Svenska flaggan
Moget och klart på Systembolaget - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Moget och klart på Systembolaget

Vårt kära monopol har inte för vana att förse oss med mogna viner. Nya årgången ska snabbt ut på hyllorna. Vi vinskribenter hinner knappt prova det nya vinet, förrän det är dags för byte igen. Men plötsligt så händer det!

Bild från DinVinGuide

Mogna viner är inget vi är speciellt bortskämda med. Åtminstone inte om vi har som rutin att köpa de viner som står på hyllorna. År efter år. Årgång efter årgång.

En del viner ska drickas hyfsat snart. Nästan allt vin som köps i Sverige dricks upp omgående, läs samma helg. Fredag och lördag är de stora vinshoppardagarna.

De flesta flaskor hinner alltså inte samla damm. Men en del viner behöver det. Enligt Systembolagets hemsida är de flesta viner redo att drickas nu och vinner inte på lagring. Ibland är jag överens med deras indikation. Men ibland inte alls.

Att gilla mogna och utvecklade viner är förvisso en fråga om smak. Vad gillar du? Ung primärfrukt? Höga, strama syror? Tanninvin? Eller ska det vara rundare, mjukare och mer snällt? Tycker du om smaker av torkad frukt och örter?

Nästa fråga är; när är vinet moget då? Det är också en kombination av smak, vad man är ute efter i ett vin och stilen på druvan och produkten. Riktigt sträva och tuggiga viner kanske behöver flera decennier på sig innan man kan glänta på korken. Andra blir på topp om bara ett par, tre år.

Exempel på druvor som kan behöva extra tålamod är bland annat tannat, nebbiolo, malbec, nerello mascalese och cabernet sauvignon. På den gröna fronten kan vi  – om vi vill – lagra viner på riesling, chenin blanc, chardonnay och furmint, bland annat. 

 

Bild från DinVinGuide

Vad nedan viner har gemensamt är två saker. Drickbarhet och mognad. De behöver inte lagras längre. Jag ser ingen poäng med det. De kommer inte trilla av pinn om de får ligga några år till i en källare eller vinkyl. Men vad väntar vi då på? De är så goda, öppna och välkomnande redan nu. Köp, korka upp och luta dig tillbaka.

Matthieu Cosse Solis Cahors 2006, nr 75177. 152 kr. BS

Mogen malbec från Cahors någon? Ja men varför inte! Malbec mår aldrig dåligt av lite vila i källaren, särskilt inte om adressen är Cahors i sydvästra Frankrike. Detta är inget vin att spara på, det är redan moget och drickfärdigt. Här hittar vi mängder av torkade örter och frukter som hallon och plommon som toppats med viol, en hint av stallighet och sälta i slutet. Personligt och gott till en grillad köttbit med den klassiska bean. Vinfirman Domaine Cosse Maisonneuve arbetar enligt biodynamiska principer.

Bild från Dinvinguide

Gulfi Nerosanlore 2006, nr 90556. 300 kr. 540 flaskor lanserades i februari, det finns några kvar. Slå till nu. 

Jag provade detta vin inför lanseringen i februari och skrev så här: ”rustik med mognad i form av torkade örter, tobak och lagerblad men samtidigt strukturerat med bra tanniner och drag av körsbär och plommon. Nero d’Avola kan lagras.”

Ja visst kan den sicilianska druvan nero d’avola lagras. Speciellt när den tas hand om av producenter som Gulfi. Frukten kommer från en gammal toppvingård i Noto i sydöstra delen av ön. Här mår druvan tiptop och odlas helt enligt ekologiska principer.

Bild från Dinvinguide

La Rioja Alta Gran Reserva 904 2007, nr 7462. 329 kr. Fast sortiment

Fast sortiment sedan mer än 20 år tillbaka. Inte illa för en produkt som kostar flera hundralappar, är helt otrendig och alltid kört samma stil. Kanske är det tricket? Att stå på sig helt enkelt. Rioja Alta har alltid smakat old school Rioja, tack och lov. Nya årgången 2007 är inget undantag.

Valnötter, söt tobak, plommon, körbär, torkade örter, läder, lite fat och uppfriskande syror är en bra sammanfattning av detta ärliga och härliga vin.

Bild från Dinvinguide

Fonterutoli x 2

Årgång 2009, nr 70917. 199 kr. Lanseras i BS på fredag, den 20 maj. 

Vingården bakom Chianti Classico-vinet Fonterutoli heter Mazzei och behöver nog ingen djupare presentation. Flera av deras välbyggda viner ligger i fast sortiment och i beställning. Allt från rosé, till kralligt rött från Sicilien, till mer slankt i Toscana.

Aktuell årgång av Fonterutoli – som finns i drygt 100 butiker – är 2014. Den är god, mycket god. Men på tok för ung. Ge den tid, 5-10 år är nemas problemas.

2009 var en tuff och alldeles för varm årgång, så all frukt – även de som ska in i firmans toppvin – hamnade i Fonterutoli. Ett vin extra allt alltså. För mig smakar det mycket Italien; läskande och fyllt av röda syrliga bär, ceder, sandelträ, torkade frukter och rosmarin.

Bild från Dinvinguide

Årgång 2007, nr 75103. 199 kr. Lanseras i BS på fredag, den 20 maj. 

I samma veva som 2009 lanseras i bs, får vi även möjlighet att köpa 2007. Till skillnad från 2009, var 2007 en mer balanserad och svalare årgång. Minst lika gott och minst lika bra, som det yngre vinet. Det är saftigt och mustigt på samma gång. Här finns både tanninbett och syrlig frukt som tranbär och körsbär som ringlats in med balsamico, torkade örter och mineral. Mycket bra.

Bild från DinVinGuide
Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer