- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Bordeaux är trendigt igen
Bordeaux är trendigt igen

Bordeaux är trendigt igen.
Bordeaux och dess viner
Vad är mer klassiskt i vinvärlden än Bordeaux? Nej, det finns nog inte något mer omtalat vinområde och jag tror att det är det mest klassiska för de flesta vare sig man är vinkonnässör eller vinnovis. Själv började jag min bana med bordeauxviner under 1970-talet. Vi var några kompisar som startade en liten vinklubb och träffades ett par gånger i månaden. Vi var små “lillgamla farbröder” på 22 år som kunde allt om Bordeauxs viner, tyckte vi. Så var ju inte alls fallet. Men det var till övervägande del viner från just Bordeaux som provades under denna tid. Vinerna var någorlunda överkomliga i pris, vilket var viktigt för oss som studerade då. Vi köpte premier cru viner på Bolaget utan att hela studielånet gick åt. Detta låter kanske lite exotiskt idag när vinpriserna för dessa lämnat all rimlighet och sans rent prismässigt. Men det har ju som sagt runnit en del vatten under bron sedan dess!
Bordeaux idag
Men hur är det i Bordeaux idag och hur upplever vi vinkonsumenter vinerna? Det är svårt att fånga en hel nations uppfattning och upplevelse för ett så stor vinområde i en enda artikel. Men jag vill bena ut lite fakta och tyckanden, samt lite egna personliga synpunkter.
Först och främst vill jag informera om att jag har jag haft ett hat-kärleks förhållande till detta stora vinområde. Idag uppgår vinarealen till 120 000 hektar. Detta kanske inte säger så mycket men om man jämför är det mer än hela Tysklands uppodlade areal som uppgår till ca 100 000 hektar. Det är mer än dubbla arealen för vinlandet Österrike. Bordeaux är stort och det är inte bara de kända slotten som gör vin. De står för en mycket liten andel av vinproduktionen. Så glöm att bordeauxviner bara är svindyra och exklusiva. Det finns en stor mångfald här som är spännande och är överkomliga prismässigt.
Det som historiskt har irriterat mig är den lite nonchalanta attityden regionen har haft till sina gamla kunder, läs svenska marknaden. Historiskt har Sverige varit en relativt betydande marknad för Bordeauxs viner. Detta förändrades när den amerikanska marknaden började utvecklas och förstärktes när ryssar och senare kineser fick smak för de stora slottens viner. Sverige ignorerades i stort sett helt och gamla kundlojaliteter betydde ingenting längre. Lite franskt om jag får ha en personlig synpunkt. I samma veva förändrades även vinerna där alkoholkoncentration och fruktsötma stod i centrum. Vingurun Robert Parker gillade ju vinmarmelad på butelj… Stora delar av regionen följde efter och jagade mammon. Idag har detta förändrats och vinerna är bra mycket bättre än för tjugo år sedan tycker jag. Excesserna i koncentration och alkoholsötma har nedtonats väsentligt. Jag dricker gärna vinerna igen. Dock inte premier cru slotten så ofta, då de kostar en förmögenhet.
Vidare är det inte bara vinerna som förändrats utan även marknaderna. Återigen står Bordeauxs producenter och knackar på den svenska porten och vill sälja vin, men nu lite mer ödmjuka. Kinerserna köper inte längre, ryssarna slutade för många år sedan så marknadsförutsättningarna har förändrats markant. Det finns stora lager osålda viner i många källare i Bordeaux. De stora slotten är ägda av banker och försäkringsbolag som måste försvara vinernas priser. Stora mängder vin är bokade i dessa företags balansräkningar. Jag tror inte att dessa viner kommer bli billiga igen, tyvärr. Men som sagt det finns så mycket mer än de stora kända slotten som är svindyra, men också härliga. Ni förstår den hat-kärleks relation jag har till Bordeauxs viner.
Vita viner
De flesta tänker väl rött vin när namnet Bordeaux är på tapeten men glöm föralldel inte de vita vinerna. Historiskt har väl de söta vinerna varit mest kända. Men jag dricker gärna vita torra viner härifrån. De är prisvärda för sin kvalitet och mycket lättplacerade tillsammans med vår svenska gastronomi. Du får faktiskt ett läcker vitt bordeauxvin för 150 till 200 kronor på Systembolaget idag. Druvan sauvignon blanc har blivit mer populärt av vinmakarna, men personligen älskar jag den mer traditionella blandningen av semillion och sauvignon blanc som ger vinerna sin så arketypiska stil. För er som kanske glömt eller aldrig upptäckt vita torra bordeauxviner, prova på! De är väl värda att upptäckas och de är förvånansvärt lagringsdugliga. Aromrikedomen och komplexiteten utvecklas fantastiskt efter några år i buteljen.
