Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Malbec i mörkret  - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Malbec i mörkret 

I skrivande stund är det så mycket höst det kan bli. Regn inkluderat. Med andra ord; det är mörkt, kallt, blött och rätt trist. Vi behöver ta till flaskan för att pigga upp oss. Varför inte en mullig och maffig malbec?

Malbec är fransosen som tog sig över Atlanten till Argentina. Ursprungligen kommer den från sydvästra Frankrike, där den fortfarande odlas. Inte minst i området Cahors, där vi hittar täta och stadiga viner. Där går den ofta under namnet cot.

I Sydamerika har den dock inga synonymer. Det behövs inte, trots att den är ett kärt barn. Malbec har blivit synonymt med Argentina, där den ses som en ikon. En guldstjärna på den stora argentinska vinhimlen. Har du njutit av ett vin från Argentina någon gång, var det med största sannolikhet malbec i vinglaset. Kanske har den fått sällskap av några av de vanliga bordeauxdruvorna. För den odlas faktiskt i Bordeaux, men att hävda sig mot merlot och cabernet sauvignon är svårt.

I Argentina får malbec däremot skina på egen hand. Den klarar jobbet alldeles utmärkt. Vare sig den odlas i det mest kända distriktet Mendoza, eller uppe i bergen i Salta, så visar malbec vad den går för.

På höga höjder blir bären små, koncentrerade och packade med frukt, tanniner och frasiga syror. På lägre höjder med frukten fylligt, rund och rik.

Kvalitén på vinerna har utvecklats enormt de senaste 20 åren. Vår egen Master of Wine, Madeleine Stenwreth, kan malbec och Argentina. Hennes avhandling handlade om hur alltitud i Argentina påverkar malbec.

– För 20 år sedan bestod 50 % av den totala vinproduktionen av rosé, berättar Madeleine. På den tiden och även långt innan, konsumerade argentinaren cirka 90 liter vin per capita. Idag ligger vinkonsumtionen på ungefär 25 liter per person. Som i Sverige. Vi har kommit ikapp. 

Konsumtionen har alltså gått ner, samtidigt som malbec aldrig har varit så bra som den är idag.

– Det är inte bara big, bold steak wines, säger Madeleine. Producenterna har börjat gå ifrån svulstiga Parkerviner och istället fokusera på terroir, olika vingårdslägen och mikroklimat. Det finns odlingar som ligger 3000 meter över havet. Det finns också stora temperaturskillnader även inom Mendoza. Ett område står står för hela 80 % av all produktion. Men nu har man börjat titta på andra odlingsområden, särskilt i norra Argentina. 

– Tyvärr får vi bara se liten del av dessa viner i Sverige, då nästan 70 % av allt vin exporteras till grannländerna i Sydamerika. 

Jag tror vi i framtiden kommer att få se mer och mer malbec i Sverige och då framförallt den ”nya sorten”. Vinerna kommer aldrig vara lätta eller slanka, men det är inte heller deras roll. Detta är rött till kött. Argentinas signum och det passar ju rätt bra så här års, eller hur?

 

Jag har hittat några viner på malbec, som jag tycker visar druvans kapacitet och breda smakspektrum.

Finca Sophenia Antisynthesis Field Blend 2014, nr 99848. 239 kr. Lanserades i april, fåtalet flaskor finns kvar.

Druvorna till detta vin odlas i Tupungato, en subregion i södra Mendoza. Vingårdarna ligger på höga höjder vilket bidrar till livliga syror och en lång mognadsperiod. Blenden består av malbec och cabernet sauvignon. Den fina kraften från druvorna fräschas upp av den rena syran. Skogsbär, lite kakao och fat dominerar smaken. Drick i höst till stora stekar eller spara till den första grillningen nästa år.

fincasophenia

Decero Amano 2012, nr 92074. 349 kr. Lanserades i mars, finns någon enstaka flaska kvar. 

Höghöjdsfrukt även här på 1050 meter över havet – för att vara exakt. Området heter Agrelo och ligger i Luján de Cuyo i Mendoza. En bordeauxblend på argentinska kan man säga; 57% malbec, 39% cabernet sauvignon och 4% petit verdot ryms i detta koncentrerade med ack så läckra vin. Här får vi många smaker för pengarna: plommon, björnbär, blåbär, torkade örter, anis och fat. Inte alls fel till entrecôte med sötpotatis och chimichurri.

decero

Trapiche Terroir Malbec Finca Orellana 2012, nr 99345. 229 kr. Litet med naggande gott släpp i september. 

Trapiche är en av de äldsta firmorna i Argentina. De senaste sex åren har firman lanserat spännande single vinyard-viner på malbec. Vinerna kommer från tre plotter och i mycket begränsat upplaga. I september anlände två av dem till Sverige. Druvorna till detta vin odlas i Tupungato och en liten plott vid namn El Peral.

Coola och djupa smaker av mullig, dov frukt, en stänk av både tjära och flingsalt och läskande syra. Frukten är mörk och består av viol, plommon, skogsbär och lätt rostade fat. En vin för källaren, eller en stund i karaff. På tallriken; gärna ett ordentligt långkok. Hörde jag oxkind?

trapiche

Altos las Hormigas Reserva Malbec 2013, nr 70721. 225 kr. BS

Här har man kombinerat två subdistrikt i Mendoza, som lyfter vinet ytterligare en nivå. Distrikten Valle de Uco och Luján de Cuyo ligger på höga höjder; mer än 800 meter över havet. Tack vare denna kombo, får vinet både elegans och fräschör. Mineraler mixas med violer, en näve blåbär, torkade örter och ceder. Till vilken vild filé som helst.

altos

 

För mer info om viner från Argentina, surfa in här: http://www.winesofargentina.org

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer