Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Påskafton och påskviner
Skriven av Sofia Ander

Påskafton och påskviner

Det blir påsk i år också. En högtid som välkomnar våren och solen. Vi välkomnar er läsare till en god påskmiddag med tillhörande vintips.  

Påskafton och påskviner

Menyn ser ut som följer. Uppiggande aperitif. Därifrån går vi på sillen, som följs upp av lax. Därefter väntas lamm med tillbehör. Vi avslutar med en bit ost. Flera maträtter och två vintips till varje rätt. Ett som ligger i fast sortiment med en mer modest priskapp. Samt ett vin som ni hittar i det tillfälliga sortimentet med aningen högre prisbild. Passande påskrecept får ni på köpet. 

Välkomna på påskmiddag! 

 

Ett bubbel kan behövas för att få igång svärmor, eller svärfar, och resten av släkten. Ljudet av en poppande kork höjer alltid stämningen samtidigt som bubblorna friskar upp och drar igång aptiten. Våga något nytt, varför inte ett välgjort mousserande vin från Spanien? Gott till chips med dipp på valfri rom.

Fast sortiment: Perelada Cava Stars Brut 2019, nr 72601. 115 kr

Piggt, livligt, friskt och rent med gröna äpplen, persika, aprikos, bra syror och inbjudande bubblor som smakar gott av lite mocca och kaffe. Gjort på xarel-lo, macabeo, parellada och chardonnay som kommer från ekologiskt certifierade odlingar.

Torelló Tradicional Brut Nature 2015, nr 97055. 188 kr. 4200 flaskor lanserades 8/4.

Knastertorr Corpinnat som aperitif-möter oss med bakade gula plommon, grillad citron, krossade stenar och renande sälta. Ett bubbel med både bett och ett pris som är mer än rätt! Görs på den kända trion xarel-lo, macabeo och parellada.

Spanska bubblor - bäst i test 2021      Sofias tips - tillfälligt sortiment 8 april 2022

Sill. Ett nödvändigt ont. Inget för alla, särskilt inte för mig. Ett måste för de flesta. Vad dricker man till sill då? Öl och snaps är redan självskrivet, men här handlar det uteslutande om vin. En riesling, pinot gris och även sherry med en hint av sötma är lösningen. Frukten och syran kan tackla inläggningen och fettet i sillen.

Fast sortiment: Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2020, nr 70626. 159 kr.

Trocken ja, men frukten är generös, öppen och livlig. Några gram socker som är fint inbäddade i den härliga citrusfrukten, röken och skeden med honung.

Sybille Kuntz Mosel Riesling Kabinett trocken 2019, nr 94268. 229 kr. 3600 flaskor lanserades 11/3.

Sagolikt, friskt och lätt tropiskt med passionsfrukt, gula stenfrukter, rosa grapefrukt och tjusigt uppstramade kabinettoner. Med hjälp av Sybille kan även jag få ner en bit löksill.

Påskafton och påskviner    Sofias tips - tillfälligt sortiment 11 mars 2022

 

Dags för lax! Finns det en slatt riesling kvar, så kommer den inte göra bort sig. Fast det behövs mer vin, så vi adderar två friska fläktar från Bourgogne för mer stramhet. Lax av olika slag hör också påsken till. Från gravad till både kallrökt och varmrökt. Nu är jag redo att fylla min tallrik med mat och framför allt glasen med mera vin. En uppfriskande chardonnay från ett svalt och klassiskt område blir fint till tunna skivor lax med grönt som tillbehör samt en citronklyfta.

Fast sortiment: Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2020, nr 5562. 135 kr

Rökig mineral, kalksten, gröna äpplen och strama syror á la briljanta Clotilde. Klassiskt och välgjort med tydligt ursprung  – både vad gäller adressen och vinmakaren.

William Fèvre Chablis 1er Cru Montmains 2019, nr 94280. 379 kr. 1800 flaskor lanserades 18/3.

Här serveras mullrande ung kraft. Sten, kalk, rök och ostronskal tittar fram. I bakgrunden lurar citronzest, grape, lime och spjutlik syra, och inväntar rätt tid för uppkorkning. Lufta gärna en stund innan du tar första sippen.

Påskafton och påskviner    Sofias tips - tillfälligt sortiment 18 mars 2022

 

Hög tid för varmrätt. Det blir påsklamm i någon form. Lammstek, lammrostbiff, fylld lammbringa eller det mest enkla – lammkotletter som vi lägger direkt på grillen. Det fick jag under min första resa till Ribera del Duero för mängder med år sedan. Tunna skivor kotletter hamnade på grillgallret, servades med rostad potatis, eventuellt en kvist rosmarin och ordentligt påfyllda glas med rött vin. Det blir en repris på det.

Fast sortiment: Viña Solorca Crianza 2019, nr 2104. 99 kr

Lammstek med grillade primörer och ugnsrostad potatis kommer sitta som en smäck till ovan vin. Viña Solorca är ungt, friskt och fasligt prisvärt. Adressen är Ribera del Duero och smaken består av plommon, skogsbär, tobak, anis, kakao, samt en och annan tannin.

Protos Reserva 2016, nr 95234. 259 kr. 12000 flaskor lanserades 25/2.

Protos prickar in många parametrar som en ärlig Ribera del Duero ska ha. Check på mörka plommon, svarta fikon, bitter choklad, lagerblad och strålande lagringsutsikter. En stund i karaff kommer göra susen för frukten och locka fram fler aromer.

Sofias tips - Fast sortiment 1 december 2021  Sofias tips - tillfälligt sortiment 25 februari 2022

 

Mätta och förhoppningsvis belåtna, tar vi fram en ostbricka att bli ännu mer mätt av. I glaset – samarin. Skämt å sida, det finns alltid plats för en bit ost och kanske ett litet sött vin. Jag dricker inte söta viner särskilt ofta, fast TaSofias tips - Fast sortiment 1 december 2021wny eller Madeira vore dumt att säga nej till.

Fast sortiment: Cossart Gordon Boal Colheita 2010, nr 8421. 299 kr för 500 ml

Fräsch Maderia från den äldsta firman på ön. Huvudrollen innehas av lokala förmågan boal.

Stilen och smaken får man fram genom upphettning av ekfaten, där vinet lagras under ett antal år. I detta fall i över 10 år. Kola, nötter, bakade äpplen och torkade frukter letar sig fram till brickan med mogna ostar, några kex och kvittenmarmelad.

 

Bild från DinVinGuide

Påskafton och påskviner

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer