Svenska flaggan
Månadens Vinhus: Marchesi Antinori
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: Marchesi Antinori

Familjen Marchesi Antinori kräver egentligen en hel bok, samt en resa i både italiensk vinhistoria och geografi. De har gjort vin sedan slutet på 1300-talet och är en av de främsta vinnamnen i branschen. Vi ska naturligtvis ta en tillbakablick, men det blir också en blick framåt i samtal med Renzo Cotarella, Antinoris vinmakare och VD. 

Månadens Vinhus: Marchesi Antinori

Renzo Cotaello besökte nyligen Stockholm för en genomföra en vinprovning och samtala om framtiden och miljö. Han presteras som VD. 

– Tack för att jag kallas för VD, man jag föredrar att bli kallad vinmakare, säger han med glimten i ögat.

Renzo kan nästan presenteras som del av familjen Antinori. Han har varit involverad i företaget sedan 1979. Hans första skörd var däremot redan 1973, då på en annan firma. 

– Vi är en familj som äger många egendomar runt om i världen, så visst är vi stora. Men Antinori är och förblir en familj. Alla är fortfarande djupt involverade, säger Renzo.

Varumärket och företaget drivs av Piero Antinori, som numera är 85 år, tillsammans med döttrarna Albiera, Allegra och Alessia. Den 26:e generationen.

 

 

Bild från DinVinGuide

– Antinori är stora sett till distribution. Och mycket har hänt de senaste 30-40 åren. Då köpte vi in en hel del frukt från olika odlare. Numera använder oss bara av vår egen skörd.

– Vi måste ha kvalitet, men också rätt stil för rätt typ av vin, fortsätter Renzo. Druvor är som en del av en marmorskiva. De är inte den slutgiltiga produkten. Du måste veta vad för vin du ska framställa, och det är skillnad på kvalitet och stil. Idag ändras konsumenternas smak snabbare, så det är också viktigt att hänga med i trender.

Hur många etiketter gör ni idag, undrar vi.

– Över 200 stycken, berättar Renzo. Men det är uppdelat mellan de olika egendomarna. Störst är Prunutto i Piemonte, som producerar cirka en miljon flaskor om året.

Familjen Antinori har däremot sitt ursprung i Florens. I Toscana har man fortfarande kvar flera av de ursprungliga gårdarna, samtidigt som man har växt och utökat med ägor i Bolgheri, Montalcino, i grannregionen Umbrien och söderut i Apulien. Några av de mest välkända etiketterna är framför allt Solaia och Tignanello.

Utanför landets gränser är man verksamma i Chile, Napa Valley, i Ungern och även på  Malta. De har också samarbeten med andra vinfirmor, bland annat Dr Loosen och Chateau Saint Michelle där man har ett projekt i Washington.

Bild från DinVinGuide

Det är tid för provning och vi stannar i hemlandet Italien denna gång.

– Vi är ett innovativt företag. Tradition är alltid viktigt, men att förändras och utvecklas är ännu viktigare idag. Man måste följa vad som händer i världen, titta på klimatet och trender, berättar Renzo.

– Global uppvärmning kan ge nya möjligheter i viss mån. Druvorna mognar bättre, men men det kommer också en stor utmaning, lägger han till.

– Man måste tänka och tänka nytt. Förr handlade det mer om densitet och att plantera kloner som mognande tidigt. Idag, vänder man på allt och planterar istället druvor som mognar senare.

Vi inleder med Villa Antinori Bianco 2022, nr 70425. 145 kr. Ordervara. 

Stilen är uppfriskande och pigg. Vita päron, grapefrukt, gröna äpplen och läskande fräschör i glaset tack vare mixen på trebbiano, malvasia, pinot bianco, riesling och pinot gris.

Dags att förflytta sig till Bolgheri, och egendomen Guado al Tasso. Där gör man bland annat en druvren vermentino – Guado al Tasso 2021 Vermentino (nr 51060. 209 kr, ordervara)

Det är ett lysande exempel på vermentinos fräschör och lätt aptitretande sälta. Salvia, timjan och lagerblad varvas med grapefrukt, lime, gröna fikon och citronskal. Krispigt och lätt stramt.

Tormaresca Chardonnay 2022 (nr 70304. 129 kr, ordervara) kommer från egendomen i Apulien. Stilen är ren och frukten går år det tropiska med grillad ananas, grön melon, guava och uppiggande grapefrukt.

Man gör chardonnay i Umbrien också, på gården Castello della Sala. Därifrån kommer bland annat Bramito della Sala gjord på 100 procent chardonnay.

Bramito della Sala 2022 (nr 79722, 299 kr, ordervara) är läckert fatkryddig och rökig. Allt backas upp en välkomnande skalbeska och fräschör från grapefrukt, grillad citron och stadig struktur. Här kan man med fördel ta till sitt tålamod.

Månadens Vinhus: Marchesi Antinori Månadens Vinhus: Marchesi Antinori Månadens Vinhus: Marchesi Antinori Månadens Vinhus: Marchesi Antinori

 

Bild från DinVinGuide

Vi går över till en flight med röda viner.

Villa Antinori Rosso 2020 (nr 2300, 169 kr, fast sortiment) är ett av våra viktigaste viner, säger Renzo. Vårt signum. Denna är mer internationell och görs lite som en supertuscan med en blend på 60 % sangiovese, 20 % cabernet sauvignon, 15 % merlot och 5 % syrah.

Det är uppenbarligen ett viktigt vin för vinkonsumenterna i Sverige också. Den har haft sin position på hyllan sedan 1955, året då Systembolaget grundades. Stilen är direkt och fruktdriven med körsbär, plommon och pinje samt lite kakao i fint samspel.

Guado al Tasso Il Bruciato 2021 (nr 70662, 279 kr, ordervara) tar oss tillbaka till Bolgheri.

Det är också en typisk druvblend á la Bolgheri på cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah och merlot. Det är redan njutbart med inslag av järnig sälta och mörka jordar som får energi av röda körsbär, röda plommon och hallon. Avslutet är långt och balsamiskt.

Guado al Tasso Cont’Ugo 2000 (nr 50578, 399 kr, ordervara) görs istället på 100 procent merlot. Det är saftigt och välkomnande. De sandiga tanninerna får förstärkning från röd solvarm frukt, röda plommon, lagerblad och vilda örter.

Guado al Tasso Bolgheri Superiore 2020 (nr 78925, 1408 kr, ordervara) blir ett värdigt avslut. Det görs på cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc.

Det är livfullt och överraskande friskt. Toner av ceder, rosmarinskvistar, antingen blyerts och grafit möter röda och svarta vinbär, skogshallon, plommon och röda körsbär. Lika vackert som lyxigt. Ett vin att lägga till på julens önskelista. Om man varit riktigt snäll vill säga.

Månadens Vinhus: Marchesi Antinori Månadens Vinhus: Marchesi AntinoriI glaset: merlot        Månadens Vinhus: Marchesi Antinori

Bild från DinVinGuide

Månadens Vinhus: Marchesi Antinori

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer