Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Mastroberardino - mästare på aglianico  - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Mastroberardino – mästare på aglianico 

Aglianico går under det hedrande smeknamnet ”Söderns Barolo”. Det är fint så, men jag tycker att den klarar sig utan liknelser. Vi bör se den som en av Italiens främsta druvor istället. Och en av de främsta producenterna heter Mastroberardino. 

Kampanien är en av Italiens mest besökta regioner tack vare huvudstaden Napoli och den vackra – och lyxiga – Amalfikusten. Kan du tänka sig att hoppa över sol och bad, och prioritera enastående mat- och vitupplevelser istället? Då ska du bege din in i landet, en timme öster om Napoli.

Ta sikte på provinsen Avellino. Här ligger staden Taurasi, som även är en DOCG. Den första i hela södra Italien. Taurasi är synonymt med aglianico. En druva som troligtvis har grekiskt ursprung, som så många andra druvor i landet. Här har den tagit fäste i de vulkanrika jordarna, där den hämtar sin mineralitet och friska karaktär. Efter skörd, ska vinet – enligt lag – lagras i minst tre år på flaska, varav ett år på fat. En Riserva ska lagras i minst fyra år. Eken tämjer tanninerna och tar fram druvans unika smaker av plommon, sura körsbär, peppar, tobak, örter och fikon. De bästa vinerna kan lagras i decennier. Det är tillåtet att tillsätta 15 % andra druvor, som barbera, sangiovese och piedirosso. Hos Mastroberardino har det däremot alltid varit 100 % aglianico.

Aglianico har inte alltid hyllats, så som den görs idag. Vi har Mastroberadino att tacka för det. Även Kampanien genomgick en vinrevolution under 1970-talet, precis som Toscana. En välbehövlig sådan. Firman Mastroberardino tog sin an sin regions druvor – som aglianico och de gröna fiano, greco och falanghina- och lyfte kvalitén till den nivå vi får ta del av idag.

Familjen Mastroberadino, som idag leds av Piero, började sin historia 1878. Inriktningen har alltid varit att producera vin från de klassiska områdena i Kampanien, på de lokala druvorna. Där har Antonio Mastroberardino, Pieros pappa, gjort ett stort och omfattande arbete.

Han fick inte smeknamnet ”Druvornas arkeolog” för inget.

Familjen står även bakom Villa dei Misteri. Det är ett digert projekt i Pompeii där man arbetat med att återskapa vinerna och druvorna som förstördes i vulkanutbrottet år 79.

Idag ingår cirka 250 vingårdar i familjens ägor. Många av dem ligger på höga höjder, från 350 meter havet och upp mot 600 meter. Jordmånarna är ofta en mix, där vulkaniska sediment utgör en viktig grund. Själva vineriet och en liten vinbutik ligger i staden Atripalda, där Piero bor. Ovanför vineriet.

 

 

Vill du också bo nära en vingård? Sedan några år tillbaka driver familjen en resort, Radici Resort, som ligger precis i anslutning till vingården Mirabella Eclano. De 65 hektaren består till större del av aglicianio och några av de gröna druvorna. Många av stockarna är gamla, över 50 år och ligger till grunden för vinet Naturalis Historia Taurasi DOCG.

Här kan du bo, omringad av gamla vinstockar och njuta av den lokala maten tillsammans med vinerna från Mastroberardino.

Vi kan njuta av vinerna hemma också. Kanske inte med samma historiska och vackra utsikt. Men den får vi i alla fall i glasen. Mastroberardino smakar historia och Kampanien. Bland det bästa man kan dricka från Italien.

Många av toppvinerna släpps kontinuerligt på Systembolaget och många andra produkter ligger i beställningssortimentet.

Lacrimarosa 2016, nr 99716. 129 kr. Tillfälligt släpp 5/5. Det finns flaskor kvar. Mota bort hösten!

Håll kvar sommaren så länge det går. Denna rosé på aglianico kan hjälpa oss på traven. Krispig och mineralmättad i stilen där vit persika, granatäpplen och pomelo står för frukten. Riktigt gott och personligt.

Novaserra Greco di Tufo 2014, nr 75240. 179 kr, beställningssortiment. Säljs lådvis.

Greco di tufo är en av Italiens gamla och lokala druvor. Den var nära utrotning när Mastroberardino kom till undsättning. Druvan kombinerar fin kraft med mineralsälta, rök och solmogna frukter som nektarin och persika. Urgott.

Radici Taurasi Riserva 2009, nr 99547. 340 kr. Tillfälligt släpp 17/3. Det finns cirka 25 flaskor kvar.

Årgång 2007 ligger i beställningssortimentet.

Jag skrev så här om lanseringen i våras:

”Aglianico i toppform, med smaker och dofter av Medelhavet. Örter, cederträ och strama syror lindas in av varm rödsyrlig frukt, körsbärskärnor och mineraler.”

En vin som kan lagras i 50 år, enligt Mastroberardino. Det blir svårt i mitt hem.

Naturalis Historia 2009, nr 93054. 359 kr. Tillfälligt släpp 4/8. Det ska finnas cirka 40 flaskor kvar enligt SB.

Gamla stockar bidrar till Naturalis speciella karaktär. Årgångarna skiljer sig kraftigt åt. Från det mer rustika och kraftiga, till denna aktuella årgång som är mer tillgänglig med sina färska örter och fruker i form av fikon och plommon. In i källaren.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer