Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vita, friska vindar från Sicilien - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Vita, friska vindar från Sicilien

Resan, med vitvinsglasen i handen, fortsätter söderut och tar oss till Sicilien. Denna vackra och spännande medelhavsö - den största faktiskt - med så mycket historia, kultur och viner av hög kvalité. 

 

Det finns så klart en del internationella druvor på ön, som syrah, chardonnay m.fl. Men tack och lov har man vågat satsa på det lokala. På den röda sidan får man inte missa nero d’avola, nerello mascalese och frappato. De vita vinerna då? Här finns flera lokala druvor, en del som även används vid framställning av det söta vinet Marsala.

Grillo anses vara en korsning mellan de två druvorna catarratto bianco och muscat de alexandria. Druvan odlas mestadels i Trapani, på öns nordvästra del och används först och främst i Marsalavinerna. Dock finns det en hel del torra viner på grillo, som kan ge fylliga, runda viner med örtiga toner och lite fet frukt.

Inzolia sägs ha sitt ursprung på Sicilien, fast den odlas även i Toscana – då under namnet ansonica. Den är en av öns viktigaste druvor och används också i till Marsala. Mer och mer hittar man den dock i torra viner, ofta blendad med grillo och catarratto blanco. Stilen är nötig, krämig och fruktig.

Fiano är egentligen inte lokal, då den har sitt ursprung i regionen Kampanien. Den går även att hitta i grannregionerna Basilicata och Apulien. Marche har också odlingar av fiano. Framgångarna på Sicilien, får man tacka producenterna Planeta och Settesoli för. Fiano är ofta fruktig, fyllig och frisk, med toner av gula stenfrukter, mineral och citrus. De bästa vinerna klarar flera års lagring.

Carricante en lokal druvsort som också går under namnet catanese bianco – ett namn som uppkommit då den troligtvis kommer från provinsen Catania. Odlas främst på Etna, där blenden måste innehålla minst 60 % carricante för att få heta Etna Bianco. För en Etna Superiore, ska vinet innehålla minst 80 % carricante. Ibland används även en liten del carricante i de röda vinerna från Etna, för att mjuka upp den friska och tanninrika nerello mascalese. Vinerna är krispiga, mineraldrivena och fyllda med grapefrukt, apelsinblom, anis och vita stenfrukter.

Vintips

Cristo di Campobello Lalúci 2014, nr 78346. 159 kr. Beställning.

Innehåll: 100 % grillo. Har lagrats fyra månader på sin jästfällning i ståltank. Handskörd. Välgjort och mycket friskt vin, fyllt med fin mineralitet och fräsch citrustoner. Här finns också drag av vit persika, grape och gråpäron. Lång avslut. 

Cristo-laluci-58384xx_web-130x500

Erse Etna Bianco DOC 2013, nr 78456. 175 kr. Beställning

Innehåll: 80 % carricante och resterande catarrato och minella. Lagring har skett på rostfria tankar. Elegant och friskt, med lätta toner av mineralrök, sälta och vit stenfrukt. Ett rent och läskande vin med aptitretande syra. 

Erze_bianco_55985x_web-142x500

Planeta Cometa 2013, nr 99037. 199 kr. Litet släpp 20/3

Innehåll: 100 % fiano. Har jäst på ståltankar. Planetas Cometa har blivit mer och mer elegant med åren. Numera är frukten i fokus och faten har man skippat. En positiv utveckling. Vinet är härligt friskt och mineraldrivet och sprängfyllt med doft och smak av aprikoser, nektariner, rosa grape och vit persika. 

planeta

Tenuta delle Terre Nere Bianco 2014, nr 91276. 139 kr. Litet släpp 5/6.

Innehåll: 60 % carricante, 25 % cataratto, 10 % grecanico och 5 % minella. Har lagrats på ståltank. Ungt, svalt och friskt. Ursprung och druvtypicetet, allt i ett. Utmärkt att dricka idag, efter lite luftning. Då kommer vinet smaka rökig mineral, krossade stenar och vita blommor. Med tiden kommer mer stenfrukter fram. Fast detta är svårlagrat…

terrenere

Planeta Carricante 2011, nr 76097. 139 kr. Beställning. 

Innehåll: 100 % carricante. Jäst och lagrat på ståltank. Mycket torrt och friskt, med drag av mineral, nektar, gröna äpplen och grapefrukt. Inte helt olikt ett torr riesling. 

Planeta-Carricante

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer