Skål för 4th of July!

Någon gång vore det härligt att få fira USAs nationaldag på plats. Det går inte detta år, men kanske nästa? På hemmaplan kan man fira ändå. Med hjälp av maten och vinerna. 

Skål för 4th of July!

En gång har jag faktiskt lyckats pricka in den 4 juli, i ett stekhett Florida. Under gassande hetta sköts det fyrverkerier som lyste upp himlen, och glada amerikaner – samt jag – sprang runt på den ännu varma sanden mellan tårna och firade. Vid den tiden var jag tyvärr lite för ung för att kunna skåla med vin, särskilt i USA. Det har dock tagits igen! 

Vad exakt firas den fjärde juli då och varför? 

Den 4:e juli är USA nationaldag, tack vare att det också blev deras självständighetsdag. Året var 1776, då 13 brittiska kolonier i Nordamerika äntligen kunde förklara sig självständiga från Storbritannien. Det är alltid en helgdag, som i år förfaller nu på söndag. Vi kan väl fira den idag istället eller i efterskott. 

För att fira en sådan viktig dag i USA’s historia måste vi ha den rätta maten och de rätta vinerna. Allt från USA så klart. 

 

EN CHARDONNAY

Lynmar Estate Chardonnay 2018, nr 70613. 439 kr. Ordervara

Lynmar var en av de gårdarna jag besökte under min första vinresa till Kalifornien för cirka 15 år sedan. Minnet lever kvar. Av den fina trädgården, miljön, provningsrummet – och vinerna inte minst. Platsen är Russian River Valley i Sonoma, där Lynmar äger flera vingårdar. Bland annat Quail Hill som planterades 1971 och svala Susanna Vineyards.

Skål för 4th of July!I Lynmars Estate Chardonnay tar man frukt från bland annat Qail Hill. Jäsning sker på stora neutrala franska fat och därefter vila på jästen, vilket bidrar till djup och intensitet. Men inte fat i kvadrat som annars är lite av chardonnays kaliforniska stil. Visst är vinet stort och rikt, mättat på gula stenfrukter, ett uns mocca och rostade hasselnötter. Men här finns också en underliggande mineralton som ger den gula frukten en extra skjuts. Maffigt och mycket gott.

 

EN ZINFANDEL

En zinfandel måste vara med. Annars är det ingen riktig jänkarfest. Rynkar du på näsan åt druvan? Dra tillbaka rynkan och fortsätt läs. Det finns zinfandel och så finns det zinfandel. När procenter som Seghesio är med i bilden då blir det zinfandel på riktigt. De har sedan sin tidiga start i slutet på 1800-tal gjort vin med hjärtat, tack vare Edoardo Seghesio. Han emigrerade från Italien och planterade sin allra första vinranka i amerikansk mark år 1895. Mycket har hänt sedan dess. Men familjen är fortfarande verksamma och har fram för allt tillgång till många gamla knotiga vinstockar.

Scatena Brothers Zinfandel by Seghesio 2018, nr 2743. 189 kr. Fast sortiment. Finns i över 170 butiker.Sofias tips - Fast sortiment 1 september 2020

Nytt vin från Seghesio, där druvorna kommer från gårdar kring Dry Creek Valley och Russian River Valley, med lite mer svalka. Man har också dragit ner på faten och därmed lyft frukten. Detta är en en härlig charmör med direkt hallonfrukt, röda körsbär, pepparkorn, lite ceder och vibrerande energi.

 

Annons:

EN CABERNET SAUVIGNON

Cabernet sauvignon med adress Napa Valley är också självskriven den 4:e juli. Är budgeten stram, då är dessvärre kombination Napa och Cab inte optimal. Priserna har skjutit rejält i höjden de senaste åren. Denna nyhet från Michael Mondavi – son till erkände Robert Mondavi – hamnar tack och lov i ett fint mellanläge. Valutan för Emblem är hög och är i mitt tycke den bästa cabben på hyllan just nu.

Emblem Napa Valley Cabernet Sauvignon Michael Mondavi 2017, nr 2694. 369 kr. Fast sortiment, finns i 40 butiker, se till att den får stanna där.

Emblem görs på 90 procent cabernet och får lite extra tryck från lika delar  petit verdot och petite sirah. Frukten tas från flera gårdar i Napa Valley. Nya årgången glänser med stramheten, mineralerna och fina stråk av cassis, mörka plommon och cigarrlådan på glänt. Det är bara att tacka, ta emot och fylla på kupan en gång till.

 

EN PINOT NOIR

Patz & Hall  Sonoma Coast Pinot Noir 2016, nr 77666. 499 kr. Ordervara

Druvorna till denna smakfest kommer från flera kända vinodlare i Sonoma, som The Dutton Family bland annat. En mindre del kommer också från Two Dryers Vineyards och Gaps Crown Vineyards , två svala vingårdar med sandiga respektive steniga och vulkaniska jordar. Hela 18 olika mindre vingårdsplotter ingår i detta ambitiösa ”insteg”. Utöver det lyder receptet: hela klasar, 100 malolaktisk jäsning och 100 procent franska fat, där hälften är nya.Skål för 4th of July!

En pinot noir man bara faller bums för. Frukten vibrerar och sjuder, med lager på lager av vilda hallon, röda körsbär, tobak, kryddnejlika, muskot och makalös intensitet. Stort och mycket Kalifornien, men här finns också en friskhet i syran som ger frukten extra tryck. Ljuvligt.

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar