Svenska flaggan
Vinets dag 2023!
Skriven av Sofia Ander

Vinets dag 2023!

Vinets dag tänker ni, det är väl varje dag? På Dinvinguide.se - tveklöst! Men vill man hylla vinet enligt traditionen ska man göra det nu på söndag, som officiellt har blivit vinets dag. 

Vinets dag 2023!

Det började med ett helgon, Sankt Vincent. Vincent av Zaragoza för att vara exakt. Han föddes under 200-talet i lilla byn Huesca i Spanien. Det sägs att Sankt Vincent ägde en åsna som jobbade hårt i vinfälten. Lite för hårt. Åsnan var ständigt nyfiken och hungrig, gav sig ut bland vinfälten, smakade på skotten, åt och njöt. Skörden blev så på vis betydligt mindre, men samtidigt mer koncentrerad och av högre kvalitet. Åsnan hade genom sin hunger och nyfikenhet skapat begreppet beskärning. 

Där skapades sägnen om Sankt Vincent och hans kännedom om vin. Med tiden blev Vincent diakon i staden Zaragoza. Men glädjen blev kort. Dåtidens kejsare i Rom införde ett förbud mot präster i kyrkan. De skulle bort. 

Vincent tillfångatogs och torterades. Men trots det vägrade han att ge upp sin tro. Han kämpade in i det sista, men avled till slut efter alla skador. 

Tack vare sin livskraft och sin kämparglöd, inte helt olik den vinrankan besitter, blev han helgonförklarad.

Det exakta händelseförloppet får vi aldrig riktigt svar på. En teori hänvisar till att blodet som Vincent förlorande under all tortyr och menar att det ska symbolisera det sipprande vinet. Hur det än gick till ska Vincent gått bort i Valencia år 304. Den 22 januari.

Denna period är också starten för det nya livet i vingårdarna. Snart går vinodlarna ut i gårdarna, tittar till rankorna och kanske även börja beskära dem, allt för att lägga grunden för en ny säsong och förhoppningsvis bra årgång. I Bourgogne firas Vincent under hela helgen. Denna gamla tradition förenar vinbönder från de olika byarna med en viktigt uppgift – att tranportera statyn på Saint Vincent från en vinodlare till en annan. Detta med hjälp av musik, god mat och givetvis vin.

 

 

Idag firar vi därmed detta helgon och martyr för hans livskraft och för vad han gjorde för vinet.

Sedan några år tillbaka har dagen – alltid den 22 januari – blivit en högtid även i Sverige. Den har blivit ett samarbete mellan Munskänkarna och olika vinföreningar. Dagens firas med provningar, tävlingar och en och annan skål. En för vinet – och framför allt vinets skyddhelgon Sankt Vincent.

Det tar kanske emot att fira vinets dag en söndag. Särskilt i januari och särskilt den sista helgen under de långa oxveckorna. Men det finns hopp. Varje dag blir lite längre. Ljuset är på väg. Bara det är värt en skål i sig.

På söndag tycker jag att vi höjder vinglaset för både Vincent och ljuset. Dagen till ära får ni också läsa om våra tips inför kommande lanseringen i det tillfälliga sortimentet den 27/1. Det lanseras däremot vin redan denna vecka – årets första – den 20/1. Mer om dem kan ni läsa här. För att hylla Sankt Vincent har jag lyft fram tre av mina favoriter. Kanske blir det ett av dem som öppnas nu på söndag?

För fler tips i andra prislägen vill vi också tipsa om dryckeslistan.se där vi fyller på med nya viner varje vecka.

Veckans vita favorit

Philipp Kuhn Riesling Kirschgarten GG 2020, nr 94849. 371 kr. 900 fl

Kuhn har vi skrivit om förut och imponerats av stort. Han fortsätter att imponera.                                                         Bild från Dinvinguide

Gården ligger i Pfalz och riesling domineras således, men här finns även stilig pinot noir att spana in. Med mera. Men vi börjar med att smyga igång både våren och Sankt Vincent dags med detta lilla äss. Vinet är en GG – en Grosses Gewäschs – den högsta kvalificeringen för vin i Tyskland. Ungt? Njae, allt är relativt. Årgången är yppig,  frodig och välkomnande. Det är bara att servera och njuta av de vässade syrorna, den spirande fräschören och frukt som vit persika, citrus, mineraler och ljuvligt ihållande elektriskt frukt.

 

Två röda ljus i januari

Montessu Agricola Punica 2019, nr 95424. 169 kr. 10200 fl

Jag har haft glädjen att besöka Sardinien vid några tillfällen, både privat och via vinresor.                                               Bild från Dinvinguide

Medenhavets näst största ö står på önskelistan inför sommarens semester. Semester som alltid kombineras med vingårdsbesök. Agricola Punica står också på önskelistan. En egendom, grundad av Tenuta San Guidos (gården som skapade Sassicaia) i samarbete med det lysande kooperativet Cantina Santadi.

Den lokala varianten på carignan, där kallad carignano, blendas med cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah och merlot. Symbiosen är mustig och kryddig med aromer av plommon, vilda kryddor, asfalt och torv.

Pyramid Valley Central Otago Pinot Noir 2020, nr 90475. 291 kr. 600 fl

Central Otago är det fenomenala vinområdet beläget på Nya Zeelands sydö. Här finner man pinot noir och chardonnay av världsklass.                                                                                                     Bild från Dinvinguide

Precis som i Bourgogne – fast utan samma tunga prislapp. Pyramid Valley tillämpar biodynamisk vinmakning och samtliga viner präglas av livfullhet och pur frukt som är svårt att slå.

Detta vin är en ren fröjd att bara dofta på. Det är krämigt, rökigt och mineralmättat. Frukten är nedslipad och fram träder stenrök, varma jordar berikade med järn, vilda skogshallon och lagerblad. Vilt, vackert och ett väldigt givet vinköp.

 

Bild från DinVinGuide

Vinets dag 2023!

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer