- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Storbritanniens mousserande vin
Storbritanniens mousserande vin

Storbritanniens mousserande vin
Brittish Sparkling, Fizz, English sparkling wine, Bretagne, the great British classic method, ja kärt barn har många namn. Nu har britterna i alla fall grundat en förening som jobbar för ett gemensamt namn. ”The great Brittish classic method”. Kommer de kunna utmana självaste Champagne? Ja, det är vad många tror och andra fruktar.
Visst finns det gamla vintraditioner i England, det såg de gamla romarna till. Det var de som anlade odlingar när de erövrade delar av Europa. När turen var kommen till England, såg de att i synnerhet södra delarna var som skapta för odling av druvor. Ser vi till de engelska konsumenternas faiblesse för vin i stort, ja då hittar vi kanske det konsumtionsland som betytt mest för vinets utveckling. För vad hade champagne, portvin, sherry, madeira och bordeaux varit utan engelsmännens inköp?
Storbritanniens mousserande vin
Vinproduktionen i England är liten i jämförelse med de stora vinländerna i Europa. Klimatet är lite för svalt och fuktigt och man använder sig fortfarande till stor del av hybriddruvor. Men landets mest framgångsrika vin är utan tvekan de mousserande. I södra England har man både liknande jordmån som i Champagne nämligen en krithaltig jord som historiskt är delar av samma havsbotten. Under 1980-talet började man tillverka mousserande vin på samma sätt som i Champagne och med samma druvor meunier, pinot noir och chardonnay. Dessa viner började sedan nå marknaden under 1990-talet. Engelska vinproducenter av mousserande vin använder ofta champagne-terminologi för att beskriva stilarna i deras vin, såsom Classic Cuvée, Blanc de Blancs, Blanc de Noir eller Demi-Sec.
Exton Park
Malcoms Issac ambition är att göra Storbritanniens bästa mousserande vin. Med svalt klimat och en jordmån av krita, precis som i Champagne startade han upp i nationalparken Hampshire i södra England precis norr om Isle of Wight. Denna terroir ger utmärkta förhållanden för de ädla druvorna chardonnay, meunier och pinot noir. På Exton Park görs allting för hand i vingården och vid skörd, för att säkerställa kvaliteten på druvorna. Majoriteten av de 60 hektar vingårdar växer i syd/sydöstliga sluttningar vilket gör att druvorna får chans att mogna i det annars svala klimatet. Reserve Blend är Exton Parks signaturstil och bygger på deras tioåriga bibliotek med reservviner samlat och lagrat sedan 2011.
Hemligheten till perfektion är tålamod
Rathfinny Wine Estate
Hur allt började, Mark och Sarah Driver, make och hustru, grundare Rathfinny Wine Estate. De planterade vinrankor på en fungerande åkermark 2010 med avsikten att producera några av världens bästa mousserande viner. Vår vision handlar om mycket mer än produktionen av enastående mousserande vin från Sussex. Rathfinny vill även bidra med något speciellt till den vackra del av South Downs, som har odlats sedan medeltiden. Visste du att romarna hävdade att den bästa platsen att plantera en vingård var tre mil från havet? Här är vi belägna på samma kalkbaserade mark som löper från norra Frankrike till södra England. Klimatet, krita, jord och aspekt gör det till den perfekta platsen för att producera mousserande vin i världsklass.
Vår ambition är att om tjugo år när du besöker en bar eller restaurang i New York eller Peking kommer du bli tillfrågad.” Skulle du vilja ha ett glas champagne eller ett utsökt glas SUSSEX? Jag kan rekommendera RATHFINNY.”
Exton Park Blanc de Noirs
Vinet består av 100 procent pinot noir. Både smaken och doften mår bra av att värmas upp och blommar upp efter en stund i glaset. Aromer i en kavalkad av röda sommarvarma äpple, rostad brioche med fikonmarmelad, grillad citron, söt honungsmelon och mineraler.
Exton Park Reserve Blend RB 32 Brut
Vinet är en klassisk blandning på 60 procent chardonnay och 40 procent pinot noir. Moussen är behagligt integrerad i vinet med små fina bubblor. Begynnande mognadstoner med solvarma äpplen, honung, rostade nötter och citrusmarmelad. Friskt och gott.
Rathfinny Estate Blanc de Noirs Brut 2016
2016 är den andra årgången som detta vin har producerats. Vinet består av 93 procent pinot noir och 7 procent meuiner. Druvorna skördas för hand och pressas med hela klasar. 12.000 flaskor produceras. Doft av röda sommaräpplen, brioche och brynt smör. Mjuk och följsam mousse som fyller munnen på ett behagligt sätt. Smaken är behaglig med tydlig syra och inslag av sommaräpplen, citrusfrukter och havssälta. Det här vinet passar perfekt till en klassisk afternoon tea likväl som i bersån.
Simpsons Flintfields Blanc de Noirs 2017
Vinhuset är relativt ungt och man befinner sig i sydöstra hörnet av England, i Kent. Huset grundades 2012 och 2014 planterades 10 hektar med pinot noir, meunier och chardonnay. Detta vin består av 100 procent pinot noir. Torrt och krispigt vin med begynnande mognad och mjuk behaglig mousse. I smaken som är munfyllande finns toner av röda sommaräpplen, blodgrapefrukt, röda vinbär, rostat bröd och mineraler.
Nyetimber Classic Cuvee
En av de första och mer kända brittiska bubblorna på den svenska marknaden. Fast plats på bolaget och vinet består av alla tre kända druvor. Frisk och fyllig i anslaget med stor mousse. Äppliga inslag med toner av rostat bröd, mandelkubb, kryddor och skyhög syra. Vinet till skaldjur, ostron och sashimi.

Storbritanniens mousserande vin
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!