Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Duval-Leroy
Skriven av Sofia Ander

Månadens vinhus Duval-Leroy

Duval-Leroy är ett välkänt namn i champagnevärlden. Än så länge är vinhuset fortfarande lite av en doldis i Sverige. De syns till och från på monopolets hyllor och har börjat dyka upp så smått på krogarnas vinlistor. Men vad döljer sig bakom namnet, eller namnen snarare. Hur ska man sammanfatta husets stil? Det tar vi reda på denna månad.

Månadens vinhus Duval-Leroy

För att få svar, kan man antingen resa ner till Champagne, besöka huset och prova vinerna på plats. Eller så gör man det på det sätt vi har gjort de senaste 18 månaderna. Man ordnar en zoomtasting! En digital provning kan aldrig ersätta en analog sådan, men det är, och kommer att förbli ett smidigt och effektivt sätt att få en inblick i världen av vin. 

Min start och introduktion till Duval-Leroy stod alltså vinmakaren Sandrine Logette-Jardin för. Det kräves inte så många zoom-minuter för att få en bra inblick i huset, deras smakprofil och visioner. De har en torr och uppfriskande stil, med en dosage från 3 gram ner till 8 gram. De är också i framkant med ekologisk odling och gör flertalet högintressanta cuvéer från små parceller. Något vi ser mer och mer av i Champagne idag. En modigt grepp som överraskar och inte minst gjorde mig nyfiken. Jag vill veta mer. 

 

Vi blickar tillbaka, till år 1859 då huset bildades. Efternamnen kommer från de två grundarna, Mr Duval och Mr Leroy. Sammanslagningen skedde i Vertus, som ligger mitt i Côtes de Blancs. Chardonnay har med andra ord alltid varit firmans signatur, tillsammans med en mindre andel pinot noir och meunier.

Det som gör Duval-Leroy både starka och dynamiska, är de egna vingårdarna. Hela 200 hektar ingår i ägorna, samtliga inom Côtes de Blancs. Den årliga produktionen ligger på omkring två miljoner flaskor och ett 10-tal olika etiketter.

En till styrka är familjen. Huset är fortfarande familjeägt. När andra champagnehus köps upp eller går in i stora konsortium, står familjen Duval-Leroy på sig och drivs idag av sjätte generationen.

Den drivs dessutom till övervägande del kvinnor. Är det en fördel och styrka? Det kan bara familjen svara på. Men de har tveklöst lyckats. Carol Duval-Leroy tog över ägarskapet och driften efter sin mans bortgång i början på 1990-talet. Carol tillhör därmed en av de så kallade champagneänkorna. Hon är en av många änkor som satt sin prägel, inte enbart på sitt eget hus, men även på Champagne i sin helhet.

Andra kända champagneänkor är Lily Bollinger, Louise Pommery och Madame Nicole Clicquot-Ponsardin, som fick det värdiga smeknamnet La Grande Dame de Champagne. Carol är i fint sällskap.

Månadens vinhus Duval-Leroy

Huset är inte heller rädda för att blicka framåt. samtidigt som man är noga med att behålla sin traditionella stil. Att blicka framåt innebär bland annat att värna om miljön. De gör man hos Duval som faktiskt var allra först ut med producera en ekologiskt certifierad champagne.

Ett champagnehus med traditioner och framtidsvisioner – där har vi Duval-Leroy idag. Vi säger väl skål för det?

För mer info och bubblor, här har ni husets hemsida. 

Provade champager

Månadens vinhus: Duval-Leroy

Duval-Leroy Brut Reserve, nr 77955. 399 kr. Ordervara

Introduktionen och husets standardcuvée görs på övervägande blå druvor och cirka 40 procent reservevin.

Brut Reserve har en lite högre dosage, 8 gram, och är både välkomnade och härligt fruktdriven. Här är det gott om gula stenfrukter, gröna äpplen och mjuka, krämiga bubblor. En fin bubblande start med en sympatisk prislapp.

Duval-Leroy Brut Organic, nr 7913. 399 kr. Ordervara

Duval-Leroy har haft en ekologisk filosofi i över 20 år. Certifieringen och detta vin kom först 2012. Innehåll – pinot noir och meunier och en liten skvätt chardonnay. Basen består idag av årgångarna 2016 och 2015, där en del har lagrats en kortare tid på fat. Låg dosage sätter smakerna. Stilen är uppfriskande, stram och krispig. Tänk granny smith, kvitten, grillad citron och brioche. Perfekt aperitif som sätter igång aptiten.

Månadens vinhus: Duval-Leroy    Månadens vinhus: Duval-Leroy

 

Blanc de Blancs Prestige Grand Cru 2007, nr 92440. 559 kr. 3600 flaskor lanseras 10/12.

Snyggt uppstramad årgångschampagne med imponerande fräschör och maritima inslag. Tid på jästen – hela 12 år. Det strömmar så mycket ur glaset; rökig mineral, gula plommon, aprikos, mogen citrus och små puffar av mocca.

Baserat på sex olika Gru Cru-lägen, där en mindre andel spenderar en kortare tid på ekfat för mer koncentration. Dosagen ligger på 3 gram.

Femme de Champagne Brut Grand Cru, nr 52372. 729 kr. Ordervara 

Aningen försynt i början, men snart så börjar smakresan. Först med lätt kryddiga toner av kanel och kardemumma. Därefter kommer frukten, en krämig sådan. Aprikos, vit persika och mogna vinteräpplen smälter samman med salta jordnötter och silkig textur. Vibrerande och vackert. Görs på 79 procent chardonnay och 21 pinot noir från Avize, Chouilly, Le Mesnil sur Oger och Ambonnay.

Vinet har legat i minst 15 år på jästfällningen och i detta fall är basåret 2004. Produktionen ligger på cirka 60.000 flaskor om året. Flaskans form med den smala halsen var en av ägarnas idé. Den smala flaskhalsen, samt ett mörkt glas, skyddar vinet mot ljus och tillåter också en långsammare mognad. En rosévariant finns även med i kollektionen.

För den som väntar på årgång 2008, som blir nästa släpp av Femme, (även om huset inte alltid skriver ut årgången på etiketten) får man plocka fram tålamodet. Den kommer först om fyra, fem år, berättar Sandrine.

Tur att det finns annat gott från Duval-Leroy att skåla med under tiden.

Månadens vinhus: Duval-Leroy    Månadens vinhus: Duval-Leroy

Månadens vinhus Duval-Leroy

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer