- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
I vinglaset: merlot
I vinglaset: merlot

Välkommen merlot!
Sideways firar snart sitt 20-års jubileum. Den amerikanska filmen om kärlek, relationer och vin. Eller en druva snarare: älskade pinot noir. Filmen var en hyllning till denna lilla darling. Den höjdes till skyarna, sattes på piedestal. Och ritade slutligen om en stor del av vinvärlden och fram för allt vingårdarna. För lika mycket kärlek som druvan pinot noir fick ta emot, fick merlot istället ta smällen. Druvan ansågs vara enkel och banal.
Försäljningen av merlot dalade. Vinrankor i Kalifornien rycktes upp. Där skulle istället pinot noir planteras. Merlot har ännu inte återhämtat sig. Kanske den aldrig kommer göra det. Filmen, och våra smaklökar, eftersöker idag något annat. En lite annan stil på viner. Pinot noir är trendigt och ofta vinmakarnas favorit – även om den är svårodlad.
Merlot å andra sidan är mer produktiv och kan ge stora dignande skördar. Till skillnad från sin kända kompanjon cabernet sauvignon än den mer tilltalande, mjuk och omfamnande i sin smakprofil. Dess tunnare skal och färre kärnor ger mindre strävhet. I smaken hittar man ofta blå plommon, söta blåbär, örtiga inslag, sandelträ och även korinter. Strukturen är nedslipad, vilket gör merlot till en ypperlig druva att fila ner andra druvors tanniner med.
Glöm inte att merlot är en av giganterna i Bordeaux. Särskilt i Pomerol där vi hittar namn som Petrus och Château l’Evangile, och Saint-Emilion med slotten Chateau Valandraud och Chateau Angelus bland annat. Druvan är känd sedan slutet på 1700-talet och tros ha sitt ursprung i Bordeaux.
Druva
Merlot
Sideways till trots, är merlot fortfarande en av världens mest odlade druvor. Cabernet sauvignon kommer nog alltid vara ledande. Fast merlot står troget som nummer två på prispallen med 266.000 hektar, enligt siffror för några år sedan. Cabernet sauvignon? Över 340.000 hektar runt om i världen. De största odlingarna finns i druvans hemland Frankrike, med en odlad yta på över 108.000 hektar. Som nummer två kommer Italien med 24.000 hektar och därefter kommer faktiskt USA med lite drygt 21.000 hektar.
Priser då? En flaska Pertus går idag loss på drygt 40.000 kronor. Chateau Angelus kan klassas som rena kapet med sitt cirkapris på 5000 kronor. Vi tar en mjukare och mer plånbokvänlig start med Château du Gazin 2018 (nr 57892. 199 kr, ordervara) i Fronsac. Vinet är direkt, saftigt och mjukt i både frukt och textur. Plommon, viol och sandiga tanniner ger oss ett vin som är njutbart redan ikväll. Innehåll: 85 % merlot, 10 % cabernet franc och fem procent malbec.
På hyllan finner vi trevliga Les Hauts de Granget 2018 (nr 3814. 199 kr, 80 butiker) som görs på 85 % merlot och 15% cabernet franc. Vinet är kryddigt och läckert parfymerat av sandelträ, vässad blyerts, söta kryddor och merlot-druvans saftiga och generösa plommonfrukt.
Mina egna smaklökar håller sig helst inom Europas gränser, med några få undantag.
Vi förflyttar oss till Italien, landet där druvan fortfarande frodas och odlas. Särskilt i norr i Friuli, och längre söderut i Bolgheri, Toscana. I Toscana finns det många och mäktiga exempel på druvans storhet. Masseto är bara en av dem. Kanske den mest högst prissatta och en av de mest kända. Gjort på 100 procent merlot tillhör den Ornellaias absoluta toppvin och kostar därefter. Räkna med minst 10.000 kronor beroende på marknad.
Lite vänligare mot vinkontot är Cont’ Ugo från Guado al Tasso. Egendomen som tillhör vinfamiljen Antinori. Där har man sedan starten fokuserat på områdets lokala druvor och speciellt Bordeaux-druvorna, vilka mognar perfekt i solen.
Renzo Cotarella, VD och chefsvinmakare på Marchesi Antinori, var nyligen på besök i Sverige för att visa upp ett urval av firmans viner. Vi provade bland annat Guado al Tasso Cont’Ugo 2020 (nr 50578. 399 kr, ordervara), gjort på 100 procent merlot.
– Till en början var det inte tillåtet att göra endruvsviner i Bolgheri, berättar Renzo. Det var först 2011 som apellationen i Bolgheri öppnade upp för det.
Vinet är inbjudande med finkornig tanninstruktur som får en extra skjuts av röda friska bär, lagerblad, vilda varma örter, fikon och ett eggande balsamiskt avslut.
Vi frågar Renzo om hans syn på merlot i vinvärlden idag.
– Sideways var rätt förödande för druvan. Jag tycker att merlot är en underbar druva. Kanske ännu bättre i blends, än på egen hand, för den har en tendens att bli för mjuk och inställsam. Den är väldigt vigorös, vilket ibland kan skapa viner som är något enkla. Idag består våra ägor i Bolgheri av 10-15 procent merlot. Merparten odlad på lerjordar, vilket passar bäst för druvan. Vi har helt enkelt fått anpassa oss efter klimatet och jobbar mer i vingårdarna.
Antinori är inte det enda tunga namn i Maremma. Gaja, vinfamiljen från Piemonte, etablerade sig här 1996. Fokus – vermentino och Bordeaux-druvorna cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot.
Gaja Promis 2020 (nr 90231. 329 kr) är en återkommande lansering på Systembolaget. Hälften av vinet är uppbyggt av merlot och får hjälp av cirka 30 procent syrah och en skvätt sangiovese. Den är alltid lika charmig och tilldragande, och visar på både merlot-druvans styrka och områdets terroir.
– Merlot trivs däremot bättre lite längre norrut kring orten Bibbona, berättar Giovanni Gaja, under ett besök på gården i somras. Där blir kvalitéten högre tack vare den leriga jordmånen och klimatet.
För att avrunda och även återkoppla till ovan nämnda undantag; merlot gör sig även bra i Sydafrika. Den kommer långt ner i antal hektar, fast odlingarna växer. Särskilt i Stellenbosch om Paarl.
Ett nyprovat exempel fick i alla fall mig på fall. Botanica Big Flower Merlot 2021 (nr 57321, 229 kr, ordervara) är big i smaken i stilen, och på samma gång oerhört smarrig med silkig textur, mängder med vilda bär från skogen, en puff av viol och vässad blyerts. Big köporder.
Merlot må vara ute, men vi kanske är redo att välkomna den in i värmen igen?

I vinglaset: merlot
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!