte Umbriens viner på världskartan. Från den vackra och gamla etruskiska staden Torgiano kommer härliga viner. Idag vårdar systrarna Chiara och Teresa vidare sitt fadersarv. Pappa Giorgio Lungarotti tillsammans med sin fru Maria Grazia startade detta fina vinföretg på 1960-talet. Få utanför Umbrien kände till vinerna från regionen innan Lungarotti visade vilken kvalitet Umbrien kunde skapa vinmässigt. Med kvalitetsambitioner och framsynthet skapades ett ledande vinföretag i Torgiano. Idag drivs Lungarotti vidare av familjens medlemmar. Dottern Chiara Lungarotti styr idag skutan tillsammans med sin systerson Francesco. Det är en skönhet med familjeföretag där kött och blod styr och tar ansvar och inte en stor bank eller försäkringsbolag som så ofta är fallet i exempelvis Bordeaux. Under många år på 1900 talets slut var kvalitetsviner från Umbrien liktydigt med namnet Lungarotti.
Lungarotti har hela tiden strävat efter inovation och kvalitet sedan 1960-talet och givit vinhuset en solid renommé. Vinet Rubesco Riserva Vigna Monticchio anses fortfarande som ett av Italiens bästa röda viner. När det lanserades för många år sedan var det en sensation för ett vara ett vin från det då okända Umbrien, när det gällde vinproduktion. Torgiano fick även en DOCG status tack vare familjen Lungarotti.
Förutom vin driver familjen ett vackert och intressant museum som ligger mitt i den pittoreska staden Torgiano. Familjen, och då främst modern Maria Grazia, har under sin livstid samlat historiska föremål som använts i vinets värld. Vacker keramik och antika glas och kärl för vin. Många av föremålen är flera tusen år gamla och dess skönhet och genialitet är slående. Det är ett vackert och lättbesökt museum, som du inte får missa om du är på besök. Jag rekommenderar varmt ett besök. Jag har personligen varit där två gånger och kommer besöka det igen.
Vidare driver familjen ett trevligt B&B med pool och vackra stora rum lite utanför staden Torgiano. Det hela är inrymt i en vacker gammal byggnad som ligger med fin utsikt över böljande kullar. Jag har bott här ett par gånger och kan med varm hand rekommendera detta ställe. Agriturismo Poggio Alle Vigne, info@poggioallevigne.it, +39075982994.
Rubesco
Vid mitt besök provade jag både årgång 2020 och 2021 av detta vin. Rubesco tillhör ett av Systembolagets mest prisvärda viner. Årgången 2020 är mer drickvänlig nu och har omedelbar elegans. Men min favorit är årgång 2021 som har lite mer riv och tuffhet på ett fint sätt. Druvkombinationen är 90 procent sangiovese och resterande del colorino. Sangiovese fungerar inte bara bra i Toscana utan även perfekt i Umbrien. Elegansen är slående i vinet med sin fina och relativt höga syra. Frukten är skinande med salta mineraler och läskande körsbär, plommon, röda vinbär. Eftersmaken är frisk och livlig med både mogen frukt och frisk syra. Ett perfekt matvin som är ett prismässigt ett fynd. Perfekt vin till hösten olika maträtter med kött. Jag rekommenderar detta vin starkt.
Rubesco
Riserva Vigna Monticchio, 2019 nummer 76779
Rubesco Riserva är gjord på uteslutande sangiovese. Tidigare årgångar hade en del canaiolo i blandningen vilket man slutat med idag. Vinet får sin alkoholjäsning på rostfria ståltankar under 15 till 20 dagar tillsammans med sina skal. Efter detta lagras vinet på franska barriques under 12 månader innan flasklagringen tar vid under lång tid. Det är slående hur friskheten och elegansen ger sig till känna. Druvorna kommer från en enskild vingård, Monticchio. Vidare ger smakupplevelsen av sälta och stenig mineralietet en spännande komplexitet tillsammans med mogen rödfrukt. Avslutet är långt har en angenäm exotisk kryddighet. Rubesco Riserva är mycket långlivade viner vilket märks med tydlighet när man provar äldre årgångar. Rubesco Riserva är ett vin med stor potential som kan drickas nu men även lagras upp till trettio år. Detta är ett vin som passar till det fina grillade köttet eller efterföljande ostbrickan på franskt vis.
Antonelli San Marco startade Montefalcos stora hype med Trebbiano Spoletino
Druva
Trebbiano spoletino
Antonelli San Marco
Stora investeringar har gjort i vinkällarna under senare år tillsammans med fortsatt vård av de välskötta vingårdarna. Vill man göra kvalitetsviner så kostar det. Det är väldigt trevligt att sitta i Antonellis nya provningsrum och blicka ut över det vackra böljande landskapet mitt i Antonellis vingård. Jordmånen är kalkrik lera som lämpar sig väl för både gröna och blå druvor. Sangiovese och sagrantino är viktiga blå druvor och trebbiano spoletino och grechetto för de vita vinerna. Filippo var en föregångare med det idag så populära vita vinet Trebbiano Spoletino. Första årgången av Trebium (100 procent trebbiano spoletino) lanserades redan år 2007 och har gjort riktig succé bland vinälskarna. Antonelli var en ledande kraft som satte trebbiano spoletinovinet på kartan rent formellt. Det är synd att vi inte finner Antonellis viner på Systembolaget i större utsträckning idag. Jag är personligen mest imponerad av vinhusets olika sagrantinoviner där det fina cruvinet Molino dell Attone står ut tillsammans med det andra cruvinet Chiusa di Pannone. Årgång 2019 är magiskt för dessa viner.
Förutom vin produceras även en riktigt bra olivolja, så missa inte det. Som en kuriositet så har man en matlagningsskola på den gamla herrgården som utgör själva vinkällaren. Cucina in Cantina, där man utbildar i umbrisk matlagning givetvis tillsammans med vinprovning av Antonellis viner. Jag har inte personligen lagat mat här men jag har hört att det är bra och populärt.
Montefalco Rosso
Antonelli, 2020 nummer 2316
Tyvärr finns det inte många viner från Antonelli på Systembolaget idag. Efter en konkurs för den tidigare svenska importören har ett nytt bolag precis tagit över det hela. Jag hoppas att vi framgent får se fler viner på Bolaget från Antonelli. Jag provade detta vin i oktober 2024 och blev positivt imponerad. Vinet är en blend på 70 procent sangiovese och lika stora delar sagrantino och montepulciano i resterande blandning. Varje druva vinifieras separat och vinet vilar sedan cirka ett år på större ekfat från Österrike. Det är ett charmigt och piggt vin som har en frisk och elegant struktur. Ett personligt vin som passar väl till vinterns grillmåltider.
Bella Italia Umbrien
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!