Svenska flaggan
Sofias tips - fast sortiment 1 mars 2023
Skriven av Sofia Ander

Sofias tips – fast sortiment 1 mars 2023

Det är dags att välkomna årets första nyheter i det fasta sortimentet, i samma veva som Systembolagets certifiering Hållbart Val firar ett år. Det är tydligt att den styr majoriteten av offerterna och hyllornas innehåll idag. 

Sofias tips – fast sortiment 1 mars 2023

För bara ett par år sedan var nyheterna i det fasta sortimentet något att se fram emot. Nya viner, smaker, vinländer och kanske till och med en ny druva att upptäcka. Vinerna var anpassade efter säsongen. Mer rosé och vitt under våren, och övervägande värmande rött under hösten och vintern. Numera är merparten anpassade efter en mall och Systembolagets egna certifiering för hållbarhet.

Visst ser det fint ut, på pappret i alla fall. Men hur ser behovet ut, finns det så många luckor att fylla? Behöver vi ännu fler produkter med denna certifiering? Hållbarhet och miljön i all ära ja, men vad hände med insidan? Jag som trodde att den räknades. Nu ser det ut att vara en evig jakt efter PK-poäng. Check på alla hållbarhetsparametrar och innehållet, ja det kommer kraftigt på efterkälken. Det är tråkigt och en oroväckande utveckling. Det fasta sortimentet är mer utvattnat än någonsin. Nyheterna 1 mars är det största beviset på det. Och har vi inte redan tillräcklig med sauvignon blanc i olika format och slätstruken rosé?

Jag har lyckats plocka ut en handfull viner som trots allt håller måttet och har någon form av karaktär och personlighet. 

BUBBLANDE BORDEAUX

Julien Barthazac Crémant Rosé Brut, nr 7403. 99 kr    

Bordeaux gör faktiskt en del mousserande vin också. Allt enligt den traditionella metoden.                             Sofias tips - fast sortiment 1 mars 2023

Denna blend på 85% merlot och 15% cabernet franc har legat i 14 månader på sin jästfällning och utvecklat friska och vårflörtiga smaker av körsbär, skogshallon, lavendel och pigg charm.

 

VITA NYHETER

Maison Vialade Languedoc Organic 2021, nr 20054. 119 kr

Soliga Languedoc och druvorna marsanne och viognier bjuder på mogen aprikos, persika, gula plommon och exotiska kryddor som kardemumma och riven muskotnöt. Inte stort men vårlikt och utmärkt till en fisksoppa med saffransaioli och sallad på bakade betor, getost och ringlad honung.

Church Road McDonald Series Chardonnay 2021, nr 20050. 139 kr

Bästa vita denna lansering – då är visserligen konkurrensen närmast obefintligt. Hur som helst, detta är gott och välgjort. Ett vin med balans, harmoni och fin energi. Frukten är klar, citruspigg, lätt nötig och har en snyggt rostad ton från lagringen på ekfat.  Skruvas upp till hamburgare på fisk eller kycklingfärs med en kryddig majo och krämig cole slaw.

Sofias tips - fast sortiment 1 mars 2023    Sofias tips - fast sortiment 1 mars 2023

 

RÖDA NYHETER

GRW Saperavi 2019, nr 2095. 99 kr

Här kan vi snacka ursprung och druva. Välkommen till Georgien och välkommen att prova den inhemska druvan saperavi. Det är tätt, mörkfruktigt, mullrande och småruffigt. Mörka skogsbär, plommon, kakao och svartpeppar kräver sin grill, och särskilt den fylliga georgiska maten. Mycket kraft för 99 kronor.

Ramnista Xinomavro 2018, nr 2070. 149 kr

Detta karaktärsfulla vin på Greklands tuffa druva xinomavro har åkt in och ut ur sortimentet. Det lanserades redan fler flera år sedan i fast sortiment. Men sen går det fort i hockey a.k.a Systembolagets sortimentsmodell. Nu gör vinet en efterlängtad comeback – igen. Jag hoppas innerligt att marknaden och framför allt monopolet kan se till att den håller sin position nu. Det är stramt, personligt och småvilt. Torkade jordgubbar, svarta oliver, pomerans, lagerblad och tanniner som biter ifrån. Japp, det är xinomvaro det!

Bild från Dinvinguide    Bild från Dinvinguide

Jacques Tissot Arbois Poulsard 2020, nr 2100. 155 kr             

Jättetrendigt, juicy och Jura! På tiden att vi får se mer från Jura på hyllan. Stilen efterfrågas och passar perfekt denna och kommande årstid. Hallonsaftigt, örtigt och härligt rökigt. Njut i stora klunkar i stora glas efter en tid i kylen. Vårpippi och Poulsard någon?

Massimo Rivetti Barolo 2018, nr 20055. 295 kr

Suget efter nebbiolo håller i sig. Nu anländer ännu en Barolo på hyllan. Denna gång från familjefirman Massimo Rivetti, vars vingårdar är ekologiskt certifierade. Det är en personlig nebbiolo, som ännu är ung och tight i stilen. Toner av röda syrliga bär, nypon, apelsinskal och vilda rosor kommer att blomma ut ännu mer om ett år eller fler. En tid i karaff kan också göra sitt. Njut till hemgjord tagliatelle med brynt smör, salvia och svamp.

Sofias tips - fast sortiment 1 mars 2023    Sofias tips - fast sortiment 1 mars 2023

Bild från DinVinGuide

Sofias tips – fast sortiment 1 mars 2023

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer