Sofias tips – tillfälligt sortiment 11 mars 2022
Ännu en fredag med en stor omgång viner. Denna gång hela 37 nya buteljer - det är bara att kolla vad bankkontot säger och därefter ta ett snack med vinförrådet.
Sofias tips – tillfälligt sortiment 11 mars 2022
Riesling som doftar och smakar vår, chardonnay från Kalifornien med helt olika avtryck och intryck, pinot noir med stark köprekommendation och hederlig Bordeaux. Eller varför inte en hemgjord hamburgare på högrevsfärs med rökigt bacon, stekt lök och ett stadigt glas cabernet från Napa. Köptipsen är som vanligt många och goda. Vi drar igång direkt med bubbel! Den bästa starten på ja, typ allt.
BUBBEL
Loxarel A Pèl Ancestral 2020, nr 94356. 175 kr. 2500 fl
Rostade macadamianötter, rökig sälta, nybakad brioche, cool struktur och grönsyrlig frukt. Bland de bättre pet nat jag har provat på sistone, med en fullt motiverat prisbild dessutom. Personligt, eget och helt biodynamiskt, utan att vara funky. Görs på 100 procent xarel-lo.
Saint Clair Dawn Méthode Traditionelle 2018, nr 95519. 199 kr. 1800 fl
Traditionella metoden, nästan tre år på jästen och champagnetrion chardonnay, pinot noir och pinot meunier – det bäddar för ett välgjort bubbel från ambitiösa familjefirman Saint Clair på Nya Zeeland. Stilen är rökig, mineralfrisk, uppiggande och snabbt uppdrucken!
Sofias tips – tillfälligt sortiment 11 mars 2022
VITA VINER
Rabl Langenlois Vinum Optimum Riesling 2020, nr 95321. 159 kr. 8000 fl
Gamla vinrankor ger finfin koncentration och djup. En riesling fylld av mineralstinn sälta, peppar och lätt yppig frukt – vit persika, gröna äpplen, lite melon och citrusfrukter en masse. Vår i glaset, japp! Sparris på tallriken, japp igen!
Sybille Kuntz x 2
Mosel Riesling Kabinett trocken 2019, nr 94268. 229 kr. 3600 fl
Sagolikt, friskt och lätt tropiskt med passionsfrukt, gula stenfrukter, rosa grapefrukt och tjusigt uppstramade kabinettoner. Ett vin till sushin, färska vietnamesiska vårrullar och framför allt våren, balkongen och solen. Eko, bio och vegancertat till och med, som allt från Kuntz.
Lieser Niedeberg Helden Spätlese Trocken 2019, nr 94267. 319 kr. 1200 fl
Några steg upp på prispallen – fast det ingår så mycket! Picklade citrusfrukter, passionsfrukt, vit persika, aprikos, mineraler och en enormt törst efter goyza, en het wok, även curry och frasig fisk med remouladsås. Kanske ett smörrebröd. Nu blev inte bara jag törstig utan väldigt hungrig också!
Wagner Stempel Heerkretz Riesling Grosses Gewächs 2020, nr 93294. 349 kr. 1800 fl
En gross Grosses Gewächs som bara kan bli ännu större. Tid + tålamod är nyckeln här. Med den så kommer nyckeln vara bra att ha tills hand när vi låser upp vindörren om några år och får ta del av citrusfrukter, syrliga stenfrukter, havssalt, sten och minerallycka.
Veronca Ortega CAL 2020, nr 93308. 315 kr. 500 fl
Hur ofta stöter man på en 100 procent godello som är kärlek vid första sippen? CAL är svaret. Här finns en martim känsla och doft, ett schyst driv i syran och samtidigt en fin återhållsamhet. Örter, vita blommor, grönt te, gul blygsam frukt – här finns mycket att locka fram med lite tid. Ge CAL ett år eller två, därefter ger du dig själv stora klunkar ur stora kupor.
Domaine Gagey/Jadot Bouzeron 2020, nr 90003. 179 kr. 4200 fl
Bouzeron = aligote. Fast här är det lätt att bli lurad och tänka/tro chardonnay, tack vare citrusfrukten, vigören, nötigheten, mineraltoner och det sprittande och livliga. Ett glimrande vår- och sommarvin till det mesta som kommer från havet. Gärna med extra citron eller aioli.
Diatom Chardonnay 2020, nr 94247. 299 kr. 1200 fl
Svalt havsvatten, tangerine, rosa grapefrukt, krossade snäckskal, vita blommor och citronskal. Diatom är en annan skola av amerikansk chardonnay, helt uppfostrad på ståltank. Stilen är därefter – stram, frasig och med en elegant lätthet. Stilen är också mycket Greg Brewer, en del av duon Brewer-Clifton, där finess alltid gått före fat.