Personligen dricker jag idag rätt sällan de söta vinerna från Sauternes. Jag har helt enkelt glömt bort dem, trots att jag har ett antal i min vinkällare. Jag får nog tänka om och rota fram mina gamla flarror, vilka ligger längst inne bakom vinlådorna i min källare. Jag återkommer i kommande artiklar om dessa möten. Men jag minns våra fina provningar med härligt patinerad vit söt Sauternes. Vaxig och honungslena aromer med balanserad sötma, det var tider det….
Röda viner
Som sagt så är det nog röda viner vi alla tänker på när namnet Bordeaux dyker upp, eller hur. Så är det för mig även om jag har ett nyvunnet intresse för de vita torra vinerna. Internationellt kallar man ju det bordeauxblandningar, viner som är gjorda på de klassiska druvsorterna cabernet sauvignon, merlot, petit verdot och cabernet franc. Ja, vinregionen Bordeaux är en förebild för en hel vinvärld. Det finns väl inga vinmakare som inte tagit intryck av dessa klassiker. Vad är det då som fascinerar vinvärlden så mycket? Jag tror att det är det strama, kraftfulla men samtidigt eleganta som fängslar både vanliga vinkonsumenter och oss vinnördar.
En annan faktor är att bordeauxviner är så oerhört matvänliga, ja de nästan skriker efter något gott på tallriken. Vad vore en entrecote med bearnaisesås utan sin röda bordeaux i glaset. Vidare har många fått en anpassad smak eller “acquired taste” som britterna säger. Jag lärde mig exempelvis tidigt att uppskatta blandningen cabernet sauvignon och merlot i min ungdom. Det blev helt enkelt råmodellen för rött vin. Sedermera upptäckte jag pinot noir och styrde kosan till Bourgogne, men det är en annan historia.
Jag vill uppmana er läsare att botanisera i Systembolagets utbud av bordeauxviner. Det finns en hel del, men merparten ligger i beställningssortimentet. Det finns även några bra saker i det ordinarie sortimentet som inte kostar en arm och ett ben… Jag återkommer i en senare artikel till bra vita, röda, söta och roseviner från Bordeaux.
För dig som gillar att lära mer om druvorna så finner du utdrag från DinVinguide.se druvguide nedan i denna artikel.
Bordeaux är trendigt igen
Sveriges främste kännare av bordeauxviner; Johan Magnusson
Mina tankar går alltid till Johan när jag tänker på viner från Bordeaux. Johan är utan tvekan vår främste kunskapare i ämnet idag. Jag har personligen suttit många gånger på hans förnämliga vinklubb i Stockholm och provat utsökta godsaker, både gamla som nya. Jag ringde till min gode vän Johan inför denna artikel. Som alltid tar han sig tid och är vänligheten personifierad. För er som inte känner till Magnusson Fine Wine så gå in på nätet och informera er. Han driver en av landets bästa klubbar för vinlagring med tillhörande provningar. Se mer på magnussonfinewine.com
Vi talade allmänt om vinerna och området och ett antal av Johans synpunkter återger jag här.
- De stora kända slotten har tyvärr distanserat sig från övriga vinproducenter. Prissättningen är utmanande, menar Johan, vilket skrämmer bort många.
- Det finns många riktigt prisvärda producenter i området, glöm inte det. Det är inte bara de kända toppslotten som är spännande att prova. Det finns en stor vinskatt att upptäcka i Bordeaux med stor mångfald.
- Bordeaux som stad är fantastisk att besöka. Det är ett sevärt resmål i sig självt. Stor möda har lagts ned på trafikplanering i staden med minskad biltrafik i centrum. Ruffiga områden har snyggats upp. Bordeaux är ett mycket spännande resmål.
- Tänk även fransk gastronomi här. Klassiskt blandas med nytt.
- Det är bra kommunikationer från Paris vilket underlättar för oss svenska besökare
- Det finns en mängd olika vinstilar i Bordeaux. Tro inte att det bara är det klassiska mer traditionella som gäller. Det finns en stor bredd på olika vintyper att tillgå.
- Idag behöver man inte lagra vinerna en halv mansålder för att de ska bli drickbara. Du kan dricka dem unga som gamla. Givetvis är vinerna mycket lagringsbara som de alltid har varit.
- Den gamla strukturen med mellanhänderna de sk. “negociants” börjar luckras upp. Flera av de större slotten vill nå slutkunden direkt. Magnusson Fine Wine har exempelvis blivit tillfrågad av det världsledande vinslottet Chateau Petrus om att vara deras kanal i Sverige.