Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
rosé och rödvin
Skriven av Sofia Ander

Påsken kräfva vissa drycker – rosé och rödvin

Påsken är som julens lite mer lättsmälta och lugnare kusin. Inte lika hysterisk, inte lika många måsten och inte fullt så mättande och utmattande. Men visst kommer vi äta och dricka något gott ändå? Rosé och rödvin.

Rosé och rödvin

Jag måste erkänna att jag gillar påsken mer. Det är en högtid där vi inte tvingas köpa onödiga presenter och vi slipper också julbordets dignande smaker av socker, salt och fett. Vi kan istället lägga ner lite mer tid på fräschare och mer vårlik mat. Och inte minst vin.

Vare sig det är sol eller inte till helgen, så drar vi igång påskafton med en rosa skål. Inled middagen med några salta mandlar, kanske lite rökt skinka och en canapé med skagenröra. Rosévinet kan därefter följa med till påskbordets lax. 

En rosé till laxen, salladen och påsksolen. 

Berne Grand Recolte 2018, nr 75286. 129 kr. Finns i över 300 butiker. För den om tycker 750 ml är för lite, slå till på en magnum för 320 kr. 

Livlig, syrlig och uppfriskande. Ser ljus och snäll ut, men låt dig inte luras. Här finns bra tyngd och stadga, en ihållande eftersmak och snygg struktur för att kunna tackla både fisk och ljust kött. I glaset umgås blodapelsin, granatäpplekärnor, rosa grapefrukt och vita vinbär med pomerans och en ihärdig mineralitet. Grymt gott till laxtartar med rostade sesamfrön, ett stänk soja, sesamolja och en kvist koriander. 

Ursprung är Provence och druvor är cinsault och grenache. 

Påsken fortsätter med lite mer färg och smak. Och lamm naturligtvis. Vi har valt ut tre påskräddare till olika typer av lammrätter. Tre röda, tre prislägen och tre olika smakprofiler.

Italienaren – jag tänker mig rosmarin, vitlök, citron och olivolja. Stapelvaror i det italienska köket. Lammkotletter eller racks med en marinad av ovanstående. Tillbehör: rostad rosmarinspotatis.

Fransosen – tänk mer franskt. Alltså mer smör, grädde och sås. Gärna en ugnsrostad lammstek med kryddsmör och en krämig potatisgratäng. Vintermat? Kanske det, men eftersom vädret skämtar med oss aprilo är det bara att gå den till mötes.

Spanjoren – lite lättare mat, ingen tung sås eller grädde. Gärna lammstek med grillad paprika och romescosås. Funkar lika fint till resterna av lammet som serveras kall till en sallad med riven manchego och rostade vitlökstinna krutonger.

 

Val di Suga Brunello di Montalcino 2013, nr 42302. 259 kr. Fast sortiment, finns i över 80 butiker.

Ingen nykomling på hyllorna, snarare en genuin och traditionell butelj som hängt med i många år.

Och den står sig. Inga överraskningar, inget nytt. Så befriande. Det enda nya är årgången, 2013, som i mitt tycke befinner sig i en välkomnande drickfas. Året var relativt svalt vilket har satt sitt signum på vinerna. Val di Suga är oväntat slank, förstärkt med sandiga och söta tanniner, en och annan mineral och flera avslöjanden om sitt urspring. För visst smakar det Italien och sangiovese. Torkade örter, lite höst, syrliga körsbär, nypon, lagerblad, cederträ och en bit mörk choklad. Prydligt och sofistikerat. Kort och gott, en trivsam Brunello som inte slår alltför stora hål i börsen.

Gérard Betrand Cigalus Rouge 2017, nr 72914. 315 kr. Finns i cirka 20 butiker. Får större distribution från och med 1 juni.

Vill du istället ha lite tyngd i ditt vin, då är detta ditt val. Gérards sydfransos bjussar på maffig, tät, och djup frukt. Tänk björnbär, blåbär, svarta fikon och katrinplommon toppat med peppar och anis. Fat och tanniner? Ja, de finns på plats och de ber inte om ursäkt för sig.

Fast det går inte heller över gräsen. Allt beror så klart på hur känslig du är. Jag är inte lika fat- och fruktförskräckt som många andra i bloggosfären. Men balans är trots allt a och o. Den finns här. Och en påskhelg med familjen kan behöva något mer stadigt. Särskilt om vi väljer att göra lammlägg eller en stor stek som får smälta ihop med örter, vitlök, vin och kärlek i timmar. Det fixar Cigalus.

Druvor: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, carignan och caladoc. Samtliga är biodynamiskt odlade och lagras på franska ekfat i 12 månader.

 

Olivier Riviere Rayos Uva, nr 73512. 169 kr. Beställning. Lägg in din order idag så har du förhoppningsvis flaskan (flaskorna) innan påskafton. 

Om du ändå är i beställningstagen; unna dig en flarra Ganko, en cool blend på garnacha och Mazuelo. Från samma briljanta producent. Nr 707311. Pris: 299 kr.

Olivier Riviere landade i Spanien efter att ha lärt sig allt och lite till om vin på Domaine Leroy i Bourgogne. Frankrike är hans hemland, men numera är adressen Spanien och framför allt Rioja. Här tänker han Bourgogne; de bästa vingårdarna, de bästa druvorna, hela klasar och en klädsam fathantering. Resultatet blir skitgott helt enkelt.

Börja med Rayos Uva, vilket är Oliviers entry-level. Saftigt och yppigt som en lekfull vårresa där vägen är kantad med plommonfrukt, vilda hallon, syrliga körsbär, puffar av viol, färska apelsinskal och pomerans. Det känns egentligen fel att kalla vinet ”entry”. Snarare är det en perfekt intro till det nya, livliga och lekfulla Rioja. Ett Rioja där man anser att regler är till för att brytas. Traditionen får gärna får leva kvar, men även den kan behöva utmanas. Olivier banar vägen.

En lekfull blend på tempranillo, garnacha och mazuelo som kommer från både Rioja Alta och Rioja Oriental. Ett smart och påhittigt drag. Fräschören kommer från Alta och mjukas upp av den solmogna frukten i södra Oriental. Fat? Nix, bara intagande pur frukt. Rioja upphöjt till 2.5. Jag ser fram emot nästa steg.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer