Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Månadens Vinhus: Mazzei
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: Mazzei

Jag har precis landat från en vinresa i Toscana. Minnena, smakerna och dofterna hänger tydligt kvar. Ett av besöken var hos Mazzei, eller två av dem snarare. Mazzei har två egendomar i Toscana, en i Maremma vid Toscanas kust och en mitt i Chianti Classico. Läs om Månadens Vinhus: Mazzei

Månadens Vinhus: Mazzei

Ännu en jättefirma i Toscana tänker många, och kanske slutar ni läsa redan här. Men så är det inte. Mazzei har en lång och rik historia i Chianti och de har aldrig och kommer nog aldrig att producera miljontals flaskor. De gör sin grej, de är varken särskilt hippa eller trendkänsliga. Men de gör det bra. Och kvalitén på vinerna blir bättre, hela tiden. 

Allt började tack vare italiensk och äkta amore. Smeralda Mazzei föddes in i vinets värld. Hennes farfar var den som först började använde ordet Chianti i dokument gällande vinaffärer redan 1398. Några år senare, 1435, gifte sig Smeralda med Piero di Agnolo da Fonterutoli och de två vinfamiljerna blev en, där man smakfullt nog behöll namnet Mazzei. 

Hela 25 generationer och flera hundra år senare finns man fortfarande kvar, i byn Fonterutoli i Castellina in Chianti där vineriet och merparten av verksamheten ligger. Här driver Mazzei ett litet B&B och en Osteria, för den som vill avnjuta en rejäl bistecca och skölja ner med körsbärssyrlig Chianti. Idag drivs Mazzei av bröderna Filippo och Francesco. 

Egendomen i sig består av 650 hektar, där omkring 120 av dessa är planterade med vinstockar. Det är inga stora vingårdar man jobbar med, istället små plotter som har sin speciella jordmån, mikroklimat och nivåskillnader. För att kunna utnyttja denna mångfald vinifierar man samtliga vinlotter separat i olika ståltankar. Ett stort pussel och inte minst ett enormt arbete under skörden, men det ger resultat och på så vis kan man förfina vinerna årgång efter årgång.

Vinkällarna ligger under jord vilket gör att man kan jobba med gravitation och krossa druvorna försiktigt. Här är temperaturen sval och jämn året om, sunt för både miljön som ekonomin.

I Chianti Classico är det naturligtvis sangiovese som får skina. I Maremma är det en mer internationell prägel på vinerna, med druvor som cabernet sauvignon, cabernet franc men också vermentino och alicante. Mazzei startade verksamheten Belguardo år 1996 och äger idag cirka 34 hektar vingårdar i olika delar av Maremma.

Maremma är fortfarande ett vilt och lite oexploaterat landskap som tidigare stod för volym och mer rustika viner. Mycket har hänt sedan Mazzei och andra erkända vinegendomar etablerade sig här. Francesco är ordförande i Maremmas vinkonsortium och han tror starkt på områdets potential och ser att det finns utrymme för andra druvor som till exempel syrah och grenache i framtiden. Tack vare den varierande jordmånen med småstenar, skiffer och den friska havsbrisen från Tyrrenska havet som ständigt svalkar ner vingårdarna.

För att bredda sig ytterligare har bröderna Mazzei även förvärvat en vingård på Siciliens sydöstra spets. I Noto, platsen för den lokala druvan nero d’avola, ligger egendomen Zisola. Här är just nero d’avola i fokus tillsammans med grillo, cataratto och en mindre produktion av syrah och petit verdot. Mazzei må har varit verksamma i nästan 600 år, men vi har bara sett början.

Smakprov från Mazzei

Tirreno 2016, nr 72939, 159 kr. Finns i fåtalet butiker.

Maremma-mix på cabernet sauvignon, cabernet franc, alicante och petit verdot. Medelhavet på flaska – tänk ceder, vilda örter, tobak, pinjeträd, syrliga körsbär och varma solmättade brisar. Smarrigt.

Fonterutoli 2017, nr 32229, 145 kr. Fast sortiment.

Hederligt och stabilt signaturvin från Chianti Classico, gjort på 90 procent sangiovese och resten merlot och malvasia nera bland annat. Mycket Italien och Chianti med sandelträ, ceder, lingon, tranbär, surkörsbär och hungrande tanniner.

Castello Fonterutoli 2015, nr 32130, 329 kr. Finns i över 50 butiker.

Flaggskeppet och numera en Gran Selezione. Gjord på kloner av sangiovese och en liten skvätt malvasia nera och colorino. Inte bara lagringsdugligt utan ett lagringsmåste.

Stramt, komplext och ännu rätt tight medkrispiga röda bär, mineraler, syrliga räda bär, plommon, sandiga tanniner och lättrostade fat.

 

Läs mer om Gran Selezione i artikeln nedan.

Dags att planera sommarens vinresa till Chianti? Ta en natt eller två på B&B Castello di Fonterutoli.

Här finns mer info om rummen och priser: http://www.mazzei.it/en/Hospitality/B-B-Castello-di-Fonterutoli/

Månadens Vinhus: Mazzei

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer