Rioja – en klassiker i förändring

Dåliga nyheter och katastrofer avlöser varandra på nyheterna. Siffror som tickar uppåt. På sociala medier. I tidningar. Överallt. Det är svårt att komma undan. En liten paus, om så bara för en kort stund, är så viktig nu. En paus med något tryggt och välbekant. Något som är äkta och genuint. 

När jag tänker äkta och genuint och ska applicera det till vin, stannar tankarna ofta vid Rioja. Det är en vinregion som sällan gör mig besviken. Den är hederlig, stabil och står för det trygga. Tryggt med välbekanta smaker och en vinstil som nästan alla gillar. 

Rioja vågar dessutom gå igenom förändringar. Glöm att det bara är mossigt och osande av uttorkad frukt och gammal dillkvist. 

Personligen älskar jag att detta vinområde kan vara så mångfacceterat och rikt på smaker. Vill jag ha något tryggt och en smak av ”hemma”, då finns det. Är jag istället på humör för ett modernt vin med kortare fatlagring från en enskild vinplott som bara skriker terroir – det vinet finns också. Tänker jag efter så har nog Rioja det mesta. 

Och numera ännu mer. 

Rioja – en klassiker i förändring

Förra året ändrade Riojas konsortium – Consejo Regulador – om några parametrar och regler i sitt systemet gällande vinlagarna.

Reglerna gäller framför allt kategorierna för Reserva och Gran Reserva och en extra ursprungsbeteckning. Det tillkom även en egen kategori för mousserande vin.

För en Reserva gäller fortfarande 36 månaders lagring, varav 12 månader på ekfat. Från och med 2019 ska vinet dessutom ha legat i sex månader på flaska innan försäljning.

Gran Reserva ska lagras i 60 månader, varav 24 månader på ekfat. Samt ytterligare 24 månader på flaska innan den kan säljas.

Man har också lagt till tre ursprungsbeteckningar för vinerna. Vino de Zona, Vino de Municipio and Viñedo Singular. Dessa kategorierna är en garanti för att vinet ska komma från ett visst område eller vingårdsplott. Ett tillägg som välkomnas av många av de nya vinmakarna och yngre generationer i Rioja som jobbat på detta vis i några år nu.

Vino de Zona gäller fortfarande de tre stora huvudområdena Rioja Alavesa, Rioja Alta och Rioja Oriental (som tidigare hette Baja).

Vino de Municipio innebär att vinet ska vara producerat och buteljerat inom en specifik by. För Viñedo Singular måste vinet komma från en enskild vingård, där rankorna ska ha en snittålder på minst 35 år. Druvorna ska skördas för hand och avkastningen måste vara lägre än de andra kategorierna.

De har också tillkommit en egen kategori för mousserande vin från Rioja, som numera går under namnet Espumoso de Rioja. Tidigare gick dessa under namnet DO Cava.

Har du någon favorit från Rioja? Jag har provat några viner som finns på hyllorna och via beställning. Nya och moderna droppar kontra hederliga klassiker. Alla har en given plats i Riojas rika vinvärld.

Hemsida till konsortiet i Rioja: https://www.riojawine.com/es-es/

Glöm att det bara är mossigt och osande av uttorkad frukt och gammal dillkvist.

Bodegas Bordón Reserva 2013, nr 2726. 119 kr. BeställningRioja - klassikern i förändring

Så hederligt och ursprungstypiskt att man bli lätt tårögd. Ceder, valnötter, mjuk frukt som plommon, körsbär och jordgubbar. Torkade örter och den balsamiska tonen av väl använda fat och mogen vanilj visar var Bordon kommer ifrån. En bit av vinparadiset Rioja.

 

 

 

 

 

Bodegas Bordón Gran Reserva 2009, nr 86815. 179 kr. BeställningRioja - klassikern i förändringRioja - klassikern i förändring

Ett snäpp och minst lika grann – det ser vi ju på namnet. Lite mer av allt. Mer mognad, mer koncentration och mer tryck i frukten. Ceder, fat, torkade körsbär, söta kryddor, balsamico, en smula dill och söta, omfamnande tanniner. Mycket gott och ett litet ess i sin priskategori.

Marques de Murrieta Reserva 2015, nr 2612. 209 kr. Finns i fåtalet butiker.

Rioja - klassikern i förändringÄnnu en klassiker med djup och insmickrande frukt. Vi hittar plommon, körsbär, en sked torkad dill, kakao, snälla runda tanniner och kryddor med julkänsla. Smakar gyllene höstlöv och doftar skog men får oss ändå att länga efter nygrillat och en plats utomhus i solen.

Annons:

Muga Reserva 2016, nr 73711. 189 kr. Beställning

Rioja - klassikern i förändringMuga är också en klassiker, granne med erkända hus som Roda, Rioja Alta och Tondonia med flera. Stilen är en smula mer modern, åtminstone jämfört med Bordon. Frukten är rätt ung och livlig, kanske tack vare den höga andelen andra druvor utöver tempranillo. Denna blend består av 20 procent garnacha och resterade graciano + mazuelo. Tänk söta plommon, färska körsbär, viol, mogna jordgubbar och viol med söta kryddor på toppen. Och tänk dig bort.

Bodegas Y Viñedos Artuke Paso Las Mañas 2017, nr 92775. 279 kr. 600 flaskor lanserades i det tillfälliga sortimentet 13/3.

Rioja - klassikern i förändringVälkommen till det moderna Rioja och en ny generation. Här tänker man utanför boxen/faten. Den bästa frukten från den bästa plotten sätter nivån på Artukes grymma viner. Ambitiöst och mättat på handskördad frukt som smakar röda plommon, syrliga körsbär och tranbär. Energi som räcker hela året och nästa.

Viña Real Gran Reserva 2013, nr 95303. 279 kr. 2400 flaskor anlände 2/8-19. Finns kvar av någon anledning i cirka 15 butiker i landet.

Rioja - klassikern i förändringMycket Rioja, mycket tidlöst och helt utan trender. Det förklarar kanske varför det finns kvar på hyllorna. Tur för oss. Nu finns chansen att smaka på något riktigt klassiskt och harmoniskt, laddad med sirliga syror, svarta fikon, nötter, torkade körsbär och höstlöv i alla dess vackra färger.

Lan Reserva 2012, nr 79427. 165 kr. Beställning

Frukten är både intensiv, silkig och strukturerad i samma sipp. Vi suktar efter mer och hittar körsbär, syrliga röda plommon, Rioja - klassikern i förändringRioja - klassikern i förändring tobakspuffar från nyöppnad cigarrlåda, mäktiga mineraler och syror med drag i. Rioja i allra högsta drag med fin fräschör på köpet!

 

Lan Gran Reserva 2010, nr 78248. 219 kr. Beställning

Sandiga tanniner möter röda bär och livlig frukt. En Gran Reserva med tio år på nacken men kostymen känns fortfarande ung. Färsk vaniljstång, peppar, svarta fikon och skogsbär ryms i glaset, som snabbt blir tomt. Seriösa grejer som har ett långt liv Rioja - klassikern i förändringRioja - klassikern i förändringframför sig.

Läs mer

Fler artiklar