Nya tider – köp vin via nätbutiker och beställningssortimentet

Ny vecka nya möjligheter. Finns det något mer klämkäckt och präktig uttryck? I dagens läge gäller snarare ”ny timme, nya direktiv”. Och andas. Invänta de nya direktiven och stötta det som stöttas kan. Företagare, stora som små. Alla drabbas idag och känner av de mörka vindarna. Det är nya tider - köp vin via nätbutiker och beställningssortimentet.

Nya tider – köp vin via nätbutiker och beställningssortimentet

 

Men vi kommer ta oss igenom detta också. Och det är viktigt att göra det bästa av denna tid. Inte ge upp. Vi måste fortsätta kämpa och ta den där, timmen för timme. 

Nu när alla provningar, producentbesök och resor är inställda på obestämd tid, har jag haft gott om tid att rensa igenom papper, vinanteckningar med mera. Något som ändå måste göras då och då. Rensningen har resulterat i ett knippe viner som nu ska få välförtjänt uppmärksamhet. 

 

Jag vill också lyfta fram några nätbutiker – allt ska inte bara cirkulera kring vårt statliga monopol. 

 

Ett monopol som dessutom har inskränkt sina öppettider och tagit bort möjligheten att beställa drycker ur det tillfälliga sortimentet. Vad signalerar det egentligen? Det nästan uppmanar till merköp av det som finns på hyllorna. Vi vill ju ha vin på lager om inskränkningarna blir fler och ännu mer åtstramade. 

 

Vi tar ett djupt andetag igen. Passar på att beställa vin så länge det går. Både via svenska importörer och hårt arbetande nätbutiker.

Annons:

Nya tider – köp vin via nätbutiker och beställningssortimentet

 

Några vinjuveler i beställningssortimentet från Frankrike, Spanien och Italien. Tre länder som har drabbats extra hårt under våren.

Chateau Pesquie Rouge 2017, nr 70911. 149 kr

Att skriva svalodlat och nämna Rhonedalen i samma mening är kanske helt motsägelsefullt. Fast en del vingårdar i området Ventoux ligger på höjder upp mot 400 meter över havet och kan dra nytta av stora temperaturskillnader mellan dag och natt.

Det gör man hos Chateau Pesquie, en familjeägd gård där samtliga 100 hektar vingårdar är ekologiskt certifierade från och med skörden 2018.

Mjukstarta resan i Ventoux med Pesquie Rouge, en blend på 60 procent grenache och 40 procent syrah. Energi, friska syror, Medelhavsörter och lockande frukter som vildhallon, röda vinbär och söta jordgubbar.

Nya tider - köp vin via nätbutiker och beställningssortimentet

 

Selvapiana Pomino Villa Petrognano 2015, nr 70756. 169 kr. Beställs i kolli om 6 flaskor, bra tillfälle att dela med vinvännen eller fylla på källaren.

Fattoria Selvapiana ligger i deldistriktet Rufina i Toscana. Ett något svalare distrikt där finess och röd syrlig frukt präglar vinerna. Det är också stilen hos Selvapiana, vars ägor består av cirka 60 hektar odlingar av vin och olivträd. Allt är eko sedan 1992 och vinmakningen är traditionell – låga svavelhalter, stora ektunnor, naturlig jäst och maceration som tar fram druvornas lyster och nerv.

Pomino Villa Petrognano är gjord på 60 procent sangiovese och resten cabernet sauvignon och merlot. Det är kärnigt, körsbärsfriskt med finkorniga tanniner och mineral. Proppat med vildvuxna örter som salvia, rosmarin och timjan – en doft och smak av Italien.

Nya tider - köp vin via nätbutiker och beställningssortimentet

 

Ferrari Riserva Lunelli 2009, nr 77061. 359 kr

I Trento, i norra Italien, görs några av landets främsta mousserrande viner. Ferrari tillhör eliten. Firman har varit verksam i över 100 år och driver idag flera vingårdar i landet. Hjärtat ligger dock i Trento med de bubblande pärlorna.

Ferrari Riserva Lunelli är en klass och stil för sig, med 100 procent som jäst en gång på fat från Österrike och sen vilat på jästen i över sju år. Resultatet? Rostade jordnötter, krämig gul stenfrukt, konfiterad citrus, flingsalt och ihållande syror. Lysande.

Nya tider - köp vin via nätbutiker och beställningssortimentet

 

Chateau du Coing L’Ancestrale Monnieres Saint Fiacre 2015, nr 79304. 169 kr.

Muscadet, ett måste till skaldjur men det är viner som fortfarande flyger under radarn, tyvärr. Kanske för att en del exemplar är rätt enkla och inte lämnar något större avtryck. Där går Chateau du Coing L’Ancestrale Monnieres Saint Fiacre åt det motsatta hållet. Vingårdsbetecknat från en plott där jordmånen präglas av silt, sand, gnejs och glimmer. Därefter har vinet vilat i hela 42 månader på sin jästfällning och utvecklat koncenterade och djupa smaker av gröna äpplen, citrusskal, pomerans, peppar och rökiga mineraler.

Chateau du Coing L’Ancestrale Monnieres Saint Fiacre 2015

 

Basilisco Aglianico del Vulture 2011, nr 73521. 299 kr. Beställning

Aglianico är en av Italiens många druvskatter. Den odlas framför allt i landets södra regioner som Kampanien, Basilicata, Molise och Apulien. Basilisco har adress Basilicata och Vulture är en utsläckt vulkan som lavafierat jorden där frukten växer. Årgång 2011 börjar glänta på mognadsdörren. Innanför hittar vi florala toner av vild peppar, körsbär, skogsbär, syrliga hallon och  lagerblad. Ja tack.

Nya tider - köp vin via nätbutiker och beställningssortimentet

Nya tider – köp vin via nätbutiker och beställningssortimentet

 

Några ambitiösa nätbutiker. Som skrivet – allt är inte bara Systembolaget.

Franska Vinkompaniet

Franska viner, framför allt från små bönder och odlare i landets södra delar. Läs mer nedan.

Five Clover Wines ApS

Baserad i Danmark med ett fint sortiment. Här hittar du viner från framför allt Österrike, Sydamerika och Frankrike. Vi har provat ett gäng.

WineFinder

Behöver kanske ingen närmare presentation. Fantastiskt sortiment och service. Levererar till din dörr.

vinfolket.se

Här lyfts klassiska vinländer fram som Frankrike, Spanien, Tyskland och Italien. Beställ färdiga lådor med olika teman eller plocka ihop dina egna favoriter. Betala via Klarna och få lådan till din dörr.

La Culture

Jobbar med små producenter som kommer i välfyllda och välsmakande lådor. Beställ via hemsidan och få allt levererat via Best Transport.

Flaskposten

Stort och smått. Utvalt och unikt. Här finns allt från Cheval Blanc till Rioja. Fokus ligger däremot på Bourgogne av bättre snitt. Du betalar med kort och Flaskposten kommer med bud.

superiore.de

Det bästa från Italien. Norr till söder. Öst till väst. Här finns tutti. Du väljer, betalar och inväntar din order.

Tidblom Group

Tidblom Group jobbar framför allt med viner från Sydafrika, men har ett samarbete med Carliot Fine Wines och Deliovin som har spännande producenter från Österrike, Tyskland och Italien.

 

Har du tips på några andra nätbutiker som ska vara med på listan? Hör av dig!

Läs mer

Fler artiklar