Umbrien Caprai och Sagrantino

Umbrien är ett vinområde som går lite under radarn vilket är synd. DinVinguide.se har träffat Marco Caprai och provat Montefalco Sagrantino och andra viner. Det var ett spännande möte med vinerna och inte minst mannen bakom det hela, Marco Caprai.
Umbrien Caprai och Sagrantino
Umbrien har en okänd vinskatt

Umbrien Caprai och Sagrantino

Umbrien som ligger mitt i Italien är fantastiskt. För dig som ännu inte varit där på besök är det ett måste. Umbrien har underbar mat, spännande viner och ett landskap som till och med slår Toscanas skönhet. Landskapet är böljande med massor med gamla små städer en hel del är till och med mycket gamla och fanns före Romarna. Vackert och rogivande är det att resa runt i Umbrien. Tro mig, jag har varit där många gånger och bor sedan nästan tjugo år i grannområdet Marche. Det enda som man kan sakna är att Umbrien inte gränsar till havet men det finns ett antal sjöar som är vackra.

Bild från DinVinGuide

I omgivningen av den mycket pittoreska lilla staden, eller ska vi säga samhället, Montefalco växer en spännande druva, sagrantino. En urgammal druva som man inte helt lyckats spåra ursprunget till. Vissa hävdar att den kommer från Frankrikes södra delar men det finns inga bevis för detta. Vinet som kommer härifrån går under det klingande namnet Montefalco Sagrantino. Detta vin är känt sedan tidig medeltid som det finns dokumentation kring. Montefalco sagrantino är ett vin som delar vinkännarna i två läger. Det finns de som tycker att vinet är lite väl tufft med sina kraft och markerade tanniner. Sedan har vi oss andra som älskar vinet och dess kraft och struktur. Sverige är ett land som tagit vinet till sitt hjärta.

Montefalco Sagrantino är ett av världens mest tanninrika viner men är trots detta både elegant och komplext
Bild från DinVinguide

Druva

Sagrantino

Umbrien Caprai och Sagrantino

Bild från DinVinGuide
Marco Capri driver vinfirman Arnaldo Capri sedan många år. Arnaldo är Marcos far och var en framsynt entreprenör som inte bara såg skönheten kring Montefalco och Spoleto utan även detta lands potential för vinodling. För en mansålder sedan köpte Arnaldo mark som planterades med vinstockar. Man satsade på sagrantino, merlot och sangiovese för de röda vinerna och den gröna druvan grechetto för de vita vinerna. Det är lite komiskt att Marco aldrig har gillat viner gjorda på trebbiano spoletino. Jag har vid flera tillfällen frågat honom om varför inte han gör viner på denna idag så hajpade druva. Själv tycker jag personligen att trebbiano spoletino är ett fantastiskt vin men inte så för Marco. Han har alltid svarat att han föredrar grechetto före trebbiano spoletiono. Efter massivt övertalande från vinimportören Vinunic så finns det en trebbiano spoletino på programmet. Vad lär man sig av det? Jo, det lönar sig tydligen att tjata på vinproducenter om man vill ha ett speciellt vin på sin marknad. Det kan nämnas att Systembolaget föll för vinet och har köpt in det och det kommer lanseras den 5 juli i år, Le Molacce Trebbiano Spoletino som kostar 179 kronor.

Personligen är jag minst lika förtjust i och ser charmen med Umbriens vita viner som de röda. Men jag tror att gemene man känner till de röda vinerna bättre än de vita vinerna. Men i framtiden tror jag att detta kommer jämna ut sig. Det är precis som med Sicilien. Det har alltid varit de röda vinerna som uppskattats mest historiskt. Idag är detta på väg att förändras till de vita vinernas fördel.

Trebbiano Spoletino är det nya hajpade vita vinet från Montefalco
Bild från DinVinguide

Druva

Trebbiano spoletino

Umbrien Caprai och Sagrantino

Bild från DinVinGuide
Marco Caprai är en man runt de sextio åren. Han var den som satte Montefalco Sagrantino på vinkartan runtom i världen. Idogt arbete med kvaliteten har givit frukt och respekt. Mycket tid och pengar har framförallt investerats i vingårdarna som sköts på ett ypperligt sätt. Marco menar som andra topproducenter att kvaliteten skapas i vingårdarna och inte i vinkällarna som många tror. Idogt resande och presenterande av vinerna har burit frukt och idag är Arnaldo Caprai den mest kända vinproducenten i området. Vinernas stil har gradvis förändrats genom åren. Förr var det mer koncentration och kraft som efterfrågades av marknaden, läs amerikanska marknaden. Idag tycker jag vinerna har mer elegans och komplexitet. Detta kan tyckas konstigt för många när det gäller kraftpaket som sagrantinoviner. Men det är ett faktum och det visar sig så väl i det fantastiska vinet Valdimaggio Montefalco Sagrantino årgång 2019. Balansen mellan kraft och finlemmad frukt finns där bara man inte skräms bort av den tydliga ryggraden av tanniner. Ett tips är att kyla de röda vinerna något så att garvsyran känns mindre och släpper fram frukten på ett bättre sätt. Vidare är ekfatshanteringen en nyckel till att göra vinerna drickbara i sitt tidiga skede. Förr tycker jag att eken stack fram för mycket vilket det inte gör idag med Marcos viner, där elegansen är mer framträdande nuförtiden.

