- Sofia Ander
Viura – den vita skatten i Rioja
Viura – den vita skatten i Rioja
Vita viner från Rioja är inte begränsat till enbart en druva. Viura är den som förvisso odlas mest och får mest uppmärksamhet. Men visste du att hela nio druvor är tillåtna inom regionen?
Viura – den vita skatten i Rioja
I dagsläget är cirka 5800 hektar med gröna druvor planterade i Rioja. Jämför det med hela regionen som består av 65.000 hektar. Rött står alltså för över 90 procent av den totala distributionen. Vitt kommer i skuggan och har gjort det under många år. Tittar man tillbaka i tiden, bestod ytan för vita viner av över 9000 hektar. De gröna druvorna har fått maka på sig i förmån för de blå.
Men nu börjar det se ljusare ut i glasen. Tack vare en stor efterfrågan på vita viner från Rioja, gärna av hög kvalité, gör att många odlare och vinmakare satsar lite extra på sina plantor och börjat nyplantera gröna druvor. Regionen i sig har även tillåtit fler och fler gröna druvor under några års tid, i hopp om att kunna öka efterfrågan och försäljningen ännu mer.
Vilka är då de tillåtna druvorna?
Viura, garnacha blanca, maturana blanca, tempranillo blanco, malvasia, verdejo, turruntés (som även går under namnet albillo mayor) sauvignon blanc och chardonnay.
Viura – den vita skatten i Rioja
Viura är den mest planterade och nog den mest kända i regionen. Den ger stora skördar men är känslig mot botrytis. Med sina 4200 hektar så hittar vi den i allt från enkla och billiga vita, till stora lagringsdugliga varianter som fått kraft och djup från en tid på fat. Viura är sig är relativt neutral med friska toner av vita mandlar, citrus och örter. Men den höga syran väger upp och gör att den passar i bland annat mousserande viner. I cava används den därför flitigt, fast då under synonymen macabeo.
Jag kan uppskatta billigare viura i all sin enkelhet. Fräschören och mineraliteten gör vinet till en perfekt aperitif och en god vän till skaldjur och tapas med fisk.
Varianterna som spenderat en tid på ek kräver lite mer. Gärna grillad vit fisk, ugnsrostad kyckling, även ljust kött som fläsk och varför inte grillad korv med hög kötthalt och örter?
.
Viura – den vita skatten i Rioja
Viura på Systembolaget
Allende Blanco 2013, nr 96017. 169 kr. 1800 flaskor lanserades den 16/3.
Vackert vitt från briljanta Allende i Rioja Alta. Här får viura sällskap av några skvättar malvasia som ger en liten men naggande god blommighet till vinet. Därefter har lagringen skett på franska ekfat i 14 månader.
Summan av kardemumman blir faktiskt toner av just mald kardemumma, vita blommor, gula äpplen och en fin sälta i eftersmaken. Gott till carpaccio, pan con tomate (katalanskt rostat bröd med tomat och vitlök) eller gazpacho med vitlökskrutonger.
Heradad Garcia de Olano 2016, nr 73527. 143 kr. BS
Nyhet i beställningssortimentet gjort på 90 procent viura och 10 procent verdejo. Inga fat inblandade, bara ren och krispig frukt.
Här bjuds vi på gröna äpplen, gula päron, vita mandlar och pigga syror. En fin aperitif med sin läskande syra och ihållande mineralitet. Testa till en skagen eller tapas med fisk- och skaldjur. Kanske ensalda rusa?
Baigorri Rioja Blanco 2015, nr 71731. 229 kr. BS.
Baigorri tillhör den moderna skolan i Rioja. Nya franska ekfat istället för gamla amerikanska och ett toppmodernt vineri sätter ribban. Vinerna smakar därefter. Absolut Rioja – men ändå så nytt. Innehållet består av 90 procent viura och resten malviasa som fått jäsa på franska ekfat. Samma ekfat krämar även till vinet i åtta månader innan buteljering. Smaken blir läckert rund, fluffig och lika väldoftande som välsmakande. Rostade ekfat, kokos, riven nougat, mandlar, mineralsälta och en fin tyngd utan att dock bli baktung. På tallriken ser vi gärna grillad vit fisk eller tonfisk, paella eller ljust kött. Varför inte grillad chorizo med en sallad på grillad röd paprika – en klassiker i Rioja – med riven manchego?
Viña Soledad Tête de Cuvée Reserva 2006, nr 75639. 159 kr. BS
Raka motsatsen till modern Rioja stavas Bodegas Franco-Españolas och deras vita vin Viña Soledad. I flaskan hittar vi 100 procent viura, men inte vilken viura som helst. Den har först lagrats i nästan två år på amerikanska ekfat och därefter lika länge på på flaska, och bara väntat. Korka upp och bered dig på något riktigt annorlunda – och gott!
Fat så klart, vanilj, rostade nötter, äppelpuré, apelsinskal och brynt smör. Old school så det sjunger om det. Servera till vit fisk med generösa mängder skirat smör, kallskuret – kanske en vitello tonatto eller en sallad med mogen ost och rostade mandlar.
Sofia Ander
Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan
Läs mer om Sofia