Matanzas Creek Sonoma County Chardonnay 2020, nr 90175. 239 kr. 4000 fl
Sol ute, sol i sinne och sol i Sonoma och således detta vin. California dreaming bjuder på fatkryddor, bakade stenfrukter, lite ekkrydda och muskot. Ett vin som gör mig hungrig – en burgare på kyckling eller grillad tonfisk med rostad sötpotatis kommer sitta som en smäck till!
RÖDA VINER
Terres Dorées Beaujolais L’Ancien 2020, nr 94400. 169 kr. 3600 fl
Torkade rosor, solvarma jordgubbar, viol, syrliga skogsbär och vårkänslor. Charmig Beaujolais som biter till och framför allt vill ha ett bett i vårkycklingen. Behöver jag nämna Bourgognekupor och sval temperatur?
Newton Johnson Walker Bay Pinot Noir 2020, nr 95109. 199 kr. 4800 fl
På menyn – halstrad tonfisk, grillad karré eller glad pippi. På vinlistan – krämig, rund och inbjudande pinot noir från Sydafrika, med kryddnejlika, torkade smakrika örter, sandelträ, hallonfrukt och syror som sprakar till. Gillar du pinot och gillar du att fynda, så finns det inget att fundera över.
Hervé Villemade Cheverny Rouge 2020, nr 94453. 189 kr. 1440 fl
Platsen är Cheverny i Loiredalen och där odlas bland annat pinot noir och gamay. Här möts de och ger oss ett vackert och vårlikt vin. Vilda hallon, mogna jordgubbar, plommonfrukt, en gnutta tobak och torkade örter blir finemang till feta fiskar, pasta puttanesca och vårlamm med salsa verde.
Fattoria Poggerino Chianti Classico Nuovo 2019, nr 94340. 299 kr. 600 fl
Stor och härligt fruktrik sangiovese som lagrats på cementägg – uovo betyder ägg på italiano. Generös stil där karaff ordineras och därefter en grandios bistecca, vad annars. Årgången erbjuder syrliga hallon, körsbär, vilda frodiga örter och sandiga tanniner med snyggt rasp i slutet.
Domaine de Mourchon Tradition 2019, nr 95779. 149 kr. 12600 fl
Vilket vinkap! Sprängfyllt med sötsyrlig hallonfrukt, soliga jordgubbar, garrigue, svartpeppar och kryddnejlika. Ett vin att njuta av till det mesta i grillväg, grytor och sotade grönsaker med krämig getost. Nu är bara frågan – räcker antalet flaskor?!
Veronica Ortega ROC 2018, nr 90374. 325 kr. 1000 fl
Miss Veronica gör det igen – hon ROCkar. Mencia med det vilda, personliga och friska. Slånbär, kråkbär, körsbär, eneträ, skiffer och renande sälta – jag kan fortsätta, men det räcker så. Upptäck för er själva istället. Ett vin med tät finess.
Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Maria Stella 2018, nr 95489. 199 kr. 7800 fl
Saftig, frisk och syrlig sangiovesefrukt som biter till, längtar efter en stadig charkbricka, lasagne, kanske ett långkok med tomat och örter. En klassisk bistecca skulle inte heller förneka sig. Välgjort med sin röda skira frukt och energi.
Château d’Anglès Grand Vin Rouge 2019, nr 93392. 199 kr. 6000 fl
Härlig årgång som direkt får mig på fall, vilket detta maffiga vin inte alltid gjort. Pang-på-smarrigt och lovande med sin intensiva frukt. Gott om skogsbär, hallon, viol, lavendel och rosmarin. Ett vin som kommer må extra gott – och du med – i sommar, framför grillen med ratatouille + kryddig korv och bönröra. Grandiost och solglatt på de trogna vännerna mourvèdre, syrah och grenache med adress Langeudoc.
Far Niente Winery Post & Beam Cabernet Sauvignon 2019, nr 92163. 499 kr. 720 fl
Står det Napa på etiketten, då kommer det att kosta. Samt smaka, för det mesta, bra. Det gör Far Nientes ”fynd-serie” Post & Beam, där man gör viner mer tillgängliga – både pris- och smakmässigt. Det får bli en rejäl hamburgare och ett lika rejält glas fyllt med creme de cassis, körsbär, lite läder, tobak, lavendel och saftiga syror. Good stuff!
Confidences de Prieuré-Lichine 2019, nr 95993. 299 kr. 3600 fl
Margaux är ursprunget och druvan cabernet sauvignon med hjälp av merlot står för innehållet. Ett klassiskt sådant från en farligt förförisk årgång. Cassis, tobak, cederträ, en gnutta blyerts och tanniner med stuns. Struktur + lagringspotential ja visst, men oxfilé med hasselbackspotatis och persiljesmör funkar minst lika bra redan nu på lördag.
Sofias tips – tillfälligt sortiment 11 mars 2022
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Sofia Ander
Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan
Läs mer om Sofia