- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Det finns mer än en Zlatan!
Det finns mer än en Zlatan!

Det finns mer än en Zlatan!
Det Zlatan gör med en apelsin gör Zlatan med en druva, det vill säga små konstverk. Om Zlatan Plenkovic är lika enastående som Zlatan Ibrahimovic är kanske för mycket sagt men han gör väldigt bra och personliga viner.
En av de mer kända vinerierna i Kroatien är Zlatan Otok. Vinmakare är Zlatan Plenkovic, en pionjär när det kommer till kvalitetsviner i Kroatien. Jag provat hans viner vid ett par tillfällen och uppskattat dem så när jag nu hittade en svensk importör fick jag möjlighet att prova fyra av hans viner, två röda, ett rosé och ett vitt. De tre första från Hvar och det sista från vingårdarna vid berget Biokovo utmed Kroatiens kust.
Vinarija Zlatan Otok ligger vid i Sveta Nedjelja på den södra delen av ön Hvar som är en av Kroatiens soligaste öar. Den ligger lite söder om ön Brac i centrala Dalmatien. Ön beskrivs som ett semesterparadis och är berömt för sina stora lavendelfält och sina kulturhistoriska lämningar, men här finns också fina vingårdslägen. Det är här vineriet finns men man odlar också druvor Förutom vingårdarna på Hvar har man också vingårdar på fastlandet nedanför berget Biokovo och lite längre norrut utmed kusten vid Šibenik. Man startade vineriet 1986 och började sälja sin första viner 1989 under namnet Vitis. 1993 bytte man namn till Zlatan Otok.
På ön Hvar har man två vingårdar på de södra sluttningarna. Vingårdarna vid Sveta Nedjelja omfattar ungefär 10 hektar med mestadels plavac mali och 5,5 hektar med vingårdar vid Zavala där man odlar man främst vita druvor såsom pošip, bogdanuša, maraschino och muscat med mera. Man köper också in en hel del druvor, från omkring 80 hektar vingårdar på ön, de flesta små familjeägda vingårdar.
Det första vinet till rakning är Zlatan Plavac Hvar 2011. Druvorna odlas vid vingårdarna i Sveta Nedjelja. Plavac mali är en av de druvor som har släktskap med zinfandel.
I doften finns toner av havet och krossad sten. Under detta kommer mörk frukt och en hint av ekfat.
I smaken finns en koncentrerad mörk frukt kombinerat med syrliga mörka bär och en härlig örtighet. På ett sätt känns det lite kargt och stenig men samtidigt fräscht med en fin pigg frukt och bra syra. I eftersmaken finns en tydlig beska, inslag av nymalen svartpeppar och en hint av tjärpastiller. Avslutet är härligt torrt, långt och stendammigt med ett litet inslag av ekfat som ger struktur Personligt, komplext och riktigt gott!
Nästa är Zlatan Crlenjak 2010, även dessa druvor kommer från ön Hvar. Här har jag dock inte hittat information från vilken vingård druvorna odlas. Druvan crlenjak är ytterligare en av zinfandeldruvans förfäder och jag tycker att det är lite mer uppenbart i smaken än i det förra vinet.
Doften är lite varmfruktig med inslag av mörka bär och en liten hint av russintoner och kryddor som eukalyptus.
Trots den ganska mörka lite varma frukten gör syran det här vinet fräscht, det finns också en mineralton som drar år sälta som ger komplexitet. Det är rustik och läckert men ändå elegant. I frukten finns plommon, mörka söta körsbär och svarta vinbär, tillsammans ger detta en liten härlig sötma kombinerat med kärnbeska. I avslutet kommer en lite kryddigare ton med inslag av mynta svartpeppar och grön paprika. Ett komplext, smakrikt och fräsch vin till grillat kött eller hårdlagrad ost. Riktigt bra!
Druvorna till Zlatan Opol Rosé 2012 odlas vid Sveta Nedjelja. Vinet är gjort på druvan plavac mali. Jag har provat en del rosé gjort på zinfandel från USA. Det är inte viner som imponerat. Detta är dock något helt annat.
Doften ger röda bär, fräscha körsbär, stenrökighet och havstoner (den där salta doften man kan känna vid havet).
Smaken är syrlig och fruktig. Här finns mörka körsbär, röda vinbär och lingon. Det finns också en riktigt bra syra och massor med mineraler som ger såväl sälta som sten. I eftersmaken finns en snygg kryddighet med inslag av lite nymalen vitpeppar och inslag av ligonbeska. Sammantaget lite kargt, stramt, elegant och riktigt gott. Drick sval men inte för kall, balansen är som bäst kring 12-14 grader, lufta gärna vinet lite grann. Till skaldjur!
Från vingården Makarska vid foten på berget Biokovo kommer druvorna till det vita vinet Zlatan Pošip. Vingården är omkring 75 hektar stor och anlades 2004. Vingårdarna ligger från 30 meter över havet upp till 400 meter över havet och man odlar plavac mali, crljenak (zinfandel), merlot, cabernet sauvignon, syrah, pošip, žilavka, dubrovnik malvasia, chardonnay, muscat.
Zlatan Pošip 2013
Vinet är rent och fräscht, här finns grapefrukt, citron kombinerat med en hint av gula blommor, melon och persika. Samtidigt som det är friskt finns det också en kropp, denna lättas dock upp av en fin mineralitet och lite vitpepparkryddig avslutning. Det finns också en liten umamiton med inslag av lagerblad. Riktigt bra matvin, passar såväl till skaldjur, fisk som vitt kött.
Vid vingårdarna i Šibenik som ligger lite längre norrut har man ytterligare 65 hektar med vingårdar. Här odlas främst plavac mali, babić, crljenak och pošip.
Totalt producerar Zlatan Otok omkring 900000 flaskor om året.
Zlatan Otok är en riktigt bra producent och vill man prova kroatiska viner bör dessa inte missas. Vinerna är välgjorda, har mycket karaktär och personligt och framförallt är de välbalanserade och har fint druvuttryck. Vid detta tillfälle får jag säga att vinerna från Hvar sticker ut genom sin mineralitet där man verkligen kan känna havssälta i vinerna. Något man skulle behöva jobba med är dock etiketterna, personligen tycker jag att de känns lite gammalmodiga och tråkiga.
De fyra viner jag provat finns tillgängliga via Systembolagets beställningssortiment via Triggollo Wine & Spirits AB .
Skål
Magnus Reuterdahl