Marco är annars en man som inte är rädd för att meddela vad han tycker och det är en del av hans charm. Man är aldrig okunnig om var han finns i diskussionen. Jag har känt honom i ett antal år och lärt mycket av honom och hans filosofi i att skapa vin. Jag har stor respekt för vad han har skapat mitt i Umbrien med företaget som hans far Arnaldo startade för många år sedan. Jag lyfter min hatt för Marco och tackar för alla fina vinupplevelser han givit mig och andra i Sverige.

Le Molacce Trebbiano Spoletino 2023

Nr 9393501. Pris 179 kr. TSE 5/7
Det är ett litet under att Marco Caprai nu gör en trebbiano spoletino, läs ovan. Vacker ljusgul kulör med gröna stänk. Doften bjuder på mynta, örter, grön lime och tropisk vit frukt. Texturen är smörigt rund och smaken är fylld med pigg syra, stjärnfrukt, rökiga mineraler och en näve mandlar. Friskt och bra skjuts i avslutet. Ett vin i tiden och för det nya Umbrien med den idag så populära druvan trebbiano spoletino.

Grecante Grechetto 2022

Nr 53443. Pris 175 kr
Ett vin som lever på friskhet och en lätt kyss av ekfat. Djupt gyllene kulört med gyllene inslag. Pigg doft med inslag av hyvlad mandel och gröna örter. Munnen fylls av gula tropiska frukter, granny smithgranité, pigga mineraler och smöriga ekfatstoner. Grechetto är en riktigt spännande druva för det nya italienska vinundret för vita viner som är på gång.

Montefalco Rosso 2021

Nr 9231901. Pris 175 kr. TSV 20/9
Med en blend av sangiovese, sagrantino och merlot skapas detta vin. Tolv månader på franska fat rundar av och kryddar vinet. Färgen är inbjudande ljus tegelröd i glaset med mörka blänk. Doften är mjukt inbjudande med eleganta inslag av plommon, mörka bär, tobak och bigarråer. Tanninerna är sammetslena. Smaken är njutbart elegant med pigg syra, rosmarinkvistarna, kryddor och mörka plommon. Ett vin som passar till det mesta från grillat kött till kallskuret.

Montefalco Rosso Riserva 2019

Nr 9407901. Pris 279 kr. TSE 20/9
Druvblenden är som ovan med 70 procent sangiovese och resterande lika stora delar av sagrantino och merlot. Sedan lagras det hela på franska ekfat i 20 månader. I glaset glimmar elegans och ur glaset stiger dofter av röda och mörka bär, sommarvarma körsbär och gröna örter. Munnen fylls av soliga bär och frukter, örtiga kryddor samt finstämda sandiga tanniner. Här har vi en minisagrantino trots att den övervägande delen är andra druvsorter. Kraftfullt vin med markerade tanniner och tydliga aromer från fatlagringen. Långt fint avslut med både mörka och röda bär med exotiska kryddor. Gott vin som passar till det lite mer krävande i matväg. Perfekt till höstens grytor.

Valdimaggio Montefalco Sagrantino 2019

Privatimport. Pris 479 kr
En av mina riktiga favoriter från Umbrien när det gäller Montefalco Sagrantino. För att vara ett kraftfullt vin med markerade tanniner så är det samtidigt elegant i sin stil. Om uttrycket tillåts så är det en burgundisk sagrantino. Färgen avslöjar druvan sagrantino genom sina djupa täta färg. Doften är även den tät och intensiv fylld med kakao, tobak, cederträ, julkryddor och lakritsrot. Smaken är elegant men samtidigt djup med fina lager av smaker samt täta tanniner. Här har vi ett mycket långt avslut med fin harmoni och elegans. Vinet är både friskt och smakrikt. Passar till exempelvis mer krävande kötträtter. Gott som tusan tycker undertecknad.

Collepiano Montefalco Sagrantino 2019

Privatimport. Pris 389 kr
Häftigt vin gjort på 100 procent sagrantino som sedan lagras på 22 månader på franska mindre fat. Djup ton av mörka bär, massiva eldiga tanniner, björnbär, viol och nyupphuggen granved. Ett vin som inte går oförmärkt förbi med sin kraft och smakrikedom. Långt långt avslut i harmoni. Det är gott med Montefalco Sagrantino.

Bild från DinVinGuide

Umbrien Caprai och Sagrantino

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!