Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Viner jag vill se under granen
Skriven av Sofia Ander

Viner jag vill se under granen 

Det är snart dags att summera året. Tänka tillbaka på alla upplevelser, möten, vinprovningar, smaker och dofter. De har varit många. Det är också hög tid att komponera en liten önskelista till tomten med viner jag vill se under granen. 

Viner jag vill se under granen

Tomten har visserligen fullt upp i dessa tider. Men min lista är enkel och koncis. Den kluckar och alla viner går att få tag på via beställningssortimentet. Han slipper alltså trängseln och stressen i fullknökade butiker. Allt som behövs är ett eget konto på Systembolaget sida.

Det fixar tomten enkelt här. 

 

Vi börjar listan med två mousserande viner, utanför Champagnes gränser. Utvecklingen och kvalitetshöjningen på bubbel runt om i världen är minst sagt slående. Crémant, cava, sekt och många andra kategorier är på gång. Ordentligt.

Recaredo Terrers Brut Nature 2017, nr 84023. 299 kr. Ordervara

Spanskt mousserande har nog aldrig varit så bra som det är nu. Vare sig det står Cava heller Corpinnat på flaskan. Kvaliteten är hög – i alla fall på de viner som kostar lite mer. Recaredo kostar lite mer, men smakar därefter. Ekologiska Terrers består av merparten xarel-lo och har legat i minst 30 månader på jästen. Den är vaken och livlig. Stenkross, rök, salta mineraler, granny smith och de krämiga små bubblorna knyter ihop det vackra julklappspaketet.

Bersi Serlini Franciacorta Anniversario Blanc de Blancs Brut, nr 74020. 319 kr

Skärpan är på topp i denna läckra Blanc de Blancs från Lombardiet i norra Italien. Stilen är krämig och smakerna går åt gula stenfrukter som persika, aprikos, uppfriskande grapefrukt och bergamott och örter som salvia och mynta.

Viner jag vill se under granen     Viner jag vill se under granen

 

En spanjor

Matallana 2018, nr 54545. 495 kr

Detta vin provades för flera månader sedan, men har hängt sig kvar i smakminnet och tankarna. Ursprung är Ribera del Duero, frukten är såldes merparten tempranillo med aningen hjälp av bobal, garnacha och vit albillo.

Bakom namnet hittar vi mångsidiga Telmo Rodriguez, som gör sitt bästa för att ta hand om lokala druvor och rädda övergivna vingårdar runt om i Spanien.               Viner jag vill se under granen

Matallana är intensivt, djupt och mulligt. Körsbär, anis, fikon och viol i smaken. Lägg till sälta, energi och mineraler, och då är det är inte så mycket att fundera över. Ståtligt med lysande framtidsutsikter.

 

 

Två italienare

Kärleken till Italien den består även detta år. Det har blivit en hel del nyupptäckter, särskilt i Toscana. Supertuscans och allt för storslagna Bolgerhi-viner är inte direkt i ropet, men nog är de lite på frammarsch ändå? Senaste årgången av Sassicaia tog slut på två röda och på årets Nobelfest dracks det Bolgheri med god törst. Men vinerna behöver inte kosta en tusenlapp eller två – det finns fina komplement.

Le Mortelle Botrosecco Maremma 2018, nr 54416. 179 kr

Cab möter cab i detta solvarma och mustiga Maremma-vin. Kryddiga toner av anis, peppar och tobak lindar sig kring röda och svarta vinbär, plommon och svarta fikon. Bakom egendomen Le Mortelle hittar vi ett bekant namn: Antinori. På Le Mortelle fångar man regionens sol och fokuserar på Bdx-druvor och även vermentino. Och du har samtidigt kvar pengar på vinkontot.

ColleMassari Montecucco Riserva Rosso 2018, nr 76795. 205 kr

Montecucco är beläget i södra Toscana, en bit i landet. Kända grannar är bland annat Montalcino och Morellino di Scansano. Båda med DOCG-status, precis som Montecucco. Området är litet, men sticker ut då många av producenterna är ekologiskt certifierade. Precis som Collemassari. Det är en plats att upptäcka – vi börjar med hjälp av ett underbart vin. Ett vin gjort på merparten sangiovese med sällskap av cabernet sauvignon och lokala ciliegiolo. Jag slås av den omedelbara frukten, som ger sådan direkt kärlek. Kärlek i form av röda körsbär, färska vilda skogsbär, söt tobak och viol, vilket ger vinet en fin floral ton och saftiga tanniner.

Viner jag vill se under granen    

En amerikan

Viner jag vill se under granen Patz & Hall Hyde Vineyard Chardonnay 2018, nr 73219. 479 kr

Min kärlek till chardonnay är okuvad. Jag söker mig gärna och ofta till Kaliforniens svala sida.

Sonoma Coast, Santa Rita Hills, Russian River Valley och Carneros är säkra riktmärken.

En favorit (bland många) är firman Patz & Hall. Vare sig det är pinot noir  eller chardonnay i serveringen, du kommer bli lycklig. Extra lycklig blir man av frukten från den legendariska gården Hyde i Carneros. Sandig och väldränerad jordmån och ett svalt klimat ger mineralmättad frukt, precision och aromer av rostade mandlar, vit persika och grillad citron. Precis så vill jag ha min chardonnay.

 

Sydafrika

Leeu & Passant Lötter Cinsault 2018, nr 53864. 299 kr

Det blev en sväng till Sydafrika och vinmässan Cape Wine Fair under hösten.

Det provades mängder, och det gillades mycket. En druva jag tog med mig hem och gärna ser under granen är cinsault.

Här kommer en sval, frisk och stilfull buteljering från Mullineux & Leeu Family Wines. Stilen går åt det svala á la cinsault, men är finns också en stilfull fruktkoncentration där jordgubbar, röda vinbär, hallon och läskande sälta sätter tonen i sällskap av silkiga tanniner.

Viner jag vill se under granen

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer