Svenska flaggan
Trebbiano spoletino - DinVinguide

Trebbiano spoletino

Trebbiano spoletino är en grön druva från Umbrien, Italien. Trots sitt namn har den sannolikt inget närmare släktskap med druvan trebbiano, utan ses som en lokal druva. Den har sannolikt sitt urprung från Spoleto och området kring staden Trevi. Idag finns det bara lite drygt 200 hektar med odlingar av druvan. Fram till början av 2000-talet var den i det närmaste bortglömd. Idag har dock fler och fler har börjat odla den med framgång. Majoriteten av odlingarna hittar vi kring Spoleto och Montefalco.

År 2011 fick den egen DOC i Spoleto. Inom ramen för detta görs vitt vin med minst 50% trebbiano spoletino samt spumante (mousserande vin) och passitio, de två senare ska innehålla minst 85% av druvan.

Viner på druvan skiljer sig från andra trebbianoviner i doften och smaken med mer aromatiska örter och lite blommiga toner. Vinerna är vanligen fräscha med fina citrustoner, inslag av tropiska toner, en kryddig intensitet och livlig syra.

Trebbiano Spoletino mognar sent på säsongen, håller hög syra och används i såväl vita viner som mousserande viner samt passito och vinsanto. Det görs också en del orange vin på druvan.